Vejn Grecki – Sezona za pamćenje

Vejn Grecki - Sezona za pamćenje
Vejn Grecki - Sezona za pamćenje
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Kada neko u hokejaškim krugovima kaže „The Great One“ obično svi znaju o kome se radi. Taj nadimak nosi samo jedna osoba. Najveći hokejaš svih vremena Vejn Grecki. U vreme odlaska u sportsku penziju, 18. aprila 1999. godine, ovaj hokejaški genije iz Kanade držao je u NHL-u 40 rekorda u regularnoj sezoni, 15 u plejofu i šest rekorda u Ol-star utakmicama. Ipak, ono što ostavlja bez daha je rekord koji verovatno nikad neće biti srušen. Taj rekord je kruna fantastičnih sezona Greckog…

Vejn Grecki je imao neverovatan učinak

Vejn Grecki je u sezoni 1985/1986, igrajući za Edmonton Ojlerse, postigao 215 poena uz rekordan prosek od 2,69 poena po utakmici. On je u toj sezoni igrao u čak 80 utakmica. Grecki je u toj sezoni postigao 52 gola i imao je čak 163 asistencije. Taj nestvaran broj asistencija u jednoj sezoni je takođe NHL rekord. Niti jedan drugi igrač do danas nije imao ni približno asistencija u jednoj sezoni. Koliko je rekord po broju poena neverovatan govori i to da je još samo Mario Lemju uspeo da ostvari preko 160 poena u sezoni, a da niko sem Greckog nije uspeo da ostvari više od 200 poena u jednoj sezoni.

Vejn Grecki je odigrao rekordnu sezonu 1985/1986.
Vejn Grecki je odigrao rekordnu sezonu 1985/1986.

Briljirao je Grecki te sezone iz večeri u veče i sjajnim partijama vodio njegov Edmonton do prvog mesta u regularnom delu sezone. Zanimljivo je da Kanađanin te sezone na samo dva od osamdeset mečeva nije ostvario poenterski učinak. I pored fantastičnih partija i mnogo oborenih rekorda te sezone, Vejn Grecki je znao da istakne da je imao sezone u kojima je bolje igrao. Verovatno je razlog za njegovo ne preterano oduševljenje tom sezonom taj što i pored takvih briljantnih partija Greckog, Edmonton nije uspeo da postane po treći put uzastopno NHL šampion. I pored odlične igre u regularnom delu, Ojlersi su te sezone eliminisani već u drugom krugu doigravanja. Bolji od njih su posle sedam mečeva bili hokejaši Kalgari Flejmsa.

Rekordne sezone

Od sezone 1980/1981 Vejn Grecki je pružao neverovatne partije na NHL terenima. Svaka naredna sezona bila je bolja od svih koje su do tada drugi igrači odigrali. Četiri puta je prebacio učinak od 200 poena u sezoni (zaključno sa rekordnom sezonom 1985/1986) i svaka ta sezona je bila briljantna za Kanađanina. Uz odlične individualne igre, on je tih sezona osvojio i dva „Stenli Kup“ trofeja. Kasnije će tokom karijere osvojiti još dve titule. I te trofeje osvojiće u sezonama kada je pružao odlične partije.
Ostaje da se pamti za sva vremena učinak Greckog iz sezone 1985/1986. Čini se da će rekordi koje je postavio te sezone teško ikada biti oboreni, a pitanje da li će im se iko i približiti uskoro.

Prethodni tekstMihajlovićev het-trik iz „slobodnjaka“
Sledeći tekstDavid Nalbandijan – Diskvalifikacija zbog šutiranja sudije