Mima Jaušovec – Prva jugoslovenska ženska tensika zvezda

Mima Jaušovec - Prva jugoslovenska ženska tensika zvezda

Mima Jaušovec je najbolja jugoslovenska teniserka sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka i prva jugoslovenka sa Grend Slem titulom. Rođena je 1956. godine u Mariboru, odigrala je petnaest sezona u profesionalnom tenisu, a najbolje rezultate upisala je na šljaci Rolan Garosa.
Mima Jaušovec - Prva teniserka koja je bila velika zvezda od Vardara do TriglavaOva tada jugoslovenka, danas slovenka, najveći uspeh u karijeri zabeležila je 1977. godine kada je osvojila Otovreno prvenstvo Francuske u tenisu. Do svog najvećeg uspeha u karijeri stigla je pobedivši u finalu Rolan Garosa Rumunku Florencu Mihai sa 2 : 1 (6 : 2, 6 : 7, 6 : 1). Ta pobeda donela joj je ogromnu popularnost u zemlji, a na kraju godine i priznanje za sportistkinju godine u Jugoslaviji. Sledeće godine opet stiže do finala na pariskoj šljaci, ali u finalu gubi od svoje velike prijateljice rumunke Viržinije Ružići. Ipak, te godine osvaja titulu u dublu zajedno sa njenom protivnicom iz finala Ružići. Nesto kasnije tokom godine njih dve u paru stižu ponovo do Grend Slem finala, ali su zaustavljene u tom vimbldonskom finalu posle velike borbe od australijskog para Rid – Tarnbul.
Usledilo je par godina slabijih rezultata, da bi ponovo 1982. godine Mima zaigrala na prepoznatljivom nivou, osvojila je turnir u Los Anđelesu i došla do nekoliko finala i polufinala na velikim turnirima, što je bilo dovoljno da dođe do šestog mesta WTA liste i time zabeleži najbolji ranking u karijeri. Naredne godine je zablistala ponovo u Parizu, stigla je do finala, ali je tu ipak prejaka bila legendarna Kris Evert. Ispostaviće se da je to bio poslednji veći rezultat ove legendarne jugoslovenske teniserke, do kraja karijere je uspela da dođe do samo jednog finala na ne toliko velikom turniru u Bregencu, ali je u tom finalu poražena od Ružići.
Karijeru je završila sa 5 titula u singlu i 11 titula u dubl konkurenciji, dovoljno za par nagrada za najbolju sportistkinju Slovenije i Jugoslavije, kao i zvanje najbolje slovenačke teniserke svih vremena i najbolje jugoslovenske teniserke svih vremena do pojave Monike Seleš.

Prethodni tekstReklama koja je obeležila fudbal devedesetih
Sledeći tekstDva savršena troskoka Džonatana Edvardsa za 20 minuta