Minhenska tragedija „Bezbijevih beba“

Minhenska tragedija Bezbijevih beba
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

6. februara 1958. godine sportski svet je zanemeo. Tragedija, jedna od većih fudbalskih, zadesila je Mančester Junajted, tu slavnu generaciju fudbalera i tako u zapećak bacila sjajan meč odigran u Beogradu 5. februara u okviru Kupa šampiona, i to u revanšu četvrtfinala. Pred 52 hiljade gledalaca, Crvena zvezda i slavni engleski tim odigrali su meč za pamćenje, koji je završen rezultatom 3:3.
Plasman u polufinale elitnog takmičenja nisu fudbaleri engleskog tima dočekali da proslave na pravi način. Vraćajući se kući iz Beograda, u trećem pokušaju da uzleti sa piste mihenskog aerodroma, avion u kome je bilo 44 putnika, Vraćajući se kući iz Beograda, u trećem pokušaju da uzleti sa piste mihenskog aerodroma, avion u kome je bilo 44 putnika, čitav tim slavne generacije Mančester Junajteda, broj novinara i pristalica kluba, srušio se i usmrtio 23 putnika.čitav tim slavne generacije Mančester Junajteda, broj novinara i pristalica kluba, srušio se i usmrtio 23 putnika. Na putu za Englesku, let 609 primoran je da se prekine kako bi se dopunilo gorivo, avion koji je prevozio ekipu Mančester Junajteda sleteo je u Minhen odakle su piloti Džejms Tejn i Kenet Pajment u dva navrata pokušavali da podignu avion sa piste. Treći u ovom konkretnom slučaju nije bio i srećan, već koban pokušaj. Otežavajuća okolnost kod poletanja bio je i sneg koji je u tom trenutku padao, pista je bila pokrivena padavinama, avion je izgubio na brzini, proleteo je kroz ogradu, udario u obližnje zgrade. Rezultat nesreće je bio poražavajući.
Među nastradalim osobama bilo je osam fudbalera koji su život izgubili na licu mesta. Kapiten tima Rodžer Birn, Mark Džouns, Edi Kolman, Tomi Tejlor, Liam Vilan, Dejvid Peg i Džef Bent. Nakon deset dana, život je u bolnici izgubio i Dankan Edvards.Menadžer ekipe Met Bezbi je pretrpeo teške povrede, napadač Bobi Čarlton je zaradio potres mozga i povredu glave.
Skoro 60 godina nakon incidenta, Engleska i čitav svet i dalje pamte. „Bezbijeve bebe“ ostaju večno u mislima pravih fudbalskih ljubitelja, tragedija koja se desila te kobne 1958. godine ostaje kao nemilosrdni podsetnik…

Prethodni tekstPrinceza na ledu – Katarina Vit
Sledeći tekstBriljantno veče „velike trojke“ Majami Hita