Moka Slavnić – Herojski šut

Moka Slavnić - Herojski šut
Moka Slavnić - Herojski šut
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Taj meč direktno je odlučivao ko će u borbu za medalju, a ko će „pakovati kofere“. I svi u Jugoslaviji verovali su da će „Plavi“ savladati „Azure“ i plasirati se u polufinale Igara u Montrealu. Ipak, nije sve išlo prema očekivanjima…

Fantastično prvo poluvreme Italijana

Od starta meča Italijani su krenuli silovito. Igrali su „Azuri“ mnogo bolje i već u 7. minutu stekli dvocifrenu prednost, da bi posle očajne odbrane „Plavih“ u prvom poluvremenu, Italijan na kraju 20 minuta vodili sa 57:41. Kod navijača Jugoslave tada je zavladao očaj. Malo je bilo onih koji su verovali u preokret, ali tada će se dogoditi čuvena „misterija svlačionice“…

Košarkaška reprezentacija Jugoslavije na Igrama u Montrealu.
Košarkaška reprezentacija Jugoslavije na Igrama u Montrealu.

Bilo je burno u svlačionici „Plavih“ na poluvremenu. Tadašnji selektor Mirko Novosel bio je „besan“, a dok su pojedini igrači bili pognute glave, glavnu reč pored selektora imao je Moka Slavnić. „Svlačionica je crkva, tu svi imaju pravo da kažu sve, ako im trener dozvoli. Tu je mogućnost da dođe do totalnog čistilišta, jer je to jedino mesto gde to može da se radi. Van nje je “omerta” ili sicilijanski izraz za ćutanje.“ – izjavio je kasnije za medije Slavnić o tim trenucima, odbivši da kaže šta se konkretno dešavalo u svlačionici.

Preokret u svlačionici

„Semafor u poluvremenu pokazuje 57:41 za Italiju. San o medalji ostaće samo san. Oldazimo u svlačionicu. Muk. Kao da su potonule sve lađe. Četiri minuta vlada ćutanje, a toliko je i meni potrebno da skupim snagu za napad. Svašta sam tada izgovorio. To što sam u svlačionici u poluvremenu rekao, nikad niko od igrača nije rekao. Ja to nikad nisam ni pomislio da ću kazati, a siguran sam da to nikad više u karijeri neću ponoviti. I nema šanse da ikad kažem pred novinarima te rečenice, koje sam izgovorio sebi, saigračima, stručnom vođstvu.“ – govorio je i pisao kasnije o dešavanjima na poluvremenu meča sa Italijom selektor Mirko Novosel.

Moka Slavnić je bio ključ uspeha "Plavih" protiv "Azura".
Moka Slavnić je bio ključ uspeha „Plavih“ protiv „Azura“.

Ipak, šta god da je rečeno u svlačionici, to kao da je preokrenulo meč. U drugom poluvremenu kao da je izašla neka druga ekipa Jugoslavije, koja je malo po malo stizala prednost Italijana. Pet minuta pre kraja „Plavi“ su bili blizu izjednačenja, da bi konačno poveli na nešto više od minuta pre poslednjeg zvuka sirene. Ipak, Italijani uspevaju da vrate poen prednosti, ali Jugosloveni imaju poslednji napad na susretu…

Moka Slavnić junak trijumfa

Mirko Novosel je zatražio tajm-aut, a u toj pauzi selektor je navodno tražio od Slavnića da pronađe pobedničko rešenje u poslednjem napadu. Držao je Moka Slavnić u tom napadu dugo loptu, uz par kratkih dodavanja sa saigračima, da bi potom uposlio Kićanovića, kojeg Italijani udvajaju. Vreme je polako isticalo, a svima je bilo jasno da se Kića neće naći u poziciji da uputi šut. Ipak, tada mu se odlično otvara Slavnić, a Kićanović mu šalje pravovremenu asistenciju. Moka Slavnić koristi odlično dodavanje i sa poludistance pogađa šut bez koske za plasman Jugoslovena u polufinale.

Moka Slavnić je bio junak plasmana Jugoslavije u polufinale.
Moka Slavnić je bio junak plasmana Jugoslavije u polufinale.

Usledilo je veliko slavlje igrača i navijača Jugoslavije. „Plavim“ košarkašima kao da je tim pogotkom Slavnića pao „veliki teret“ sa leđa, pošto su iz domovine imali pritisak da se iz Montreala ne vraćaju bez medalje.

Moka Slavnić je medijima prepričao veliko slavlje

Kada sam dao koš u poslednjoj sekundi, svi saigrači su se bacili na mene, a Georgijevski me spasao da se ne ugušim. Rekoh sebi tada: ‘Nikad više nećeš dati koš u poslednjoj sekundi, ako hoćeš da živiš!‘“ – izjavio je o svom čuvenom pogotku za medije legendarni Zoran „Moka“ Slavnić.
Nošeni pogotkom Slavnića protiv Italije, Jugosloveni su u polufinalu savladali Sovjete, da bi u finalu ipak bili poraženi od SAD-a. Međutim, osvajanjem srebrne medalje „Plavi“ su ponovili najveći uspeh do tada na Olimpijskim igrama. Do tog uspeha ne bi sigurno došli da nije bilo herojskog pogotka Zorana Slavnića u poslednjim sekundama duela sa Italijom, a kako je izgledao ovaj koš legendarnog Moke, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstDvejn Heris – Inteligentnim potezom do tačdauna iz „nemoguće“ pozicije
Sledeći tekstAna Čakvetadze – Ruska teniserka koju su razbojnici zaustavili na putu ka svetskom vrhu