Monstruozno zakucavanje Derika Rouza preko Džoela Entonija

U Čikagu su ga kada se pojavio smatrali za momka koji može „Bikove“ da dovede tamo gde su bili u Džordanovoj eri. Smatrali su da „Junajted centar“ od Majklovog povlačenja nije video boljeg igrača u dresu Bulsa. Opravdao je Derik Rouz očekivanja, vratio je Bulse u vrh Istočne konferencije, a svoje sjajne partije krunisao je MVP titulom… I kada se očekivalo da Rouz u Čikago vrati i šampionski prsten, došlo je do teških povreda, koje su mu uništile karijeru i posle kojih nije bio ni senka igrača kakav je bio nekada, a Sportska sećanja će vas u samo jednom potezu zašto je „Džordanov grad“ obožavao Derika Rouza.
U finalu plej-ofa Istočne konferencije 2011. godine igrala se vrlo zanimljiva serija između Majami Hita i Čikago Bulsa. „Vrelina“ predvođena Džejmsom, Igrala se završnica druge četvrtine, kada je Rouz uspeo da posle pika razdvoji odbranu domaćih i onda u silovitom prodoru stušti se ka obruču Majamija i krene na zakucavanje sa dve ruke. U tom trenutku centar domaćih Džoel Entoni ima nameru da ga zaustavi, skače visoko i pokušava da spreči Derika da zakuca, koji je delovalo da se u jednom trenutku nalazi u neizbežnoj situaciji i da će sigurno biti izblokiran. Ipak, neverovatni Rouz se iz „nemoguće“ situacije izvlači tako što u letu uspeva da izbegne blokadu Entonija i potom preko njega silovito sa dve ruke zakuca loptu u koš Hita.Vejdom i Bošom je ipaka bila prejaka za Bulse i plasirala se u veliko finale i pored toga što je Čikago imao prednost domaćeg terena u seriji, a ključni duel celokupne serije bio je onaj koji se igrao 24. maja u „Amerikan Erlajns Areni“, koji su igrači tima sa Floride dobili posle produžetka i tako poveli u seriji sa 3-1. Osim po pobedi Hita u uzbudljivom meču, taj duel se pamti i po spektakularnom zakucavanju Derika Rouza preko centra domaćih Džoela Entonija.
Igrala se završnica druge četvrtine, kada je Rouz uspeo da posle pika razdvoji odbranu domaćih i onda u silovitom prodoru stušti se ka obruču Majamija i krene na zakucavanje sa dve ruke. U tom trenutku centar domaćih Džoel Entoni ima nameru da ga zaustavi, skače visoko i pokušava da spreči Derika da zakuca, koji je delovalo da se u jednom trenutku nalazi u neizbežnoj situaciji i da će sigurno biti izblokiran. Ipak, neverovatni Rouz se iz „nemoguće“ situacije izvlači tako što u letu uspeva da izbegne blokadu Entonija i potom preko njega silovito sa dve ruke zakuca loptu u koš Hita.
Mnogi veruju da se u Čikagu od Majkla Džordana nije pojavio bolji košarkaš od Derika Rouza i da nije bilo teških povrede, da bi Derik uspeo Bulse da vrati na tron. I teško je reći da su pogrešili, jer posle gledanja na snimku koji je pred vama kako Rouz sa lakoćom monstruozno zakucao preko Entonija, zaista se stiče utisak da nije bilo povreda, da bi Derik još dugo dominirao NBA ligom.

Prethodni tekstVarao da bi plivao brže od Svetskog rekorda
Sledeći tekstPobeda za Harisa Brkića