Varao da bi plivao brže od Svetskog rekorda

Varao da bi plivao brže od Svetskog rekorda
Varao da bi plivao brže od Svetskog rekorda
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Kada je krajem 2012. godine svet obišla informacija da je malo poznati američki plivač Hil Tejlor uspeo da deonicu od 50 metara leđno ispliva za skoro sekund brže od tada aktuelnog Svetskog rekorda, svi koji vole ovaj sport zapitali su se kako je to moguće i ko je momak koji je uspeo tako nešto. Odgovor koji su dobili je mnoge iznenadio. Naterao ih je i da se zapitaju na šta su sve ljudi spremni zbog malo popularnosti.

Hil Tejlor je bio brži skoro sekundu od aktuelnog Svetskog rekorda

Hil Tejlor je te 2012. godine pokušao da se plasira na Olimpijske igre u London, ali je ovaj ne toliko kvalitetan američki plivač, kojem je specijalnost plivanje leđnim stilom, bio daleko od ispunjenja svog cilja. Na 100 metara leđno završio je na američkom prvenstvu tek kao 23. To je naravno bilo veoma daleko od potrebnog rezultata za učestvovanje na najvećoj sportskoj manifestaciji. Na istom šampionatu, na duplo kraćoj deonici, koja nije u programu Olimpijskih igara, Tejlor je bio još slabiji. Prvenstvo SAD-a završio je na tek 47. mestu. Ipak, ovaj Amerikanac po mnogima očigledno željan slave, smislio je način kako da privuče pažnju javnosti i kako da na nedozvoljen način obori Svetski rekord u disciplini 50 metara leđno…

Hil Tejlor je ronio kako bi ostvario vreme bolje od aktuelnog Svetskog rekorda.
Hil Tejlor je ronio kako bi ostvario vreme bolje od aktuelnog Svetskog rekorda.

Na jednom studenskom takmičenju, Tejlor je plivajući za svoj Teksas Univerzitet uspeo da najkrađu deonicu u plivanju leđnim stilom pređe za 23,10 sekundi. To je bilo za 94 stotinki brže od tada aktuelnog Svetskog rekorda koji je držao Lijam Tenkok. Ali kako je uspeo Tejlor da postavi ovaj neverovatan rezultat, pitali su se mnogi kada su čuli da je za skoro čitavu sekundu nadmašio Svetski rekord. Odgovor je bio veoma prost. Amerikanac je odlučio da celu deonicu provede pod vodom, što je naravno po pravilima najstrožije zabranjeno i zbog čega je odmah bio diskvalifikovan, uz poništenje rezultata. Ipak, ako je sam potez Tejlora mnogima u prvi mah bio i simpatičan, njegova izjava o razlozima zbog kojih se odlučio na ovakav potez je mnoge iznenadio. Ali i šokirao…

Mnogi su zamerili Tejloru

„Želeo sam da oduševim i zadivim publiku! Hteo sam da pokažem i sebi i drugima da mogu ovo da izvedem. Mada sam znao da je protivno pravilima!“ – Rekao je Hil Tejlor posle „obaranja Svetskog rekorda“. On je tom izjavom izazvao gnev kod mnogih ljubitelja plivanja. Oni su smatrali da njegov potez nije simpatičan, već drzak. Razloge za takve tvrdnje nalazili su činjenici da bi ronjenjem većina profesionalnih plivača prešla određene deonice brže od aktuelnih Svetskih rekorda. Ipak, uraditi tako nešto na zvaničnom takmičenju bilo bi u najmanju ruku neozbiljno i vrlo ružno prema konkurenciji.
Možda potez Tejlora nije bio kontroverzan poput onog Kondorelija, ali je i on izazvao dosta reakcija. Da li je to bilo simpatično ili drsko, mišljenja su kao i obično podeljenja. Šta vi mislite, možete nam napisati u komentaru pošto pogledate snimak najbrže plivačke trke na 50 metara leđno ikada.

Prethodni tekstSiniša Mihajlović – Takmičenje na krovu zgrade
Sledeći tekstMonstruozno zakucavanje Derika Rouza preko Džoela Entonija