Varao da bi plivao brže od Svetskog rekorda

Kada je krajem 2012. godine svet obišla informacija da je malo poznati američki plivač Hil Tejlor uspeo da deonicu od 50 metara leđno ispliva za skoro sekund brže od tada aktuelnog Svetskog rekorda, svi koji vole ovaj sport zapitali su se kako je to moguće i ko je momak koji je uspeo tako nešto, a odgovor koji su dobili je mnoge iznenadio i naterao da se zapitaju na šta su sve ljudi spremni zbog malo popularnosti.
Hil Tejlor je te 2012. godine pokušao da se plasira na Olimpijske igre u London, ali je ovaj ne toliko kvalitetan američki plivač, kome je specijalnost plivanje leđnim stilom, bio daleko od ispunjenja svog cilja. Na 100 metara leđno završio je na američkom prvenstvu tek kao 23. što je naravno bilo veoma daleko od potrebnog rezultata za učestvovanje na najvećoj sportskoj manifestaciji. Na istom šampionatu, na duplo kraćoj deonici, koja nije u programu Olimpijskih igara, Tejlor je bio još slabiji, pa je prvenstvo SAD-a završio na tek 47. mestu. Ipak, ovaj Amerikanac očigledno željan slave, smislio je način kako da privuče pažnju javnosti i kako da na nedozvoljen način obori Svetski rekord u disciplini 50 metara leđno.

Hil Tejlor je ronio kako bi ostvario vreme bolje od aktuelnog Svetskog rekorda.
Hil Tejlor je ronio kako bi ostvario vreme bolje od aktuelnog Svetskog rekorda.

Na jednom studenskom takmičenju, Tejlor je plivajući za svoj Teksas Univerzitet uspeo da najkrađu deonicu u plivanju leđnim stilom pređe za 23,10 sekundi, što je bilo za 94 stotinki brže od tada aktuelnog Svetskog rekorda koji je držao Lijam Tenkok. Ali kako je uspeo Tejlor da postavi ovaj neverovatan rezultat, pitali su se mnogi kada su čuli da je za skoro čitavu sekundu nadmašio Svetski rekord. Odgovor je bio veoma prost, Amerikanac je odlučio da celu deonicu provede pod vodom, što je naravno po pravilima najstrožije zabranjeno i zbog čega je odmah bio diskvalifikovan, uz poništenje rezultata. Ipak, ako je sam potez Tejlora mnogima u prvi mah bio i simpatičan, njegova izjava o razlozima zbog kojih se odlučio na ovakav potez je mnoge iznenadio, ali i šokirao.
„Želeo sam da oduševim i zadivim publiku! Hteo sam da pokažem i sebi i drugima da mogu ovo da izvedem, iako sam znao da je protivno pravilima!“ – rekao je Hil Tejlor posle „obaranja Svetskog rekorda“ i izazvao gnev kod mnogih ljubitelja plivanja, koji su smatrali da njegov potez nije simpatičan, već drzak. Razloge za takve tvrdnje nalazili su činjenici da bi ronjenjem većina profesionalnih plivača prešla određene deonice brže od aktuelnih Svetskih rekorda, ali da bi uraditi tako nešto na zvaničnom takmičenju bilo u najmanju ruku neozbiljno i vrlo ružno prema konkurenciji. Simpatično ili drsko, mišljenja su kao i obično podeljenja, a šta vi mislite, možete nam napisati u komentaru pošto pogledate snimak najbrže plivačke trke na 50 metara leđno ikada otplivane.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This