Nađa Komaneči - Perfect 10

Nađa Komaneči – Perfect 10

Na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine istoriju gimnastike i sporta pisala je legendarna tada četrnaestogodišnja Nađa Komaneči. Za svoju vežbu na dvovisinskom razboju Nađa je dobila ocenu 10, što je bilo prvi put u istoriji gimnastike da je neko na Olimpijskim igrama dobio ocenu poznatu kao “perfect 10”.
Tom vežbom Nađa Komaneči je zadivila sportski svet i postala glavna zvezda igara u Montrealu. Zanimljivo da semafor u Montrealu zbog tehničkih problema nije mogao da prikaže ocenu 10, pa je umesto ocene 10 na semaforu pisalo 1.0. Prisutna publika, a i sama Nađa bili su potpuno zbunjeni u prvom trenutku, pomislivši da je Nađa dobila najmanju moguću ocenu 1.0, a ne 10. Ubrzo je nesporazum rešen, stiglo je objašnjenje da semafor zbog tehničkih problema ne može da prikaže ocenu 10 Na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine istoriju gimnastike i sporta pisala je legendarna tada četrnaestogodišnja Nađa Komaneči. Za svoju vežbu na dvovisinskom razboju Nađa je dobila ocenu 10, što je bilo prvi put u istoriji gimnastike da je neko na Olimpijskim igrama dobio ocenu poznatu kao “perfect 10”.i zvanično je saopšteno da je Nađa Komaneči prva gimnastičarka u istoriji koja je dobila ocenu 10 na Olimpijskim igrama, što je izazvalo oduševljenje u gledalištu.
„Sećam se kada sam počela vežbu na dvovisinskom razboju, pomislila sam da sam do uradila prilično dobro, ali ne i perfektno. Sećam se da nisam gledala semafor već sam razmišljala o ravnoteži nakon što završim. Onda sam čula ogromnu buku u areni, pogledala oko sebe i videla rezultat. Prvo sam videla 073, što je bio moj takmičarski broj, a onda rezultat 1.00 ispod toga. Pogledala sam u jednu koleginicu iz reprezentacije, a ona je slegla ramenima, pokazujući da nešto nije u redu sa semaforom. Sve se dogodilo veoma brzoČinjenica da semafor nije mogao da prikaže desetku je doprinelo drami, postala je veća. Sama činjenica da je bila prva desetka u istoriji je ogromna, a to što semafor nije mogao da je prikaže je priču učinilo legendarnijom. Neli Kim je malo posle mene dobila ocenu 10, ali niko ne priča o tome. Da je sudbina želela tako, neko drugi bi ušao u istoriju. Ja sam samo bila malo brža. U tom vreme nisam shvatala uticaj koji je to imalo, nisam se takmičila da bih pisala istoriju, samo sam želela medalje. Posebna je stvar što će to biti tu večno.“ – prisetila se mnogo godina kasnije Nađa Komaneči svog nastupa iz Montreala.
Podsetite se ove sjajne vežbe sa Olimpijskih igara u Montrealu, kojom je Nađa Komaneči promenila istoriju gimnastike i upisala se zlatnim slovima u istoriju sporta.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This