Nađa Komaneči – Perfect 10

Nađa Komaneči – Perfect 10
Nađa Komaneči – Perfect 10

Na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine istoriju gimnastike i sporta pisala je legendarna tada četrnaestogodišnja Nađa Komaneči. Za svoju vežbu na dvovisinskom razboju Nađa je dobila ocenu 10. To je bilo prvi put u istoriji gimnastike da je neko na Olimpijskim igrama dobio ocenu poznatu kao „perfect 10“. Bio je to definitivno jedan od najčuvenijih gimnastičkih trenutaka…

Problemi sa semaforom

Elegantno i sa lakoćom odradila je Nađa Komaneči vežbu na dvovisinskom razboju. Bilo je to zaista savršeno i prelepo, pa ne čudi što su, kada je Nađa završila vežbu savršenim saskokom, ljubitelji gimnastike bili oduševljeni. Tom vežbom Nađa Komaneči je zadivila i sportski svet. Ona je posle tog nastupa postala glavna zvezda Olimpijskih igara u Montrealu. Zanimljivo je da semafor u Montrealu zbog tehničkih problema nije mogao da prikaže ocenu 10. Umesto ocene 10 na semaforu je posle savršenog nastupa Komanečijeve pisalo 1.0. Prisutna publika bila je potpuno zbunjena u prvom trenutku. Pomislili su da je Nađa dobila najmanju moguću ocenu 1.0, a ne 10. Ubrzo je nesporazum rešen. Stiglo je objašnjenje da semafor zbog tehničkih problema ne može da prikaže ocenu 10 i zvanično je saopšteno da je Nađa Komaneči prva gimnastičarka u istoriji koja je dobila ocenu 10 na Olimpijskim igrama. To je izazvalo oduševljenje u gledalištu.

Nađa Komaneči je za savršenu izvedbu vežbe u Montrealu dobila ocenu 10.
Nađa Komaneči je za savršenu izvedbu vežbe u Montrealu dobila ocenu 10.

„Sećam se kada sam počela vežbu na dvovisinskom razboju, pomislila sam da sam do uradila prilično dobro, ali ne i perfektno. Sećam se da nisam gledala semafor već sam razmišljala o ravnoteži nakon što završim. Onda sam čula ogromnu buku u areni, pogledala oko sebe i videla rezultat. Prvo sam videla 073, što je bio moj takmičarski broj, a onda rezultat 1.00 ispod toga. Pogledala sam u jednu koleginicu iz reprezentacije, a ona je slegla ramenima, pokazujući da nešto nije u redu sa semaforom. Sve se dogodilo veoma brzoČinjenica da semafor nije mogao da prikaže desetku je doprinelo drami, postala je veća…“ – započela je podsećanje na dešavanja iz Montreala Nađa Komaneči.

Nađa Komaneči je ušla u večnost

„Sama činjenica da je to bila prva desetka u istoriji je ogromna, a to što semafor nije mogao da je prikaže je priču učinilo legendarnijom. Neli Kim je malo posle mene dobila ocenu 10, ali niko ne priča o tome. Da je sudbina želela tako, neko drugi bi ušao u istoriju. Ja sam samo bila malo brža. U to vreme nisam shvatala uticaj koji je to imalo. Nisam se takmičila da bih pisala istoriju, samo sam želela medalje. Posebna je stvar što će to biti tu večno.“ – prisetila se mnogo godina kasnije Nađa Komaneči svog legendarnog nastupa iz Montreala.
Podsetite se ove sjajne vežbe sa Olimpijskih igara u Montrealu, kojom je Nađa Komaneči promenila istoriju gimnastike i upisala se zlatnim slovima u istoriju sporta i koji je uz nastup Olge Korbut u Minhenu definitivno jedan od najčuvenijih u istoriji gimnastike.

Prethodni tekstDejan Savićević – Lob za sva vremena
Sledeći tekstZidanova volejčina u finalu Lige šampiona