Najčudniji fudbalski meč

Karipski kup je malo poznato takmičenje u kojem učestvuju zemlje tog dela sveta koje nisu fudbalske velesile. Neatraktivni protivnici i slabiji kvalitet fudbala možda su i glavni razlog zbog kojeg svetska javnost retko kada je „bacala pogled“ na fudbal u regionu Kariba. Upravo zbog nedostatka interesovanja skoro neopažen se provukao jedan od najbizarnijih mečeva odigranih u istoriji fudbala.
Dana 27. januara 1994. godine fudbalske reprezentacije Barbadosa i Grenade odigrale su utakmicu u sklopu kvalifikacija za Karipski kup 1994. godine. Usled neobičnog pravila igre koje je tada bilo na snazi i usled položaja oba tima na tabeli, bilo je najpre u interesu Barbadosa, a potom Grenade da postignu autogol. Organizatori turnira su doneli pravilo po kojem svaki meč mora da ima pobednika, a odlučili su i da odrede neobičnu varijantu pravila „zlatnog gola“ po kojoj prvi gol postignut u produžecima ne samo da odmah određuje pobednika utakmice, nego i važi kao dva gola, a pobednik grupe se plasira dalje.

Autogol na meču Barbados-Grenada
Autogol na meču Barbados-Grenada

Karipski kup 1994. godine bio je peti po redu i igrao se na Trinidadu i Tobagu. Kvalifikacije za turnir su se igrale širom Kariba početkom iste godine. Barbados, Grenada i Portoriko su bili određeni u kvalifikacionu grupu 1. Turnir po jednokružnom bod-sistemu je počeo na Barbadosu 23. januara kada su domaćini izgubili od Portorika sa 1:0. Dva dana kasnije, Grenada je pobedila Portoriko sa 2:0, postigavši zlatni gol u produžetku. Time je Grenada došla na čelo tabele sa gol-razlikom +2. Stoga je Barbadosu u poslednjoj utakmici jedino odgovarala pobeda nad Grenadom od bar dva gola razlike. Utakmica je igrana na barbadoskom nacionalnom stadionu u Sen Mišelu.
Meč je počeo uobičajeno i Barbados je postigao dva gola, što bi bio rezultat koji ih je kvalifikovao za završni turnir. Međutim, u 83. minutu Grenada je postigla gol i sada bi se Grenada plasirala na turnir, osim ako bi Barbados ponovo postigao gol. Barbados je napadao u narednim minutima, ali bezuspešno. U 87. minutu, Barbados je prestao da napada protivnički gol i tada su se odbrambeni igrač Sili i golman Horas Staut jedno vreme dodavali loptom ispred svog gola pre nego što je Sili namerno šutnuo loptu u svoj gol i time izjednačio na 2:2. Ubrzo su igrači Grenade shvatili da bi njima u toj situaciji odgovaralo čak i da i sami postignu autogol kako se ne bi igrali produžeci u kojima bi Barbados mogao da postigne zlatni gol. Preostalih nekoliko minuta provedeno je u pokušajima Grenade da postigne autogol u kojima su ih sprečavali igrači Barbadosa.

Na kraju je regularni deo meča završen rezultatom 2:2, pa su se igrali produžeci u kojima je Barbados postigao zlatni gol i time se, rezultatom 4:2, kvalifikovao na završni turnir. Utakmici nije bilo pridato previše pažnje, iako su izveštaji o njoj bili objavljeni u britanskom „Gardijanu“ i „Tajmsu“. Na pres-konferenciji posle utakmice, selektor Grenade Džejms Klarkson je izjavio: „Osećam se prevarenim. Osoba koja je smislila ovakva pravila mora biti da je kandidat za ludnicu. Utakmica nikada ne bi trebalo da se igra sa toliko igrača koji zbunjeno trčkaraju okolo. Naši igrači nisu znali da li da napadaju na protivnički ili na svoj gol. Nikada nisam video ovako nešto. U fudbalu valjda treba da dajete golove protivniku, a ne sebi.”
Pravilo zlatnog gola je u toku ovog kvalifikacionog turnira bilo upotrebljeno ukupno pet puta, a otad više nikad u Karipskom kupu. Barbados je završio na trećem mestu grupe A Karipskog kupa, nakon nerešenih utakmica protiv Gvadelupa i Dominike i poraza od Trinidada i Tobaga. Turnir je na kraju i osvojila ekipa Trinidada i Tobaga, ubedljivom pobjedom od 7:2 nad braniocem naslova Martinikom, ali istorija će zauviek pamtiti jedno neobično pravilo i susret koji je naopačke okrenuo sve fudbalske zakone. Podsetite se autogola koji je obeležio jednu od najčudnijih utakmica svih vremena:

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This