Najkompletniji gimnastičar svih vremena – Vitali Ščerbo

Najkompletniji gimnastičar svih vremena - Vitali Ščerbo

Vitali Ščerbo, ovaj legendarni Belorus ako nije najbolji, kako mnogi stručnjaci tvrde, onda je sigurno najkompletniji gimnastičar svih vremena, pošto je osvajao olimpijska i svetska zlata u skoro svim disciplinama.
Prvo veliko takmičenje bilo mu je Evropsko prvenstvo 1990. godine u Lozani, prvo takmičenje i odmah 3 medalje i to sve tri zlatne. Usledilo je Svetsko prvenstvo 1991. godine u Indijanapolisu, na kom je osvojio 5 medalja (jednu zlatnu). Na tom prvenstvu se posebno istakao na preskoku, gde je dobio savršenu desetku. Zbog samopouzdanja, koje je umelo ponekad da pređe u aroganciju, Vitali Ščerbo nije baš imao armiju navijača, ali je zato uvek bio omiljen lik kod novinara. Ipak, voleli ga ili ne, ljubitelji sporta širom sveta su ga izuzetno cenili zbog majstorstva koje je izvodio na spravama i zbog neverovatnih rezultata koje je ostvario, a koji ga svrstavaju među najbolje sportiste svih vremena.Na Olimpijske igre u Barseloni 1992. godine nastupao je za ZND i zbog nešto slabije forme tokom sezone nije bio favorit. Tada je počeo da pokazuje koliko je, u stvari, stvoren za velika takmičenja. Osvojio je zlata u timskom takmičenju, višeboju, konju sa hvataljkama, krugovima, na preskoku i na razboju i samo Majkl Felps i Mark Spic imaju više zlatnih medalja na jednim Olimpijskim igrama od njega. Ubrzo nako Igara, oženio se Irinom i dobio ćerku Kristinu. Život u njegovoj rodnoj Belorusiji mu je postao izuzetno težak, pa se preselio u Ameriku, gde je imao idealne uslove za trening. Usledile su godine njegove dominacije, nije bilo velikog takmičenja na kome nije osvojio po bar nekoliko medalja, uglavnom zlatnih.
1996. godina bila je izuzetno teška za Ščerba. Njegova supruga Irina imala je saobraćajnu nesreću u kojoj je zadobila teške povrede, doktori su rekli da postoji samo jedan posto šanse da preživi. Vitali je dane i noći provodio uz voljenu osobu, zapostavio treninge i ugojio se 10 kilograma. Kada se Irina konačno probudila iz kome, insistirala je da se muž vrati treninzima i spremi za Olimpijske igre u Atlanti, što je on i uradio. Nošen frenetičnom podrškom publike, osvojio je bronzane medalje u višeboju, na preskoku, razboju i vratilu. Mada su već godine bile vidljive i mada je bilo nekih nekarakterističnih grešaka, Ščerbo je u Atlanti potvrdio svoju klasu i kada se uzmu u obzir sve okolnosti napravio ogroman uspeh.
Planirao je i da se takmiči na SP-u 1997. godine, ali nije, jer je neposedno pre tog takmičenja slomio ruku kada je pao sa motocikla. Tada je odlučio da je dosta gimnastike. U karijeri je osvojio 49 medalja sa velikih takmičenja?! A njegova kolekcija medalja se sastoji od šest olimpijskih zlata i četiri bronze, kao i 12 svetskih zlata, sedam srebra i četiri bronze. Na evropskim prvenstvima, može se pohvaliti sa devet najsjajnijih odličija, pet srebra i dve bronze.
Zbog samopouzdanja, koje je umelo ponekad da pređe u aroganciju, Vitali Ščerbo nije baš imao armiju navijača, ali je zato uvek bio omiljen lik kod novinara. Ipak, voleli ga ili ne, ljubitelji sporta širom sveta su ga izuzetno cenili zbog majstorstva koje je izvodio na spravama i zbog neverovatnih rezultata koje je ostvario, a koji ga svrstavaju među najbolje sportiste svih vremena.

Prethodni tekstIvan Zamorano 1+8
Sledeći tekstNezaboravni Vučko