Nedeljko Jovanović – Gol protiv Zvezde za prvu titulu Partizana

Nedeljko Jovanović - Gol protiv Zvezde za prvu titulu Partizana

Taj 23. maj 1993. godine pamtiće još dugo navijači Partizana, ali i ljubitelji srpskog rukometa. Može se slobodno reći da je tog dana odigrana poslednja „velika“ rukometna prvenstvena utakmica u Beogradu. U spektaklu u prepunom „Pioniru“, koji se i danas prepričava, rukometaši Partizana su došli do svoje prve titule državnog prvaka. Bilo je to vreme kada se za rukometni „Večiti derbi“ tražila karta više. Vreme kada su i rukometni mečevi punili „Pionir“ i dostizali rekordnu televizijsku gledanost. Vreme kada je rukometno prvenstvo Jugoslavije bilo najjače od svih šampionata u ekipnim sportovima. Kada se svemu tome doda da se 23. maja 1993. godine igrao „Večiti derbi“ koji je odlučivao prvaka zemlje, ni ne čudi što se o tom rukometnom meču pričalo danima, a što ga se i danas mnogi sa nostalgijom sećaju kao poslednjeg klupskog rukometnog spektakla u Beogradu…

Nedeljko Jovanović bio je heroj pobede Partizana

„Crveno-beli“ predvođeni sa klupe Branislavom Pokrajcem, a na terenu Nenadom Peruničićem i Draganom Škrbićem, tokom tog meča su činilo se u nekoliko navrata bili nadomak pobede i titule, a najbliži su definitivno bili na manje od 3 sekunde do kraja. „Delije“ su tada već zapalile baklje i počele sa slavljenjem nove titule. Na semaforu je stajalo 15:14 za Crvenu zvezdu, a do kraja susreta ostalo je još „samo“ da rukometaši Partizana izvedu deveterac. Čak se i legendarni golman „Crno-belih“ Zoran Đorđić, koji nažalost osam godina kasnije nije uspeo da zaustavi šut Levgrena i spreči tagičan poraz „Plavih“ u polufinalu Svetskog prvenstva, u tom trenutku našao u bloku ispred igrača Zvezde…

„Delije“ su tada već zapalile baklje i počele sa slavljenjem nove titule, na semaforu je stajalo 15:14 za Crvenu zvezdu, a do kraja susreta ostalo je još „samo“ da rukometaši Partizana izvedu deveterac. Čak se i golman „crno-belih“ Zoran Đorđić u tom trenutku našao u bloku ispred igrača Zvezde, a lopta je izvedena Nedeljku Jovanoviću, koji se diže sa 10 metara i upućuje za mnoge „šut iz očaja“ preko bloka rukometaša Zvezde. Ipak, vrhunskim igračima je bilo dovoljno i malo prostora za „čaroliju“, „Neđa“ šalje perfektan udarac u donji desni ugao golmana Nenada Puljezovića, „trese mrežu“ i šalje meč u produžetke. Usledilo je veliko slavlje na drugoj strani „Pionira“, sada su „Grobari“ zapalili baklje i krenuli sa pesmom iz sveg glasa, a junak trenutka Nedeljko Jovanović je briznuo u plač u zagrljaju svojih saigrača.
Nedeljko Jovanović – Junak Partizanovog osvajanja prve šampionske titule u rukometu.

Lopta je iz deveterca izvedena Nedeljku Jovanoviću. On se diže sa 10 metara i upućuje za mnoge „šut iz očaja“ preko bloka rukometaša Zvezde. Ipak, vrhunskim igračima je bilo dovoljno i malo prostora za „čaroliju“. Neđa šalje perfektan udarac u donji desni ugao golmana Nenada Puljezovića, „trese mrežu“ i šalje meč u produžetke. Usledilo je veliko slavlje na drugoj strani „Pionira“. Sada su „Grobari“ zapalili baklje i krenuli sa pesmom iz sveg glasa, a junak trenutka Nedeljko Jovanović je briznuo u plač u zagrljaju svojih saigrača. Da „bajka“ bude potpuna za navijače Partizana, posle nove drame u produžecima i sa sedmeraca, „Crno-beli“ su došli do pobede i svoje prve istorijske titule šampiona Jugoslavije u rukometu.

Gol karijere Nedeljka Jovanovića?!

„Sa ove tačke gledišta sam shvatio koliko je to bitno. Onomad je bila to jedna fantastična utakmica za mene, kao i za Partizan. Pobeda na jedan specifičan način. Desilo se da se taj plej-of odigra na nezaboravan način, produžeci, penali. Sve što može da se desi u jednom sportu da bude zanimljivo i uzbudljivo desilo se na toj utakmici 1993. godine. Da li je moguće da posle 30 godina ljudi pamte taj detalj? Drago mi je. Taj meč je deo mog života i karijere. Moji prijatelji Zvezdaši nisu srećni i danas smo dobri drugari. Imali su prednost u produžetku i primili su gol. Ja ima kažem, pa što se niste odbranili. Da sam ja branio, pa ne bi mi prišli golu.“ – rekao je o svom pogotku skoro 30 godina kasnije Nedeljko Jovanović.

Nedeljko Jovanović je golom protiv Zvezde zauvek je upisao svoje ime u istoriju Partizana.
Nedeljko Jovanović je golom protiv Zvezde zauvek upisao svoje ime u istoriju Partizana.

Zanimljivo je i da je taj duel privukao i mnoge poznate ličnosti. Jedna od njih bila je jako razočarana ishodom: „Ovako nešto nije smelo da se desi. Imali smo gol prednosti i do produžetaka nije ni trebalo da dođe.“ – izjavio je posle meča Dragiša Binić, tadašnja vedeta fudbalskog kluba Crvena zvezda. On je iz sveg glasa u „Pioniru“ bodrio svoje rukometne kolege.
Kako je izgledao gol Nedeljka Jovanovića koji se i danas prepričava, koji je verovatno najpoznatiji trenutak poslednjeg velikog rukometnog klupskog spektakla u „Pioniru“ i koji je Partizanu „doneo“ prvu rukometnu titulu šampiona Jugoslavije, možete se podsetiti u snimku koji je pred vama.

Prethodni tekst„Magija“ iz riterna Dastina Brauna
Sledeći tekstSavršen skok Blanke Vlašić na „Hanžeku“