Nemanja Bjelica – „Kragna“ za Aflala

Nemanja Bjelica -
Nemanja Bjelica - "Kragna" za Aflala
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Tog 16. januara 2018. godine u meču regularne sezone NBA lige, Orlando Medžik napravio je malo iznenađenje i na svom terenu savladao Minesotu Timbervulvs. Iako je Medžik te sezone igrao dosta loše i bio veoma daleko od doigravanja, uspeli su na tom susretu odličnom igrom u poslednjem periodu da savladaju te sezone veoma dobru ekipu Timbervulvsa. Ipak, ishod susreta je ostao u drugom planu i to zbog incidenta koji se dogodio u drugoj četvrtini, a u kojem su u glavnim ulogama bili igrač domaćih Aron Aflalo i košarkaš gostiju Nemanja Bjelica.
Na samom početku tog perioda igre domaćini su posle jedne oduzete lopte krenuli u kontranapad, u kojem su se našli u situaciji 4 na 2. U realizaciju je krenuo Aron Aflalo, koji je išao na polaganje, ali ga je tada odličnom odbranom Nemanja Bjelica sprečio da poentira. „Beli“ je u odbrani odigrao fantastičan „vertikaliti“ i potpuno zatvorio Aflala, koji posle kontakta sa Bjelicom nije bio ni blizu da poentira. Čini se i da je u samom završetku akcije Nemanja nehotice malo zakačio Aflala, što je bilo dovoljno da dođe do „prekih“ pogleda dvojice košarkaša, ali i malog „trash talk“-a. Dok su se dvojica igrača gledala i dok ih saigrači nisu razdvojili, sa usana Nemanje Bjelice mogla se pročitati psovka upućena Aflalu: „Da ti je*** ja malo mamu u pi***, bre!“ – izgovorio je Nemanja Bjelica svom protivniku. Sudije su obojici igrača dosudili tehničku grešku, a mnogi su tada pomislili da će se na tome sve završiti i da će to biti jedan u moru verbalnih sukoba kakvih ima puno na skoro svakoj košarkaškoj utakmici, ali da ne bude tako pobrinuo se Aron Aflalo.

Nemanja Bjelica uhvatio je u "kragnu" Arona Aflala.
Nemanja Bjelica uhvatio je u „kragnu“ Arona Aflala.

Samo nekoliko minuta kasnije, gosti su bili u napadu u kojem je Džamal Kroford promašio jedan šut sa desne strane, a dok su mnogi gledali gde će završiti lopta, malo dalje od obruča se odigravao jak fizički duel. U borbi za poziciju pod košem domaćih, Nemanja Bjelica je ušao malo čvršće u duel sa Aflalom, a ovaj je, posle onog što se dogodilo nekoliko minuta ranije, to shvatio kao namernu provokaciju košarkaša iz Srbije, pa je odmah krenuo u fizički obračun. Prvo je rukama odgurnuo Bjelicu i tako mu uzvratio na sličan način za kontakt od par trenutaka ranije, ali tu nije imao nameru da se zaustavi…
Zamahnuo je vrlo jako, poput boksera koji namerava da iz krošea nokautira protivnika, u želji da desnom rukom udari pravo u glavu Bjelicu. Nemanja je uspeo da izbegne taj udarac, a onda je popularnom „kragnom“ uhvatio Aflala oko vrata i onemogućio mu bilo kakvu dalju akciju. Pokušavao je Aron Aflalo da se „otme“ iz „kragne“ i da nastavi obračun, ali nije imao šanse i sve dok se u incident nisu umešali mnogi iz tabora oba tima ostao je „uhapšen“. Na kraju je Bjelica pustio Aflala, koji tada na trenutak kao da je želeo da nastavi obračun, ali se potom uputio ka svlačionici, dok je za to vreme Nemanja Bjelica sudijama objašnjavao šta se zapravo dogodilo. Kada se situacija smirila, sudije su odlučile da sa meča isključe i Arona Aflala i Nemanju Bjelicu, a košarkaš Minesote smatrao je da ova odluka nije bila pravedna i da je nezasluženo isključen, o čemu je i „između redova“ govorio posle susreta sa Orlandom za medije u domovini.

Saigrači su na kraju uspeli da razdvoje Bjelicu i Aflala.
Saigrači su na kraju uspeli da razdvoje Bjelicu i Aflala.

„Mi smo imali fizički kontakt u odbrani i napadu, ali samo u onom klasičnom, uobičajenom, košarkaškom smislu, što je i deo svake utakmice. Mislim, ne bih da ispadnem neka žrtva ovde, sve je to deo ove igre, ali on je zamahnuo da me udari. Ja sam samo pokušavao da se zaštitim, a i da mu pomognem da se smiri. Podivljao je, ne znam šta nije bilo u redu sa tim momkom. U tom trenutku morao sam da se zaštitim zbog sebe i svoje porodice. Svi koji me znaju, svesni su da sam miran čovek, ali… Znam ja kako te stvari funkcionišu, odrastao sam na ulici. Ipak, ja sam profesionalni košarkaš, neću se nikada tući na utakmici. Još jednom kažem, neću da ispadnem žrtva, mogu samo da istaknem da sam, hvala Bogu, reagovao tako kako sam reagovao. Samo sam pokušavao da ga smirim, ne mogu ni da zamislim šta bi bilo da sam ja probao da uradim nešto tako. Kao što sam rekao, sve što se do tog trenutka dešavalo između nas je bio sastavni deo igre. Prvo smo dobili tehničke greške, a onda eto. Ne bih da komentarišem činjenicu da su sudije isključile i mene i njega, ja sam samo pokušavao da se zaštitim. Ne bih da od Aflala pravim negativca, možda je imao loš dan, ali stvarno želim da kažem da iskreno mislim da sam uradio pravu stvar. Šta je trebalo da uradim, da ga pustim da me udari?!“ – izjavio je Nemanja Bjelica.
Čelnici lige su ubrzo odlučili da Arona Aflala kazne zbog incidenta suspenzijom sa naredna dva meča Orlando Medžika, dok je Nemanja Bjelica prošao bez kazne. Kako je izgledao incident između Aflala i Bjelice, u kojem je Nemanja Bjelica izbegao udarac Amerikanca, a potom „kragnom“ onemogućio Aflalov dalji nasrtaj na njega, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstBarone i Inzagi – „Mogli smo onako da trčimo do Napulja…“
Sledeći tekstKada su se navijači Notingem Foresta izvinili treneru svog kluba Brajanu Klafu što ih je tukao