Barone i Inzagi – „Mogli smo onako da trčimo do Napulja…“

Barone i Inzagi –
Barone i Inzagi – "Mogli smo onako da trčimo do Napulja…"
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Na Svetskom prvenstvu 2006. godine koje se održavalo u Nemačkoj, Italija je bila smeštena u grupu E sa Češkom, Ganom i Sjedinjenim Američkim Državama. Jedna od najjačih reprezentacija u istoriji „Čizme“ proglašena je za jednog od favorita Mundijala, jer su u timu bili sve sami majstori fudbala. Bufon, Kanavaro, Nesta, Pirlo, Del Pijero, Gatuzo, Toti, Zambrota, Toni i ostali potajno su se nadali osvajanju „Boginje“. Italijani su dobro krenuli. Lako su savladali Ganu, zatim odigrali nerešeno sa SAD-om i u poslednjem kolu igrali su protiv Češke. Bila je to utakmica za prvo mesto, jer su gotovo sve ekipe imale šansu da izbore prolaz dalje. Italijanima je trebala pobeda i prvo mesto u grupi kako ne bi morali odmah da se susretnu sa uvek jakim Brazilom. Zato su u utakmicu ušli ozbiljno sa namerom da se pitanje pobednika ne dovede u pitanje ni jednog trenutka…

Italijani su čekali kontru kako bi rešili meč

I sve im je išlo na ruku. Prvo je u 26. minutu Materaci doveo svoju reprezentaciju u vođstvo. Potom je u 45. minutu isključen Polak, tako da su Česi na terenu ostali sa zaostatkom od jednog gola i jednog igrača. Činilo se da im spasa nema. Italija nije bila ekipa koja takvu situaciju ne ume da iskoristi i to je pokazivala nebrojeno puta. Marčelo Lipi je uz jednu prinudnu izmenu (Materaci umesto povređenog Neste), napravio još dve taktičke. Inzagi je ušao umesto Đilardina, a Simone Barone je zamenio Kamoranezija. To nije značilo da će Italijani krenuti svim silama napred, već su strpljivo čekali svoju šansu znajući da Česi moraju da napadnu. To su Česi i uradili, ali protiv jedne od najboljih odbrana na prvenstvu nisu imali nikakve šanse. Pred kraj utakmice pokušali su sve karte da bace u napad što im se „obilo o glavu“.

Filipo Inzagi nije imao nameru da uposli Baronea.
Filipo Inzagi nije imao nameru da uposli Baronea.

Mala neopreznost u redovima Češke dovela je do toga da Simone Barone ukrade loptu koja je došla do Perote. On je odmah uposlio Filipa Inzagija koji kada vidi šansu za pogodak, od krhkog momka pretvara se u pravog „razbijača“ i nezaustavljivo juri ka golu. Barone za to vreme „kao metak“ juri u kontru. Obojica trče paralelno i polako izlaze sami ispred golmana Petra Čeha. Dolaze do šesnaesterca…

Simone Barone je uzalud trčao

Čeh je na penalu, ali Inzagiju ne pada na pamet da gurne loptu Baroneu. On pravi fintu, vara jednog od najboljih golmana na svetu u tom trenutku i šalje loptu u praznu mrežu. Italija je prva u grupi, umesto sa Brazilom igraće protiv Australije, a taj meč će dobiti posle sumnjivog penala. Češka „pakuje kofere“, jer je Gana pobedivši „Amere“ zauzela drugu poziciju u grupi. I dok Filipo Inzagi proslavlja gol, dok je cela „Čizma“ na nogama, čini se da je samo Barone u čudu. Kasnije je u šali umeo da izjavi povodom ove situacije: „Mogli smo onako da trčimo do Napulja, znam da mi nikada ne bi dodao loptu!“ Mnogi su se sa ovom izjavom složili, poznavajući Inzagija i njegovu glad za golom, Barone je verovatno je bio u pravu.
Italijani su nastavili sa dobrim igrama i na kraju osvojili prvenstvo pobedivši Francusku u finalu. Mi vas danas podsećamo na simpatičan trenutak sa meča protiv Češke, kada je po njegovim rečima Simone Barone mogao da trči i do Napulja, ali Filipo Inzagi mu nikad ne bi dodao loptu.

Prethodni tekstRomano Fenati – „Pokušaj ubistva“ konkurenta
Sledeći tekstNemanja Bjelica – „Kragna“ za Aflala