Neoprezni gledalac umalo koštao Gueriniji trijumfa na Alp d’ Uezu

Na Tur de Fransu se svake godine dogodi puno padova, vrlo često bude i dosta povreda, ali se čini možda najdramatičniji pad dogodio 1999. godine, kada je italijanskog biciklistu Đuzepe Guerinija jedan neoprezni gledalac umalo koštao pobede na čuvenom Alp d’ Uezu.
10 etapa najpoznatije biciklističke trke na svetu 1999. godine bila je i više nego zanimljiva. Karavan je tog dana bio u Alpima što je automatski značilo mnogo uzbuđenja, a cilj na legendarnom Alp d’ Uezu dodatno je dao na značaju toj etapi. Kada se stiglo na poslednji uspon dana, Đuzepe Guerini je odlučio da napadne ostatak karavana i da proba sam da izađe uz Alp d’ Uez i dođe do pobede na sigurno najprestižnijoj etapi te godine. Na Tur de Fransu se svake godine dogodi puno padova, vrlo često bude i dosta povreda, ali se čini možda najdramatičniji pad dogodio 1999. godine, kada je italijanskog biciklistu Đuzepe Guerinija jedan neoprezni gledalac umalo koštao pobede na čuvenom Alp d' Uezu.Brzo je stekao prednost, iza sebe ostavljajući Rišara Vironga najboljeg brdaša te godine i Lensa Armstronga ukupnog pobednika Tura iz 1999. godine (ta pobeda mu je kao i sve ostale kasnije oduzeta, zbog čuvenog doping skandala). Penjući se uz najteži uspon na trci, prednost Guerinija je rasla, pa se činilo da je etapa “zatvorena” i da ništa ne može sprečiti italijanskog biciklistu da trijumfuje na Alp d’ Uezu. Ipak, prava drama je tek predstojala…
Na oko kilometer do cilja etape i kada se već nazirao kraj, jedan gledalac je odlučio da stane pravo ispred Guerinija i da ga fotografiše. Uspeo je u tome, ali se nije na vreme sklonio sa puta, pa je Italijan morao da pokuša da ga zaobiđe. Ipak, u trenutku kada je Đuzepe Guerini pokušao da prođe pored njega, gledalac je neoprezno napravio korak ka Italijanu i doveo do direktnog sudara sa biciklistom, posle koga je Guerini završio na zemlji. Iako u potpunom šoku zbog neverovatnog događaja, Guerini se pridiže i uz pomoć publike (jedan od ljudi koji su mu pomogli bio je i gledalac koji ga je oborio) nastavlja sa usponom na Alp d’ Uez. Sreća po njega da je već bio stekao dovoljnu prednost, pa je uspeo i pored neverovatnih dešavanja na ulasku u zadnji kilometer na kraju da trijumfuje na čuvenom Alp d’ Uezu.
Podsetite se ovog neverovatnog incidenta zbog koga je Đuzepe Guerini umalo ostao bez najvažnijeg trijumfa u karijeri.

Author: Miloš

Share This Post On
Share This