(Ne)prikladna reakcija atletičarke na slučajnu grešku organizatora

Troskokom od 14 metara i 21 centimetar, koji je bio do tog trenutka najbolji u njenoj kategoriji te sezone, beloruska atletičarka Violeta Skvorcova je u poslednjoj trećini jula 2017. godine osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu za atletičarke do 20 godina u italijanskom Grosetu. I dok trijumf mlade beloruske atletičarke od koje su se tek očekivali veliki rezultati, i koja je odlična i u skoku u dalj, nije bio iznenađenje i osim u njenoj domovini ne bi bio mnogo zapažen, dešavanja tokom ceremonije dodele medalja izbacili su u celom svetu Skvorcovu u prvi plan.
Naime, pošto su medalje dodeljene i pošto su zastave zemalja osvajačica medalja krenule da se vijore sa jarbola, krenuli su i prvi taktovi himne namenje pobednici. Odmah pošto je krenulo intoniranje himne, Skvorcova je počela da pravi grimase, da bi ubrzo sišla sa postolja i počela nervozno da šeta prostorom pored mesta predviđenog za osvajačice odličja. U prvi mah ni njenim konkurentkinjama, ali ni pristutnoj malobrojnoj publici nije baš bilo jasno šta se dešava i zašto se beloruska atletičarka tako ponaša. Čim je intoniranje himne završeno, Violeta Skvorcova je prišla organizatoru i krenula da se raspravlja sa njim, da bi potom odbila i da prošeta pobednički krug sa svojim koleginicama i prisustvuje slikanju pred fotografima koji su želeli da ovekoveče osvajačice medalja.

Violeta Skvorcova sišla je sa postolja kada je čula da umesto njene, ide himna druge države.
Violeta Skvorcova sišla je sa postolja kada je čula da umesto njene, ide himna druge države.

Ubrzo je stiglo objašnjenje za ponašanje Skvorcove. Organizatori su saopštili da je njihovom nenamernom greškom umesto himne Belorusije puštena himna Bosne i Hercegovine i da se izvinjavaju beloruskoj atletičarki zbog svog propusta. Kasnije je ponovo organizovana ceremonija dodele medalja za najbolje troskokašice, u kojoj su se osvajačice medalja ponovo popele na pobedničko postolje, ne bi li čuli belorusku himnu. Druga ceremonija je prošla bez greške, pa je Skvorcova pošto je otpevala himnu svoje zemlje, prisustvovala i ostalom obaveznom delu programa (slikanju i pobedničkom krugu).
Zanimljivo je da je zbog svog ponašanja na pobedničkom postolju i silaska sa istog, bio pokrenut postupak protiv Skvorcove, jer po pravilima atletske federacije takmičar koji bi to uradio automatski bi bio diskvalifikovan, ali je organizator odlučio da mlada beloruskinja prođe bez kazne, jer je do skandala došlo njihovom greškom. O svemu što se desavalo prilikom ceromenije dodela medalja i o svom postupku, Violeta Skvorcova je govorila za medije: „Razumem da je moj postupak upropastio ceremoniju dodele medalja i da sam zbog toga mogla biti kažnjena, ali u tom trenutku sam bila vrlo ljuta, jer himna koja se čula sa zvučnika nije himna moje zemlje. Na kraju krajeva, toliko treniram i trudim se da bi došla u priliku da doživim trenutak slušanja svoje himne na podijumu. Ja sam patriota, rođen sam u Belorusiji, zbog čega sam veoma srećna, a moja ljubav prema mojoj zemlji se ne može izraziti rečima.“ – rekla je medijima Skvorcova.

Violeta Skvorcova je na kraju pristala da se ponovi ceremonija dodela medalje, kako bi joj bila puštena himna Belorusije.
Violeta Skvorcova je na kraju pristala da se ponovi ceremonija dodela medalje, kako bi joj bila puštena himna Belorusije.

I dok je velika većina ljubitelja sporta podržalo potez mlade beloruske atletičarke, smatrajući da je ispravno propustila i da je adekvatno odragovala na veliki propust i sramotu organizatora, bio je mali broj istih koji su je napali, smatrajući da se ponela sa nepoštovanjem prema koleginicama, ali i nacionalnoj himni druge zemlje i da je zbog toga ipak trebala da bude na neki način sankcionisana. Mislili na jedan ili drugi način, to ne umanjuje činjenicu da je potez Skvorcove izazvao veliku pažnju, da se njen postupak vrlo brzo proširio društvenim mrežama, a da je na “YouTube”-u snimak njenog ponašanja tokom ceremonije dodele medalja zabeležio milionske preglede.
Na snimku koji je pred vama podsetite se ove kontroverzne situacije, a posle gledanja snimka, očekujemo vaše komentare i vaše mišljenje o ispravnosti poteza Violete Skvorcove.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This