(Ne)shvatljiv potez Mvepu Ilunge

(Ne)shvatljiv potez Mvepu Ilunge
(Ne)shvatljiv potez Mvepu Ilunge
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj 1974. godine reprezentacija Brazila, jedan od favorita takmičenja, u trećem kolu prvog kruga igrala je protiv autsajdera Zaira. Bila je to Zairu, današnjem DR Kongu, prva i jedina pojava na svetskim prvenstvima, a nakon situacije iz meča protiv Brazila, mnogi su se pitali razumeju li uopšte igrači ove afričke reprezentacije pravila. Zair je lako izgubio prve dve utakmice, od Škotske 2:0 i Jugoslavije 9:0. „Kariokama“ je za prolaz u narednu fazu bila potrebna ubedljiva pobeda, jer su prve dve utakmice igrali nerešeno, a da nisu postigli niti jedan jedini gol.

Brazil je lako savladao Zair

Brazilci su na kraju uspeli. Pobedili su slabašni Zair sa 3:0 i otišli dalje kao drugi u grupi iza Jugoslavije. Škotska je imala isto bodova kao Brazil i Jugoslavija, ali je završila učešće na turniru zbog najslabije gol razlike od ove tri reprezentacije. Međutim, upravo taj meč Zaira sa Brazilom ostaće verovatno upamćen u istoriji svetskih prvenstava. I to najviše zbog neverovatnog poteza Mvepua Ilunge.

Mvepu Ilunga je prvo stao u živi zid, a onda se zaleteo i ispucao loptu dok prekršaj još nije bio ni izveden. Zbog ove opstrukcije prošao sa žutim kartonom, mada po njegovoj reakciji u tom trenutku ostaje nejasno da li je tačno znao i šta to tačno znači.
Mvepu Ilunga načinio je po mnogima skroz neshvatljiv potez na meču Zaira protiv Brazila.

Dosuđen je slobodan udarac za Brazil. Igrači Zaira prvo nisu hteli da dopuste da se jedan od Brazilaca “uvuče” u njihov živi zid. Međutim, potom je usledilo iznenađenje koje se i dan danas prepričava…

Mvepu Ilunga je načinio potez zbog kojeg su mu se mnogi smejali

Mvepu Ilunga je prvo stao u živi zid, a onda se zaleteo i ispucao loptu dok prekršaj još nije bio ni izveden. Zbog ove opstrukcije prošao je sa žutim kartonom. Mada po njegovoj reakciji u tom trenutku ostaje nejasno da li je i znao šta to tačno znači. Zbog ovog nesvakidašnjeg i u tom trenutku neshvatljivog poteza, cela fudbalska javnost mu se smejala. Ipak, pozadina je po pričama bila znatno drugačija…

Mobutu Sese Seko, tadašnji surovi vladar te zemlje poručio igračima da od Brazila ne smeju da izgube sa više od 3 : 0, a i igrači su u međuvremenu saznali da neće biti plaćeni. Kolika je bila tenzija i strah kod igrača afričke reprezentacije najbolje je ilustrirao upravo potez Ilunge. Mvepu se posle prvenstva šalio na svoj račun rekavši da će ući u istoriju kao prvi koji je to uradio i da će se taj potez zvati "Mvepuov manevar". Ipak, desni bek je otkrio da je njegova reakcija prouzrokovana pretnjama upravo diktatora Zaira ukoliko zabeleže još jedan težak poraz.
Mobutu Sese Seko – Diktator iz Zaira.

Navodno je Mobutu Sese Seko, tadašnji surovi vladar te zemlje, poručio igračima da od Brazila ne smeju da izgube sa više od 3:0, a i igrači su u međuvremenu saznali da neće biti plaćeni. Kolika je bila tenzija i strah kod igrača afričke reprezentacije najbolje je ilustrirao upravo potez Ilunge.

Mvepuov manevar

Mvepu Ilunga se posle prvenstva šalio na svoj račun. Izjavio je da će ući u istoriju kao prvi koji je to uradio i da će se taj potez zvati „Mvepuov manevar“. Ipak, desni bek je otkrio da je njegova reakcija prouzrokovana upravo pretnjama diktatora Zaira ukoliko zabeleže još jedan težak poraz. „Uspaničio sam se i šutnuo sam loptu dok su se Brazilci spremali da izvedu slobodan udarac. Svi su mislili da je to urnebesno, a jednostavno nisu mogli da shvate pod kojim smo se pritiskom nalazili.“ – rekao je Mvepu Ilunga.
Podsetite se ovog za ceo svet komičnog detalja, koji verovatno mnogima posle čitanje ovog teksta izgleda tragi-komično.

Prethodni tekstNije bio graciozan, ali je bio prebrz – Majkl Džonson
Sledeći tekstNeponovljivi košgeter – Oskar Šmit