Nesportski potez selektora „Plavih“ Saše Boškovića

Nesportski potez selektora
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Nesvakidašnji incident dogodio se na startu Evropskog prvenstva za rukometašice 2012. godine. Norvežanke su na “otvaranju” prvenstva sigurnom igrom savladale domaću Srbiju, ali se posle meča nije govorilo o ishodu susreta, niti o igri oba tima, već samo o nesportskom potezu selektora Srpkinja Saše Boškovića.
Tokom susreta u kome su Norvežanke sa dva gola razlike savladale Srbiju, tadašnji selektor “Plavih” Saša Boškovića je u jednom trenutku povukao za dres rukometašicu Norveške Lin Jorum Suland, da bi je nešto kasnije povukao za ruku. Ova situacija bi verovatno promakla svima, da dan posle susreta norveška televizija nije emitovala snimak na kome se vidi sporni incident. Norveški mediji su posle objavljivanja snimka bili vrlo besni ponašanjem Boškovića, smatrajući da je njegov potez nesportski, a pojedini mediji su u tom potezu videli i seksualnu konotaciju?! I selektor Norvežanki Torir Hergeirson bio je razočaran ponašanjem svog kolege sa klupe Srbije. “To nije fer-plej, to je nesportsko ponašanje. I dogodilo se čak dva puta. Naša igračica se baš razbesnela. Nije na meni da odlučujem da li Bošković treba da bude kažnjen.”

Tokom susreta u kome su Norvežanke sa dva gola razlike savladale Srbiju, tadašnji selektor “Plavih” Saša Boškovića je u jednom trenutku povukao za dres rukometašicu Norveške Lin Jorum Suland, da bi je nešto kasnije povukao za ruku. Ova situacija bi verovatno promakla svima, da dan posle susreta norveška televizija nije emitovala snimak na kome se vidi sporni incident. Norveški mediji su posle objavljivanja snimka bili vrlo besni ponašanjem Boškovića, smatrajući da je njegov potez nesportski, a pojedini mediji su u tom potezu videli i seksualnu konotaciju?!

Lin Jorum Suland bila je žrtva nesportskog ponašanja Saše Boškovića.

Incident je podigao veliku “prašinu” u svetu rukometa, pa je na kraju morala i evropska rukometna federacija da se oglasi povodom nesportskog poteza Saše Boškovića: “Posle utakmice EHF Evropskog šampionata za žene između Srbije i Norveške 4. decembra 2012. godine, EHF-u je skrenuta pažna na incident koji se odigrao tokom meča, a koji je vezan za srpskog trenera Sašu Boškovića i norvešku igračicu Lin Jorum Suland. Menadžment turnira EHF EURO 2012 pregledao je video snimak utakmice i smatra da je ponašanje trenera tokom utakmice bilo neprihvatljivo. Takođe, očigledno je da mediji, putem selekcije scena za utakmicu, nisu prikazale potpunu sliku incidenta. Nikakve akcije nisu bile izvršene tokom utakmice, niti je bilo izjava od strane sudija i delegata. Takođe, nije bilo ni zvaničnih primedba od strane EHF-a. Pod postojećim regulacijama nikakve disciplinarne akcije nisu pokrenute posle meča. Menadžment turnira EHF EURO 2012 će, ipak, dati izjavu svim delegacijama, sudijama i tehničkom osoblju da je takvo ponašanje neprihvatljivo i da zvaničnici moraju da budu na oprezu povodom slučnih prekršaja EHF Evropskog šampionata za žene.” – pisalo je u zvaničnom saopštenju EHF-a povodom dešavanja u “Beogradskoj Areni”.
Posle nekoliko dana u kojima nije želeo da komentariše incident, na kraju se oglasio i Saša Bošković: „Stajala je kod mog trenerskog prostora i kao što ona ima svoj igrački prostor, tako ja imam svoj trenerski. Izvinio sam joj se i rekao da se pomeri odatle, ali ona to nije učinila pošto je iskusan igrač i zna kako da me ometa. Sve je to bilo kroz šalu, nije postojala namera da je sprečim da postigne gol. Niti je to uticalo na igru. Uostalom, kako to da se snimak pojavio dan posle utakmice? Zašto nije odmah posle meča? Ako može da se pomisli da sam na umu imao bilo šta ružno, onda se svima izvinjavam.” – pokušao je posle susreta selektor “Plavih” da se bar malo opravda za nesportsko ponašanje.

Posle nekoliko dana u kojima nije želeo da komentariše incident, na kraju se oglasio i Saša Bošković: „Stajala je kod mog trenerskog prostora i kao što ona ima svoj igrački prostor, tako ja imam svoj trenerski. Izvinio sam joj se i rekao da se pomeri odatle, ali ona to nije učinila pošto je iskusan igrač i zna kako da me ometa. Sve je to bilo kroz šalu, nije postojala namera da je sprečim da postigne gol. Niti je to uticalo na igru. Uostalom, kako to da se snimak pojavio dan posle utakmice? Zašto nije odmah posle meča? Ako može da se pomisli da sam na umu imao bilo šta ružno, onda se svima izvinjavam.” - pokušao je posle susreta selektor “Plavih” da se bar malo opravda za nesportsko ponašanje.
Saša Bošković je posle nekoliko dana bez komentara na kraju ipak odgovorio na optužbe za nesportsko ponašanje.

Posle svega je odlučio da se oglasi i Rukometni Savez Srbije, koji se izvinio Norvežanki i pokušao da bar malo smiri situaciju: “Molimo Vas da uvažite naše izvinjenje, jer se sve dogodilo u žaru borbe i ovakav propust više nikada neće da bude ponovljen od strane selektora srpske reprezentacije Saše Boškovića. U sportskom i duhu fer-pleja želimo svim učesnicama Evropskog prvenstva sportsku i vitešku borbu za plasman na šampionatu.” – pisalo je u saopštenju RSS-a.
Incident je izazvao pažnju i kod ljudi koji nisu bili direktni akteri susreta, pa se posle meča na svom tviter nalogu povodom “slučaja Bošković” oglasio i legendarni srpski plivač Milorad Čavić, koji nije imao razumevanja za ponašanje selektora “Plavih”: “Bože, momentalno bi trebalo Sašu Boškovića katapultirati iz sporta” – napisao je ovim povodom popularni “Čavke”.

Posle svega je odlučio da se oglasi i Rukometni Savez Srbije, koji se izvinio Norvežanki i pokušao da bar malo smiri situaciju: “Molimo Vas da uvažite naše izvinjenje, jer se sve dogodilo u žaru borbe i ovakav propust više nikada neće da bude ponovljen od strane selektora srpske reprezentacije Saše Boškovića. U sportskom i duhu fer-pleja želimo svim učesnicama Evropskog prvenstva sportsku i vitešku borbu za plasman na šampionatu.” - pisalo je u saopštenju RSS-a.
I RSS je bio prinuđen da izda saopštenje zbog nesportskog ponašanja Saše Boškovića.

Sa druge strane Momir Rnić, legenda jugoslovenskog rukometa, pokušao je da nađe razumevanje za “Sajino” ponašanje: “Video sam šta se desilo, teško mi je da komentarišem, ne znam da li je selektor Bošković to mahinalno uradio, verovatno u nekom zanosu borbe, jer su naše devojke drugo poluvreme protiv Norvežanki odigrale odlično. Možda mu se omaklo, ne verujem da je bilo namerno, jer to bi bilo stvarno degutantno. Kolega Bošković temperamentno vodi meč, ali ovo je bila zaista neobična slika koja je sve iznenadila. Ipak je ovo Evropsko prvenstvo, ozbiljno takmičenje, ta slika otišla je u svet, svi mogu da je vide. Ako je namerno povlačio protivničku rukometašicu, onda stvarno nema opravdanja.” – zaključio je Momir Rnić.
Kako je izgledao incident koji je šokirao, ali i podelio rukometnu javnost, na one koji su osuđivali Boškovića i na one koji su samatrali da se nije desilo ništa strašno i da je sve to “normalno” u žaru borbe, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

loading…
Prethodni tekstPovratak „kralja“ Anrija na „Emirejts“
Sledeći tekstKarl Meloun – Zakucavanje preko Majkla Kupera