Karl Meloun – Zakucavanje preko Majkla Kupera

Karl Meloun - Zakucavanje preko Majkla Kupera
Karl Meloun - Zakucavanje preko Majkla Kupera

Tog 4. decembra 1985. godine „Džezerima“ su u goste došli tadašnji aktuelni šampioni lige Los Anđeles Lejkersi. U odličnom meču, „Jezeraši“ su posle produžetka slavili sa 131:127. Sa tog susreta se i danas pamti koš Morisa Lukasa koji je odveo meču u produžetak, ali čini se i više kako je tadašnji ruki Karl Meloun zakucao preko legende Lejkersa Majkla Kupera…

Karl Meloun je „posterizovao“ Majkla Kupera

Te godine je Juta Džez na draftu kao 13. pika izabrala Karla Melouna i tako stvorila jedan od najboljih tandema u istoriji lige Stokton-Meloun. Upravo taj tandem je protiv Lejkersa odigrao kontru koja se i danas prepričava. Stokton je preuzeo loptu na centru terena. Potom je uposlio Melouna, koji je istog trenutka krenuo na zakucavanje. Nije ga pokolebalo ni to što se ispred njega našao jedan od najboljih defanzivaca tadašnjih šampiona Majkl Kuper.

Karl Meloun je prelepo zakucao preko Majkla Kupera.
Karl Meloun je prelepo zakucao preko Majkla Kupera.

U prvi mah pošto je skočio, činilo se da se „Poštar“ nije dovoljno odrazio i da neće uspeti da zakuca preko bek-krila „Jezeraša“, ali je potom Meloun nekako „izdužio“ ruku i uspeo da „prekuca“ Majkla Kupera i oduševi navijače u Solt Lejk Sitiju, koji su odmah skočili sa svojih mesta. Fenomenalno zakucavanje Karla Melouna je bilo pokazatelj svima da je u NBA ligu stigao „novi momak“. On će u naredne skoro dve decenije odličnim igrama, ali i sjajnim potezima, da oduševljava navijače u svim NBA dvoranama.
Karl Meloun je u karijeri izveo još mnogo odličnih zakucavanja. Neki će reći verovatno i boljih od onog iz decembra 1985. godine preko Majkla Kupera. Međutim, zakucavanje preko Kupera će uvek imati posebno mesto u srcu svih ljubitelja NBA lige, jer je njime na „veliku scenu“ došao legendarni „Poštar“ Karl Meloun, ali na neki način i jedan od najboljih i najdugovečnijih tandema NBA lige Stokton-Meloun. Na snimku pred vama možete da se podsetite ovog legendarnog zakucavanja.

Prethodni tekstNesportski potez selektora „Plavih“ Saše Boškovića
Sledeći tekstTim Lobinger – Gola zadnjica za navijače i kraljevsku porodicu