Nestvarno dodavanje Džona Stoktona

Nestvarno dodavanje Džona Stoktona
Nestvarno dodavanje Džona Stoktona
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Finalni susret sa Olimpijskih igara u Atlanti 1996. godine između SAD-a i Jugoslavije mnogi ljubitelji košarke pamtiće po ubedljivoj pobedi „Dream team“-a, ali i po odličnom otporu „Plavih“ preko 30 minuta, po fenomenalnoj partiji legendarnog Žarka Paspalja, po koškanju sa početka drugog poluvremena i po još nekim potezima koji su dugo bili „ispod radara“. Jedan od takvih poteza jeste i fenomenalno dodavanje Džona Stoktona u trenucima kada su Jugosloveni polako „spuštali gard“.
Na semaforu je bilo manje od 7 minuta do isteka vremena u drugom poluvremenu, a Amerikanci su imali 15 poena prednosti. Dosuđena je mrtva lopta pod košem „Dream team“-a, a na podbacivanju su bili Dejvid Robinson i Željko Rebrača. „Admiral“ po očekivanju dobija taj skakački duel, ali lopta pada između Miča Ričmonda i Aleksandra Đorđevića, a potom posle kontakta sa obojicom košarkaša i blagog „karambola“ kreće ka autu. Đorđević je reklamirao da će biti aut za njegov tim, očigledno ubeđen da će lopta sigurno završiti izvan terena, ali Džon Stokton je imao drugačiju ideju…

Džon Stokton izveo je fenomenalno dodavanje na meču finala Igara u Atlanti protiv Jugoslavije.
Džon Stokton izveo je fenomenalno dodavanje na meču finala Igara u Atlanti protiv Jugoslavije.

Jedan od najboljih dodavača u istoriji košarke skače za loptom skoro do klupe Amerikanaca, a potom je u skoku hvata jednom rukom i iz te gotovo bezizlazne pozicije, šalje loptu na skroz drugi kraj terena, pravo u ruke Redžija Milera. Nalazio se Miler potpuno sam pod košem „Plavih“, pa mu je ostalo samo da lagano zakuca loptu u koš Jugoslovena i poveća prednost Amerikanaca. Domaća publika u Atlanti je u tim trenucima glasnim aplauzima nagradila Džona Stoktona za fenomenalno dodavanje iz vrlo teške pozicije.
Mnogi će reći da je Džon Stokton uz „Medžika“ Džonsona najbolji dodavač u istoriji košarke i da je imao neverovatan pregled igre, a da je zaista Stokton video ono što mnogi drugi nisu mogli, pokazuje i situacija iz finala Olimpijskih igara u Atlanti, kada je ne samo spasao jednu „tešku“ loptu da ne ode u aut, već je i iz te izgubljene situacije uspeo da uputi savršeno dodavanje i omogući svom saigraču lako poentiranje. Kako je izgledao ovaj perfektan potez Stoktona, možete da se podsetite na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstKada je Nagatomo od Biabianija tražio loptu, i tražio, i tražio…
Sledeći tekst5. maj 2002. – Dan kada je „Fenomeno“ plakao kao malo dete