Niki Lauda i Džejms Hant – Rivalstvo ovekovečano na filmu

Niki Lauda i Džejms Hant – Rivalstvo ovekovečano na filmu
Giving Directions
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Sa jedne strane je Niki Lauda, sa druge Džejms Hant, jedan je bio kao voda, drugi kao vatra. Jednog vodi racio, drugog testosteron. Suparnici u mitskom okršaju sedamdesetih godina na stazama Formule 1. Rivalstvo dvojice legendarnih vozača bilo je isključivo i samo na stazi. Lauda i Hant bili su veoma dobri prijatelji van staze, ali su ulaskom u bolide sve to ostavljali daleko iza sebe.
Prve varnice između njih dvojice krenule su 1975. godine, kada je na trci u Holandiji potpuno neočekivano Hant kao vozač Hesket rejsinga uspeo da pobedi velikog favorita i kasnije šampiona te sezone Laudu. Pred start nove sezone Džejms Hant je dobo priliku da vozi za Meklaren. Emerson Fitipaldi rešio je da se povuče, pa je Hant dobio priliku da zauzme njegovo mesto kao jedan od vozača sa iskustvom koji u tom trenutku nije imao angažman, budući da su mu čelni ljudi Hasketa neposredno pre toga saopštili da više ne računaju na njega zbog bahatog ponašanja. Bio je prek, nije umeo da kontroliše bes, pa se jednom pesnicama obračunao sa kolegom iz suparničke ekipe, govorilo se da je točio šampanjca isto koliko i goriva, pušio je po dve pakle cigareta dnevno, vodio raskalašan život, uvek je bio u društvu lepih žena, iako za izgled nije nimalo mario (često je nosio pocepane farmerke, a na prijeme je čak dolazio bos). Ali je bio i jako iskren i svima sve govorio direktno u lice, zbog čega ga je Lauda, koji je bio sušta suprotnost – disciplinovan i revnosan vožač, voleo.

Sa jedne strane je Niki Lauda, sa druge Džejms Hant, jedan je bio kao voda, drugi kao vatra. Jednog vodi racio, drugog testosteron. Suparnici u mitskom okršaju sedamdesetih godina na stazama Formule 1. Rivalstvo dvojice legendarnih vozača bilo je isključivo i samo na stazi. Lauda i Hant bili su veoma dobri prijatelji van staze, ali su ulaskom u bolide sve to ostavljali daleko iza sebe.
Niki Lauda i Džejms Hant – Veliki rivali na stazi.

Te 1976. godine posle prvih 9 od ukupno 16 trka, Lauda ima pet pobeda, a Hant samo dve (ostale dve trke osvajaju Regaconi i Šekter). Stanje na tabeli je takvo da niko ne sumnja u to da će Lauda osvojiti drugu titulu zaredom. Ima 61 bod, Šekter 30, Hant 26. I onda na red dolazi fatalna trka u u Nemačkoj, na stazi „Nirburgring“. Lauda je bio zabrinut zbog preterano mokrih uslova na stazi, te je zahtevao da se trka odloži, što drugi vozači nisu podržali. Tokom trke Lauda gubi kontrolu nad svojim Ferarijem, udara u bankinu i počinje da gori. Da nesreća bude kompletna, kaciga delimično spada i Laudino lice je izloženo plamenu.

Nekoliko vozača među kojima je i Hant mu priskače u pomoć, a Gaj Edvards uspeva da ga izvuče iz kokpita. Lauda je u prvom trenutku svestan, ali u bolnici pada u komu. Doktori su zabrinuti, jer Lauda ima opekotine I i III stepena (polovina lica mu je izgorela), jagodična kost polomljena, a ono što ih najviše brine je stanje pluća i grla zbog udisanja toksičnih gasova oslobođenih prilikom sagorevanja plastičnih delova bolida. Međutim, i pored teških povreda, Lauda uspeva brzo da se oporavi i samo šest nedelja kasnije vraća se na stazu. Pored nezavršene trke u Nirburgringu, propušta dve trke. Za to vreme Hant osvaja 21 bod (dve pobede i jedno četvrto mesto) i približava mu se na 14 bodova zaostatka. U poslednje četiri trke, Lauda osvaja jedno treće i jedno četvrto mesto, a Hant dva prva i treće mesto, u poslednjoj trci u Japanu. Upravo trka u Japanu je kulminacija rivalstva ove dvojice sjajnih vozača. Lauda je pre zadnje trke u šampionatu imao 3 boda prednosti u odnosu na Hanta, ali pred trku u Japanu koja odlučuje prvaka zbog veoma loših uslova za vožnju većina vozača među kojima je i Lauda ne želi da učestvuje. Lauda na kraju ipak startuje u trci, ali kasnije se povlači iz trke rečima: “Moj život je važniji od titule!“ To se nimalo ne dopada italijanskoj javnosti koja ga proglašava kukavicom. Hant stiže na cilj treći i osvaja 4 boda. Dovoljno za titulu, sa jednim bodom prednosti ispred Laude.

Lauda posle te sezone osvaja još dve titule, dok Hant nije zabeležio veće rezultate do kraja karijere, već je više bio poznat po stvarima koje je radio van staze. Jedna od najpoznatijih priča koja prati Džejms Hanta je da je noć pre trke u Fudžiju 1977. godine spavao sa 33 stjuardese tokom celonoćne žurke prepune alkohola, marihuane i kokaina, da bi sutradan pobedio na trci.
Džejms Hant na Velikoj nagradi Japana, na kojoj je osvojio svoju prvu i jedinu šampionsku titulu u Formuli 1.

Niki Lauda posle te sezone osvaja još dve titule, dok Džejms Hant nije zabeležio veće rezultate do kraja karijere, već je više bio poznat po stvarima koje je radio van staze. Jedna od najpoznatijih priča koja prati Džejmsa Hanta je da je noć pre trke u Fudžiju 1977. godine spavao sa 33 stjuardese tokom celonoćne žurke prepune alkohola, marihuane i kokaina, da bi sutradan pobedio na trci. Sa druge strane, Lauda nikada nije privlačio pažnju van staze i tokom karijere je samo bio fokusiran na događaje na stazi. Mnogo posle njihove legendarne trke na Suzuki, Lauda je izjavio da je Hant najharizmatičnija ličnost koja se ikada pojavila u Formuli 1.
Rivalstvo Nikija Laude i Džejmsa Hanta bilo je toliko veliko i interesantno, da je inspirisalo i „Holivud“, koji je skoro 40 godina posle legendarne trke u Japanu snimio film „Rush“, koji se bavi rivalstvom dvojice automobilista i koji je punio bioskopske sale i doživeo veliku popularnost.

loading…
Prethodni tekstKontroverzna rampa Stojka Vrankovića za titulu Panatinaikosa
Sledeći tekstIstorijski uspeh Džesija Ovensa u Berlinu