Nikola Mirotić – Cepanje srpske zastave

Nikola Mirotić - Cepanje srpske zastave

Za košarkaše Španije Evropsko prvenstvo 2015. godine u Nemačkoj i Francuskoj počelo je vrlo loše. U grupi u Berlinu poraženi su u svoja prva dva od tri meča (bolji su bili Srbi i Italijani), ali je poraz od Italije vrlo brzo pao u drugi plan, zahvaljujući jednom potezu Nikole Mirotića.
Očigledno nervozan zbog poraza svog tima, Nikola Mirotić je spuštene glave išao ka tunelu, kada mu je na ulasku u tunel jedan navijač spustio ispred glave srpsku zastavu. Naturalizovani španski reprezentativac rođen u Podgorici tada je zgrabio donji deo zastave i snažno je vukao dok je nije pocepao. U ruci mu je tada ostao beli deo sa zastave, a Nikola je nastavio bez osvrtanja da ide ka svlačionici. I dok na snimku deluje da Nikola Mirotić nije pogledao šta mu pada na glavu, mnogi mediji (pogotovo srpski) nisu imali razumevanja za ovakav potez tadašnjeg igrača Čikago Bulsa. „Krvnički potez Mirotića!“, „Mirotiću sram te bilo!“, Skandalozan potez Mirotića!“ – bili su samo neki od naslova koji su dominirali u medijima.

Trenutak kada je Nikola Mirotić pocepao srpsku zastavu.
Trenutak kada je Nikola Mirotić pocepao srpsku zastavu.

Srpski novinari su posle susreta čekali Mirotića u miks zoni, želevši da ga pitaju zašto je pocepao srpsku zastave, ali se Nikola nije pojavio. „Uveren sam u to da Mirotić nije znao da je u pitanju srpska zastava, da nije video da se o njoj radi. Nikola mi to nije rekao, ali sam uveren da je tako bilo, jer Mirotić jako dobro zna šta taj potez znači i kako bi to moglo da se protumači.“ – rekao je okupljenim novinarima tadašnji portparol španskog košarkaškog saveza Ibon Lande, koji je u jednom trenutku na insistiranje srpskih novinara otišao da dovede Nikolu Mirotića, ali se ipak vratio bez njega. Ubrzo se oglasio i Nikola Mirotić, koji je preko društvenih mreža obrazložio svoj postupak: „Duboko žalim zbog moje reakcije na kraju meča, Nisam shvatio da je u pitanju zastava, a pogotovo da je srpska. Gledao sam u pod i nešto mi je palo na glavu. Nikada ne bih uvredio nijedan simbol neke zemlje!“ – napisao je Nikola na srpskom, španskom i engleskom jeziku.
I dok su ga mnogi ljubitelji košarke, kao i većina medija, napadali zbog poteza, Košarkaški Savez Srbije izdao je saopštenje kojim je želeo malo „da spusti loptu“, ali i da pokuša bar malo da opravda „neprihvatljiv“ postupak Mirotića: „Košarkaški Savez Srbije osuđuje potez Nikole Mirotića. Cepanje srpske zastave je neprihvatljiv čin bez obzira ko ga je i u kakvoj situaciji napravio. Na osnovu snimka samog događaja, smatramo da Mirotić nije video da je u pitanju srpska zastava i da realno nije bio svestan šta je u tom trenutku učinio. Njegovo objašnjenje i izvinjenje deluju iskreno!“ – pisalo je u saopštenju KSS-a. Dan posle incidenta koji je napravio posle meča sa Italijom Nikola Mirotić izašao je pred srpske novinare želevši da objasni njima, ali i celokupnoj srpskoj javosti, šta se zapravo dogodilo: „Razumem ljude. To jeste velika uvreda. Ne očekujem da mi neko oprašta, samo hoću da kažem iz svog ugla šta se desilo. Pogrešio sam. Nisam znao nijednog trenutka da je reč o zastavi Srbije. Još jednom kažem – ja Srbiju poštujem i volim! Očigledno da mi je krivo zbog onog što se desilo. Mogu samo da kažem da mi je mnogo žao. Nijednog trenutka nisam znao da je u pitanju zastava, ne samo srpska nego bila koja druga. Na snimku se može videti, kao što znate, kad izgubite utakmicu, spustiš glavu dole i ideš pravo u svlačionicu. Ja sam spustio glavu dole i odjednom sam video nešto na glavi. To sam uzeo i počeo da cepam, tek kasnije sam video šta sam uradio, da je srpska zastava.“ – rekao je Nikola Mirotić.

Nikola Mirotić se dan posle incidenta izvinio za "nenamerno" cepanje zastave Srbije.
Nikola Mirotić se dan posle incidenta izvinio za „nenamerno“ cepanje zastave Srbije.

Iako se posle izjave za srpske medije situacija smirila i mnogi koji su ga osuđivali našli su razumevanje za potez Mirotića, pojedini navijači Srbije i dalje nisu nalazili opravdanje za španskog reprezentativca: „Stručno sastavljen pokušaj obrazloženja, za neumerno ponašanje poput ovog, međutim, ko je pogledao snimak, teško da će da ti poveruje.“, „Treba da te bude sramotaaa…., ovim si pokazao kakav si čovek sledeći put bolje ništa ne pričaj no promeni ime i prezime!“, „E moj pobratime, Knez Nikola i Njegoš bi se prevrtali u grobu da vide ovo…“, „Ljudi su te zamrzeli više od Rudija (Fernandeza) i Rejesa to ti valjda nešto govori.“ – bili su samo neki od komentara na društvenim mrežama i posle javnog izvinjenja Nikole Mirotića.
Kako je izgledao potez Nikole Mirotića koji je podelio javnost i o kojem očekujemo i vaša mišljenja, možete da se podsetite na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstNajdžel De Jong – Kramponi u grudi Alonsa
Sledeći tekstKada je Asprilja prevario svog trenera i prekinuo Milanov čuveni niz