Najdžel De Jong – Kramponi u grudi Alonsa

Verovatno se mnogi jasno sećaju tog 11. jula 2010. godine, finala Svetskog prvenstva u Južnoj Africi, Džabulani (kako se zvala lopta kojom se igralo finale) došao je do Fabregasa koji je proigrao Inijestu, tadašnji igrač Barselone je iz prijema podigao loptu, a potom zahvatio volej i strahovitim šutem matirao Stekelenburga. Na ovaj način Španija je tituli prvaka Evrope pridružila i „zlatnu boginju“.
Bilo je to do tada najgrublje finale u istoriji svetskih prvenstava, engleski sudija Hauard Veb opravdano je pokazao ukupno 14 žutih i jedan crveni karton, a u startnoj postavi izuzetno „prljavih“ Holanđana samo tri igrača nisu požutela. Zato je Heitinga dobio dva, odnosno crveni. Međutim, mnogima je u sećanju sa tog meča ostao baš onaj crveni karton koji Veb nije pokazao, a po većini je to morao da uradi.

Najdžel De Jong - Brutalan start na Ćabiju Alonsu.
Najdžel De Jong – Brutalan start na Ćabiju Alonsu.

Igrao se 28. minut, nakon jednog auta za Španiju lopta je letela visoko i nekoliko puta bila je udarana glavama, sve dok nije došla do Alonsa, koji ju je takođe glavom prosledio ka Davidu Vilji. Međutim, prilikom tog udarca, na njega je naleteo “Pit bul” Najdžel De Jong i jednim maj gerijem udario ga kopačkom pravo u grudi. Alonso se srušio na zemlju u grču, a Hauartd Veb odmah je dunuo u pištaljku i na opšte zaprepašćenje svih podigao samo žuti karton za De Jonga. Španci su bili besni, ne samo da nije dosudio isključenje, već nije pustio ni prednost za Vilju koji se našao u čistoj gol šansi. Pa i pored velikih protesta španskih fudbalera i navijača igra je nastavljena, a reakcije na ovaj brutalan start usledile su nakon utakmice. „To je bio jedan od najgorih prekršaja u mojoj karijeri. Obe ekipe igrale su čvrsto i pošteno, ali taj prekršaj je bio zaista težak. Nikada me u životu nije toliko bolelo, bilo je teško nastaviti utakmicu. Verovatno mi je slomljeno rebro, ali sada ne brinem o tome,“ – rekao je dosta blago euforični Alonso nakon meča, verovatno pod uticajem osvajanja “Boginje”.
Najdžel De Jong je bio svestan onoga što je učinio i da je kazna koju je dobio bila mnogo blaža od one koju je zaslužio: „Svestan sam da sam mogao proći lošije od žutog kartona. Izgledalo je gore nego što se desilo. Iskreno, nisam ni video Ćabija da ide prema meni. Bio sam koncentrisan na loptu i udario sam ga u grudi. Dobio sam samo žuti karton i to je bila srećna okolnost za mene.“ – rekao je De Jong.

Hauard Veb je pokazao samo žuti karton Najdželu De Jongu za brutalan start.
Hauard Veb je pokazao samo žuti karton Najdželu De Jongu za brutalan start.

Hauard Veb je kasnije za medije izjavio da mu je pomoćni sudija u svlačionici na poluvremenu pokazao na telefonu start i da je shvatio da je to bilo za crveni karton, sve i da se dogodilo u prvom minutu utakmice, a u svojoj autobiografiji „The Man in the Middle“ opisao ceo događaj i priznao da je pogrešio: „Ćabi Alonso je uputio loptu napred ka Davidu Vilji, ali, dok je to činio, Najdžel de Jong ga je srušio. U tom trenutku bio sam pozicioniran odmah iza Alonsa, na oko 10 metara, tako da nisam video šta se stvarno dogodilo i kako je De Jong reagovao. Međutim, znao sam da je to bio zakasneli i snažan start i da je zaslužio opomenu. Nijedan član mog tima nije sugerisao na radiju da treba da postupim drugačije, pa sam pokazao žuti karton za ono što sam video pred sobom: neuredan, bezobzirni start holandskog veznjaka. Pokazao sam karton, međutim, došlo je do ljutite reakcije Španaca i na terenu i van njega. Iskreno sam pomislio da su pop****li zbog uopštenog ponašanja holandskog tima, a ne zbog ovog događaja. Pretpostavio sam i da su bili uznemireni, jer sam izabrao da ne dosudim prednost kada je lopta došla do Davida Vilje od Alonsa. Tek u poluvremenu shvatio sam da je De Jongov udarac bio vredan crvenog kartona. Izgledalo je kao da sam propustio da dodelim crveni karton u finalu Svetskog kupa. Kakva je**na noćna mora! Vratio sam se na teren, a srce mi je snažno lupalo…”

Hauard Veb je kasnije izjavio da je svestan da je pogrešio što nije pokazao De Jongu crveni karton.
Hauard Veb je kasnije izjavio da je svestan da je pogrešio što nije pokazao De Jongu crveni karton.

Nekoliko godina kasnije Najdžel De Jong je izjavio za medije koji su retko propuštali priliku da ga u intervjuima podsete na jedan od grubljih startova u njegovoj karijeri: “Videli smo se, ali nikada nismo razgovarali o tome – to je samo trenutak u istoriji fudbala. Mi igramo sport u kome ima kontakata i ponekad ćete dobiti crveni za blaži start. Taj incident je bio na svetskoj sceni, tako da je dobio veliku pažnju. Možda ćemo se jednog dana videti, popiti pivo i smejati se. Na kraju krajeva, on je pobedio. Mislim da se on poslednji smeje…“
Podsetite se brutalnog starta Najdžela De Jonga nad Ćabi Alonsom u finalu Svetskog prvenstva 2010. godine za koji je dobio samo žuti karton:

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This