Nikolas Blandi – Kakav šmekerski gol!

Nikolas Blandi –Kakav šmekerski gol!
Nikolas Blandi –Kakav šmekerski gol!

Postoje neki fudbaleri koji celu svoju karijeru odigraju prosečno, solidno, osvoje po koji trofej, daju određen broj golova, ali naprave taj jedan potez po kojem ga kasnije mnogi pamte i pominju. Čini se da je jedan od takvih Nikolas Blandi, napadač koji je rođen u Argentini. Blandi je uglavnom igrao u Južnoj Americi, za poznate klubove iz Argentine kakvi su Boka, Argentinos Juniors, San Lorenco… sa kratkim „izletom“ u Evropu, Francuski Evian, u kome nije sakupio ni deset utakmica i gde je postigao zanemarljiv broj golova. Međutim, svoj prvi profesionalni ugovor, sa možda i najvećim klubom u Argentini, Bokom Juniors, proveo je uglavnom kao zamena tada ambicioznima Pablo Mučeu i Dariu Cvitaniču, a za tri godine provedene u plavo-žutom dresu uspeo je da sakupi desetak utakmica i par golova po sezoni. Nije to bio neki učinak da bi poput svojih „kolega“ Rikelmea, Teveza, Maradone, Palerma i mnogih drugih postao legenda za navijače, ali je po nečemu ipak ostao upamćen. Bio je to gol postignut u potpuno neatraktivnoj utakmici, ali toliko nesvakidašnji da je oduševio publiku koja je imala priliku da ga vidi.
Sve se dogodilo 2013. godine u kupu Argentine, u meču u kojem je Boka Juniors igrala protiv ekipe Ekskursionistas i u kombinovanom sastavu lako dobili ovu utakmicu sa 4:0. Ali poslednji gol bio je nešto zaista posebno. Igrao se 85. minut meča kada se Nikolas Blandi našao u poziciji da se u jednoj polu-kontri nađe gotovo sam ispred golmana domaće ekipe. Boka je već vodila sa 3:0, Blandi je već postigao jedan gol i moguće da mu je to i dalo smirenost da izvede ono što je usledilo.

Nikolas Blandi nije zapaženiju karijeru, ali su navijači Boke ipak zapamtili jedan njegov pogodak. Photo: Photogamma
Nikolas Blandi nije napravio zapaženiju karijeru, ali su navijači Boke ipak zapamtili jedan njegov pogodak. Photo: Photogamma

Blandi je u prvom kontaktu sa loptom imao nekoliko mogućnosti, da primi loptu i dribla golmana, šutira iz prve u jedan od uglova ili lobuje čuvara mreže. Međutim, on se odlučio na nešto potpuno drugo, nešto što niko nije očekivao. On je loptu u punom trku podigao sa zemlje, ali je nije poslao u gol, već je samo lucidno prebacio golmana Malnera, a onda je ponovo prihvatio loptu i tek onda je šutnuo u nebranjenu mrežu. Taj gol bio je nešto zaista efektno, pravo osveženje za gledaoce. Umesto jednostavne realizacije Blandi je napravio pravi mali spektakl po kome je ostao upamćen među navijačima Boke. Da mu karijera ne bi stala samo u ovaj jedan potez treba napomenuti da je sa Bokom osvojio jednu titulu, a da je San Lorencom čak uspeo da se domogne i Kopa Libertadoresa, do duše u oba slučaja služio je kao „džoker“.
Podsetite se ovog nesvakidašnjeg gola koji je Nikolas Blandi postigao 2013. godine u dresu Boke, gola kakav bi se vrteo na svim televizijama da ga je postigao neki poznatiji igrač. Ovako je ostao gotovo neprimećen i pomalo zaboravljen.

Prethodni tekstMajk Leg – Inovacija koja je oduševila publiku
Sledeći tekstMajkl Džordan – „Da li je on dovoljno veliki?“