Od Olimpijskog šampiona do Tarzana – Džoni Vajsmiler

Od Olimpijskog šampiona do Tarzana - Džoni Vajsmiler

Džoni Vajsmiler, glumac koji se proslavio kao Tarzan i plivač koji je osvojio pet zlatnih medalja na Olimpijskim igrama i postavio desetine svetskih rekorda u plivanju. Džoni čije je pravo ime Johan, je rođen u banatskom selu Međa, u blizini srpsko-rumunske granice a kada je imao sedam meseci sa porodicom se preselio u Ameriku.
Plivačku karijeru je završio bez poraza - Legendarni Džoni Vajsmiler.Roditelji Peter i Elizabeta su sinu dali ime Johan, ali je dečak zbog mađarizacije stanovništva u knjige upisan kao Janoš. Sedam meseci nakon Johanovog rođenja, porodica Vajsmiler se ukrcala na brod u Roterdamu i emigrirala u Ameriku a u njihovim useljeničkim dokumentima je kao mesto Džonijevog rođenja naveden Pardanj, današnja Međa.
Nakon što se kao devetogodišnjak teško razboleo, doktori su malom Džoniju savetovali da se bavi plivanjem. Da bi dobio američki pasoš, falsifikovao je svoju biografiju i naveo je podatke mlađeg brata Petera koji je rođen u Americi. Ostalo je istorija – Džoni Vajsmiler ušao je u istoriju plivačkog sporta sa 18 godina (1922), kada je oborio rekord na 100 metara slobodnim stilom. Titulu olimpijskog šampiona u ovoj disciplini uzeo je dve godine kasnije u Parizu, gde je osvojio i zlato na 400, kao i u štafeti 4 x 200 metara, a na igrama u Parizu se okušao i u vaterpolu i osvojio bronzanu medalju kao član vaterpolo tima SAD. Četiri godine kasnije, 1928. godine na Olimpijskim igrama u Amsterdamu, Džoni Vajsmiler je osvojio još dve zlatne medalje (100 metara slobodno i 4 x 200 metara slobodno). Pobedio je 52 puta na nacionalnim šampionatima i postavio 67 svetskih rekorda. Svetsku slavu Džoni Vajsmiler igrajući Tarzana u popularnom filmskom serijalu.Džoni Vajsmiler nikada nije izgubio trku i završio je amatersku plivačku karijeru bez poraza!
Početkom 1929. godine je počeo da radi kao model a dve godine kasnije potpisuje ugovor sa filmkom kompanijom MGM. Na filmu je debitovao 1932. godine u ostvarenju “Tarzan čovek majmun” i preko noći je postao velika zvezda. U prvih šest filmova iz ovog serijala, partnerka mu je bila Morin O’Saliven i čuvena šimpanza Čita. Vajsmiler je Tarzana glumio u 12 ostvarenja, a pojavio se u još dvadesetak filmova.
Džoni Vajsmiler je preminuo 20. januara 1984. godine i sahranjen je u blizini Akapulka, gde je i živeo. Jedna od prvih globalnih plivačkih zvezda, Legendarni Tarzan – Džoni Vajsmiler.

Prethodni tekstNeponovljivi Leon Štukelj
Sledeći tekstHolandska stena – Jap Stam