Holandska stena – Jap Stam

Holandska stena - Jap Stam.

Jakob „Jap“ Stam rođen je 17. jula 1972. godine. Bio je jedan od najboljih obrambenih igrača svoje generacije. Stam je svoju karijeru počeo u lokalnom amaterskom klubu DOS Kampen u kojem se zadržao do 1992. godine. Početkom sezone 1992-93. prelazi u Cvole a sledeće sezone 1993-94. prelazi u Kambur, gde se zadržao dve sezone. Nakon dve godine prelazi u Viljem II u kojem se nije dugo zadržao pošto ga je odmah kupio PSV. Iste sezone po prelasku osvaja Holandski kup, a sledeće osvaja Holandsko prvenstvo i Holandski Superkup. Stam je bio važna karika PSV-ove ekipe i svojim brilijantnim partijama koje je pružao zasluženo je 1997. godine bio proglašen “Holandskim fudbalerom godine“. Jap Stam je bio stub odbrane Mančester Junajteda u sezonama velikih uspeha kluba sa Old Traforda.Njegove dobre partije tada su primietili čelnici Mančester Junajteda koji su iskazali interesovanje za Stamovo dovođenje na Old Traford. Transfer je obavljen 1998. godine, a Stam je tada postao najskuplji odbrambeni igrač u istoriji pošto ga je Mančester platio 10,6 miliona funti. Po dolasku u Mančester, Stam se pokazao kao pogođena investicija. Iste sezone osvaja Ligu Šampiona, Premijer ligu i FA kup. Iste sezone proglašen je najboljim odbrambenim igračem Lige Šampiona i uvršten u najbolji tim Premier lige za sezonu 1998-99. Takođe osvaja i Interkontinentalni kup. Sledeće sezone 1999-2000. ponovo je proglašen najboljim odbrambenim igračem Lige Šampiona, ponovo osvaja Premijer Ligu i ponovo je uvršten u najbolji tim lige za sezonu 1999-2000. Sledeće sezone treći put zaredom osvaja Premijer Ligu i treći put zaredom je u najboljem timu lige. Početkom sezone 2001-02. Mančester je prihvatio ponudu Lacija od 16.5 miliona funti za Stama. Oko tog transfera nastale su brojne kontroverze. Naime, kada je Ferguson prodavao Stama, šuškalo se da je glavni razlog tog poteza bio bes Ser Aleksa Fergusona, što je Stam u svojoj autobiografiji „Head to Head“ izneo čitav niz detalja koji se Škotu nisu sviđali. Uostalom, Stam je u autobiografiji napisao da je Ferguson sa njime pregovarao o prelasku u Mančester Junajted bez znanja i dozvole Stamovog tadašnjeg kluba PSV-a. Stam je kasnije otkrio je da nije svojom voljom napustio Old Traford: „Sve se tih dana dogodilo veoma brzo. Brzo sam shvatio da me u Junajtedu više ne žele. Zato smo se Ferguson i ja jednom posvađali, a ja sam mu rekao sve u lice šta mislim, napustivši trening. Kad sam se vraćao kući, svratio sam do jedne benzinske pumpe kada me je on nazvao. Rekao mi je ‘čekaj me tamo’ i vrlo brzo se i pojavio na pumpi. Ušao je u moj automobil i kratko me pitao ‘da li bi ti prešao u Lacio?’. Pristao sam, iako nisam morao. Posle sam shvatio to.“
Nakon Stamovog odlaska, Mančester je kao njegovu zamenu doveo bivšeg francuskog reprezentativca Lorana Blana. Nekoliko godina posle, Ferguson je izjavio da je Stamova prodaja bila velika greška jer je on i dalje nastavio da igra na vrhunskom nivou. U Laciju se zadržao tri sezone i osvojio samo jedan trofej, i to italijanski kup 2004. godine. Kao i nekolicina njegovih sunarodniaka (Frank De Bur i Edgar Davids) Stam je bio pozitivan na testu za nedozvoljene steroide (nadrolon). Rezultati testiranja bili su obavljeni 13. oktobra 2001. godine, nakon utakmice sa Atalantom. Stam je, nakon Fernanda Kouta, bio drugi Lacijov igrač koji je pao na navedenom testu. Nakon Evropskog prvenstva 2004. godine Stam prelazi u Milan. Početkom sezone 2004/05. sa Milanom osvaja Italijanski superkup i nakon neverovatnih 3 : 0 iz prvog poluvremena, gubi u finalu Lige šampiona od Liverpula. Liverpul je u drugom poluvremenu nadoknadio gubitak i rezultatom 3:3 ušao u produžetke i nakon boljeg izvođenja jedanasteraca postao prvak. Pred kraj karijere, Jap Stam se vratio u domovinu i nastupao za Ajaks.Početkom 2006. godine Stam je najavio povratak u „Eredivisie“ (Holandsku 1.ligu) i potpisao dvogodišnji ugovor sa Ajaksom, iako se govorilo da će se veroatno vratiti u svoj bivši klub PSV. Iako je bio već u poznim godinama, Stam je bio važna karika Ajaksove ekipe i zajedno sa Hejtingom činio dobar štoperski tandem. Prve sezone osvaja Holandski kup i superkup, a početkom sledeće sezone osvaja svoj poslednji superkup, a ujedno i svoj poslednji trofej kao igrač pošto je 29. oktobra 2007. iznenada objavio opraštanje od aktivnog igranja fudbala. Stam je za reprezentaciju debitovao 24. aprila 1996. godine u prijateljskoj utakmici protiv Nemačke koju je Holandija izgubila sa 1 : 0. Od svog debija, pa sve do oproštaja od reprezentacije Stam je bio važan šraf “Narandžastih”. Od reprezentacije se oprostio nakon Evropskog prvenstva 2004. godine, jer je želeo da se posveti svom tadašnjem klubu Milanu i svojoj porodici.
Jedan od najboljih defanzivaca svog vremena i čovek koji je bio stub odbrane u svim klubovima gde je igrao – Legendarna „Holandska stena“ Jap Stam.

Prethodni tekstOd Olimpijskog šampiona do Tarzana – Džoni Vajsmiler
Sledeći tekstOdbojkaški virtuoz – Barbara Jelić