Od zlatne kopačke do samog dna – Mario Žardel

Od zlatne kopačke do samog dna - Mario Žardel
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Mario Žardel je jedan od najčudnijih igrača u istoriji fudbala. Iako je godinama postizao na desetine golova, šansu u brazilskoj reprezentaciji dobijao je tek na kašičicu. U prvom redu zbog te činjenice krenuo je i neverovatan pad u karijeri ovog dvostrukog osvajača Briljirao je Mario Žardel u dresu Porta.„Zlatne kopačke“, koji su se odrazili i na privatnom planu u vidu konzumiranja droga i razvoda braka.
Super Mario Žardel je dvostruki osvajač Zlatne kopačke. Punu fudbalsku afirmaciju stekao je noseći dres Vaska da Game sa kojim je osvojio tri Karioka šampionata i Gremija sa kojim je osvojio Kopa Libetaodres 1995. godine i za koji je na 73 prvenstvena meča postigao neverovatnih 67 golova.
Bio je to znak za početak njegove prve evropske avanture. Nakon neuspešnih pokušaja Benfike i Glazgov Rendžersa da ovog Brazilca dovedu u svoje redove, Žardel je odabrao Porto za koji je postigao 168 golova na 161 utakmici i sa kojim je postao tri puta za redom prvak Portugala. 1999. godine osvaja svoju prvu „Zlatnu kopačku“ sa 36 postignutih golova.
2000. godine je prešao u Galatasaraj i već na svom prvom meču u Turskoj postigao je pet golova na svom debiju u dresu istanbulskog kluba. Ubrzo je ovoj ekipi doneo i Superkup Evrope sa dva gola protiv Reala pre nego što se vratio u Portugal, gde je ovog puta obukao dres Sportinga.

Brazilac je za „lavove“ odigrao verovatno i najbolju sezonu u životu (2001-2002), osvojio je duplu krunu i zvanje igrača godine uz 42 gola na 30 utakmica. Na kraju te sezone ponovo je bio najbolji strelac Evrope tako da mu je po drugi put u karijeri uručena „Zlatna kopačka“.
Ko zna gde bi bio kraj uspesima ovog igrača da tada nije došlo do iznenadnog pada u njegovoj karijeri. Ponovo nije dobio poziv za reprezentaciju Brazila, proveo je dobar deo naredne sezone na listi povređenih, a onda su krenuli i brojni privatni problemi za koje novinari tvrde da su ga uvukli u velike kockarske dugove.
„Sve je počelo sa nekoliko loših prijateljstava. Zatim je došao razvod, depresija i droga. Koristio sam samo kokain, ali ne dok sam igrao, samo na odmorima. To se dešava u fudbalu, ne mogu mnogo da pričam o tome“, rekao je Žardel.
Brazilac je nakon toga od 2003. godine pa sve do 2011. promenio čak 14 klubova tragajući za starom formom, međutim nikada je nije pronašao.
Uprkos svim gore navedenim uspesima Žardel je za reprezentaciju Brazila, koja je kako je nebrojeno puta reko bila njegova najveća želja, odigrao svega 10 utakmica na kojima je postigao samo jedan gol.

Prethodni tekstBosonogi Šampion – Abebe Bikila
Sledeći tekstSpektakularna trka za Veliku nagradu Kanade