Spektakularna trka za Veliku nagradu Kanade

Spektakularna trka za Veliku nagradu Kanade
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Trka za Veliku nagradu Kanade oduvek je bila poprište uzbudljivih gran pri vikenda, Ipak, malo ko je mogao da očekuje da će se trka iz 2011. godine pretvoriti u bitku epskih razmera, čije ime bi, zbog dužine trajanja, sa pravom moglo da bude “4 časa Montreala“.
Trka na legendarnoj stazi “Žil Vilnev” je trajala ukupno preko četiri sata, od čega su dva provedena tokom prekida, pet puta je na stazu izlazilo bezbednosno vozilo a baš kada se mislilo da će Sebastijan Fetel upisati šestu pobedu te sezone, Dženson Baton se postarao da ne bude tako. Zbog vlažne staze trka u Kanadi startovala je iza bezbednosnog vozila, na pol poziciji je bio Fetel, ispred Alonsa i Mase. Režim vožnje iza bezbednosnog vozila trajao je do petog kruga, kada je krenula akcija. Alonso je još pre početka tog kruga pokušao da napadne Fetela a u isto vreme iza njih je došlo do kontakta između Vebera i Hamiltona. U osmom krugu trke došlo je do kontakta između dvojice vozača Meklaren Mercedesa, kada je Hamilton na startno-ciljnom pravcu pokušao da pretekne Batona, koji mu nije ostavio prostora. Obojica su uspeli da nastave dalje, ali se samo nekoliko krivina kasnije Hamilton parkirao na stazi a Baton je morao u boks i pao je na 12. poziciju, dok je na stazu ponovo izašlo bezbednosno vozilo. Zbog kiše trka za Veliku nagradu Kanade je bila u prekidu više od dva sata.Odmah posle restarta Baton je dobio kaznu “prođi kroz” zbog prebrze vožnje, koju je odmah odradio i pao na 15. mesto. U 19. krugu u Montrealu je počela da pada jaka kiša i na stazi je bila jako loša vidljivost, pa je na stazu ponovo izašlo vozilo bezbednosti. Kada je Hajdfeld svom timu javio da nije moguće voziti u delu staze od devete do 13. krivine i da nije bezbedno nastaviti trku u tim uslovima, direkcija trke je odlučila da posle 25 krugova na stazi istakne crvenu zastavu dok se uslovi ne poprave. Posle sat i po vremena kiša je prestala da pada i vozači su počeli da se spremaju za nastavak trke, ali je tek posle pola sata došla informacija da se trka nastavlja za 20-ak minuta. Do tada je već kiša ponovo počela da pada a svim vozačima je naloženo da moraju da imaju pneumatike za te uslove. I baš kada je trka trebalo da krene, kiša se pojačala, ali se trka ipak nastavila iza bezbednosnog automobila više od dva sata posle prekida.
Bezbednosno vozilo je konačno izašlo sa staze na kraju 34. kruga a veliki broj vozača se tada odlučio da ode u boks po nove pneumatike, pošto je staza krenula da se suši. Po izlasku vozača iz boksa, došlo je do velikog incidenta, kada je Alonso udario u zid i završio trku. Baš u tom trenutku vodeći Fetel je otišao u boks, dok je Baton bio umešan u incident sa Alonsom i iz njega je izašao sa probušenim pneumatikom. Zbog toga je na stazu po četvrti put izašao bezbednosni automobil a Fetel je i dalje uspeo da zadrži vođstvo. Baton je otišao u boks u narednom krugu i pao je na poslednje mesto a incident sa Alonsom se našao pod istragom, ali je proglašen trkačkim. Bezbedonosno vozilo se povuklo sa staze u 41. krugu a 5 krugova kasnije vozači su konačno dobili priliku da koriste DRS, po prvi put na trci. Nekoliko krugova potom, Veber je prvi otišao po pneumatike za suvo a ubrzo posle njega su to uradili Fetel, Masa i Šumaher. Fetel je posle boksa uspeo da zadrži vođstvo, ispred Šumahera i Vebera a pratio ih je i sjajni Baton, koji se priključio vodećima i pored velikog broja incidenata u kojima je tokom trke učestvovao. U 56. krugu došlo je do kontakta Hajdfelda i Kobajašija, u kom je Nemcu nastradalo prednje krilo koje mu se podvuklo pod bolid a zbog velikog broja delova na stazi ponovo je izašlo bezbednosno vozilo. Dženson Baton - Senzacionalni pobednik na spektakularnoj trci za Veliku nagradu Kanade 2011. godine.Trka je nastavljena u 61. krugu, Fetel je i dalje vodio a Šumaher, Veber i Baton su formirali “vozić” iza njega. Veber ubrzo pravi grešku, što je Baton iskoristio i probio se na treću poziciju a samo nekoliko krivina kasnije pretekao je i Šumahera. Britanac se u roku od samo jednog kruga primakao na samo jednu i po sekundu iza Fetela. Dva kruga pre kraja drama dostiže vrhunac, Fetel pravi grešku i Baton se potpuno približio aktuelnom šampion. Nemac je na polovini poslednjeg kruga, u ključnom trenutku napravio još jednu grešku koju je Britanac prihvatio, pretekao Fetela i došao posle preko 4 sata od početka trke do neverovatne pobede. Dženson Baton je bio u jednom trenutku na poslednjoj, 21. poziciji, ali mu to nije smetalo da uz čak pet odlaska u pit-stop i prekide nastale zbog sudara i kiše, dođe do najvišeg mesta na pobedničkom postolju. Vidno oduševljen Baton je posle trke kratko prokomentarisao: “Nisam ovoliko akcije u jednoj trci video ni na jednom Gran priju. A uz sve to – ostvario sam pobedu. Izboriti se za lidersku poziciju u ciljnoj ravnini nakon što ste tokom trke poslednji… To je više nego dovoljno da ovu trku nazovem najboljom u svojoj karijeri. Mada, iskreno, i da nisam pobedio, imao bih samo dobra sećanja na ovu trku, bila je stvarno neverovatna.”
Posle trke u Kanadi koja je najduža u istoriji formule 1, rukovodstvo formule 1 je rešilo da promeni pravila i ograniči vreme trajanja trke. Bila je to fantastična trka u Kanadi, koju svi ljubitelji formule 1 pamte kao jednu od najboljih ikad viđenih u “Letećem cirkusu”.

Prethodni tekstOd zlatne kopačke do samog dna – Mario Žardel
Sledeći tekstHakimova osveta