Odbojkašica koja leti poput Džordana

Odbojkašica koja leti poput Džordan

Ako je nešto dobro internet doneo, to je prilika da i malo poznati sportisti jednim svojim potezom ugrabe svojih pet minuta slave. I dok mnogi takvi potezi završe isključivo samo na društvenim mrežama ili na sajtu za razmenu snimaka „JuTjub“, neki od njih izazovu veću pažnju i od glavnog aktera naprave veliku zvezdu. Takav slučaj je bio i sa odbojkašicom Automn Fini, kojoj je jedan „let“ bio dovoljan da završi u gotovo svim sportskim medijima širom SAD-a.
U oktobru 2017. godine, na obodu Dentona u Teksasu, u malenoj školskoj sali, u meču za koji bi se reklo da sem njihovih vršnjaka i roditelja gotovo da nikoga nije zanimao, srednjoškolskoj ekipi Kruma gostovala je ekipa Dekatur srednje škole. Domaće igračice su bile apsolutni favorit na meču i tu ulogu su opravdale pobedom od 3:1 u setovima, ali ipak o tome sem u njihovoj srednjoj školi skoro da niko nije pričao. Razlog za to je gostujući kapiten Automn Fini, koja je „ukrala“ svu slavu sa tog susreta.

Igrao se treći set duela, gošće su imale prednost od 22:17 u tom delu igre i bile na servisu, kada su domaće igračice posle odličnog prijema napale prvim tempom. Igračica Dekatura Melori Daun uspeva u polju da se odbrani jednom rukom od tog napada, ali ne baš sjajno, pa libero gošći Tejti Helton krajnjim naporom uspeva da i dalje održi loptu u igri. Heltonova se odbranila, ali je lopta bila na preko 11 metara od mreže i u gotovo bezizlaznoj poziciji za gošće. Ipak, kapiten Dekatura Automn Fini nije odustajala, kreće za njom i posle dva koraka baca se za loptu, preskače svoju saigračicu i posle spektakularnog „leta“ uspeva iz neverovatne pozicije da jednom rukom prebaci loptu u protivničko polje. Bio je to potez koji prkosi zakonima mogućeg i koji je oduševio sve u dvorani, ali se tu poen nije završio...
Fantastičan potez Automn Fini.

Igrao se treći set duela, gošće su imale prednost od 22:17 u tom delu igre i bile na servisu, kada su domaće igračice posle odličnog prijema napale prvim tempom. Igračica Dekatura Melori Daun uspeva u polju da se odbrani jednom rukom od tog napada, ali ne baš sjajno, pa libero gošći Tejti Helton krajnjim naporom uspeva da i dalje održi loptu u igri. Heltonova se odbranila, ali je lopta bila na preko 11 metara od mreže i u gotovo bezizlaznoj poziciji za gošće. Ipak, kapiten Dekatura Automn Fini nije odustajala, kreće za njom i posle dva koraka baca se za loptu, preskače svoju saigračicu i posle spektakularnog „leta“ uspeva iz neverovatne pozicije da jednom rukom prebaci loptu u protivničko polje. Bio je to potez koji prkosi zakonima mogućeg i koji je oduševio sve u dvorani, ali se tu poen nije završio…
Domaće igračice imaju novi napad, koji pokušavaju da završe „kuvanom“ loptom, ali Finijeva stiže i tu da se uspešno odbrani, da bi se domaće igračice upecale posle nečega što bi se moglo nazvati smečom gostujućeg libera (što po pravilu nije dozvoljeno), čime je ovaj spektakularan poen otišao na stranu Dekatura. Usledilo je veliko slavlje gostujućih igračica, koje su osvajanje poena proslavile kao da im je doneo olimpijsku zlatnu medalju, a i u proslavi je prednjačila Finijeva.

Domaće igračice imaju novi napad, koji pokušavaju da završe „kuvanom“ loptom, ali Finijeva stiže i tu da se uspešno odbrani, da bi se domaće igračice upecale posle nečega što bi se moglo nazvati smečom gostujućeg libera (što po pravilu nije dozvoljeno), čime je ovaj spektakularan poen otišao na stranu Dekatura. Usledilo je veliko slavlje gostujućih igračica, koje su osvajanje poena proslavile kao da im je doneo olimpijsku zlatnu medalju, a i u proslavi je prednjačila Finijeva.
Fantastičan potez Finijeve viđen je na srednjoškolskom duelu u SAD-u.

Ubrzo posle meča ovaj spektakularan potez Automn Fini počeo je da se širi društvenim mrežama i završio je na „JuTjubu“, pa se za ovu tada sedamnaestogodišnju devojčicu zainteresovali gotovo svi američki mediji. Predstavljajući je kao devojčicu koja leti poput Džordana pozivali su je na gostovanja u razne sportske emisije, a ona ja o svom spektakularnom potezu tada rekla: „Mislila sam da će nekolicina ljudi u mom gradu imati priliku da vide moj potez i to mi je delovalo super, ali je onda na moje iznenađenje sve postalo globalno popularno. Kada je legendarna odbojkašica Keri Volš podelila moj potez na svoj tviter nalog i čestitala mi, bila sam u potpunom šoku, jer je ona bila moj uzor od kada se bavim odbojkom. Posle njene čestitke sve ostalo mi je bilo kao bonus. Svi koji me znaju kažu da ja tako igram svaki meč i da taj potez nije bio ništa neobično, jednostavno sam bila pod adrenalinom, sve se odigravalo brzo, videla sam da moram da preskočim Tejti da bih došla do lopte, iako mi je delovalo da to neću moći da izvedem, ipak sam pokušala i uspela. Na kraju je sve ispalo odlično.“ – rekla je između ostalog Finijeva tom prilikom.
Mediji u SAD-u su tih dana podrobno analizirali potez Automn Fini, pa su tako procenili da je za ovaj njen neverovatan skok i spašavanje „izgubljene“ lopte najzaslužnije to što se Finijeva dugo vremena pored odbojke bavila atletikom i to disciplinom skok u dalj. Kako je izgledao potez koji je oduševio Amerikance i koji je doprineo da Automn Fini mediji porede sa legendarnim Majklom Džordanom, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

loading…
Prethodni tekstPoslednji put kada je Tajson imao iskru u očima
Sledeći tekstKada je hrvatski košarkaš tukao sudiju