Paolo Maldini – Lopta može da prođe, Ronaldo Luis Nazario da Lima, ne

Paolo Maldini – Lopta može da prođe, Ronaldo Luis Nazario da Lima, ne
Paolo Maldini – Lopta može da prođe, Ronaldo Luis Nazario da Lima, ne
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

„Paolo Maldini je bio najteži odbrambeni igrač protiv koga sam igrao. Išli smo jedan na drugog u svakoj utakmici koju smo igrali. Nekada sam mogao da ga dobijem u duelu, nekada nisam. Bio je najbolji!“ – ovako je Ronaldo Luis Nazario da Lima govorio po završetku karijere prisećajući se svojih partija u crno-plavom dresu tima iz Milana. Paolo Maldini je umeo da potvrdi to govoreći: „Ronaldo i Maradona su bili najteži protivnici protiv kojih sam igrao. Maradona je bio stvarno odličan, a Ronaldo… on je bio noćna mora!

Ronaldo je u dresu Intera mučio mnoge defanzivce u Kalču

U leto 1997. godine, odbrambeni igrači i golmani u seriji A „hvatali su se za glavu“ čitajući vesti o tome da je „Fenomeno“ potpisao za Inter. Znali su kakav ih „pakao“ čeka u duelima sa njim. Bio je to prvi igrač nakon Maradone koji je dva puta oborio svetski rekord u visini transfera. Posle debitovanja za Inter u kome mu je Rekoba preuzeo slavu, Ronaldo je odigrao odličnu sezonu i sa 25 golova doveo Inter do drugog mesta na tabeli.

Paolo Maldini i Ronaldo vodili su mnoge zanimljive duele tokom karijera.
Paolo Maldini i Ronaldo vodili su mnoge zanimljive duele tokom karijera.

Tek je bio prešao dvadesetu, ali to mu nije predstavljalo problem da „ponižava“ tada već legende svetskog fudbala, ali i one mlađe koji su tek postajali legende. Bilo je to „zlatno doba“ Kalča. U zadnjim linijama viđala su se velika imena poput Ferare, Montera, Tirama, Kanavara, Neste, Pankara, Kafua, Kostakurte, Maldinija… a upravo dueli sa ovim poslednjim bili su prava poslastica za fudbalske sladokusce. Ronaldo je imao 21, a Maldini 29 godina i igrao je u punoj snazi. Nosio je celu odbranu Milana na leđima. Danas se podsećamo samo jednog od mnogo duela i situacija jedan-na jedan između ova dva fudbalska diva.

Slaba poseta na meču

Bila je to treća utakmica u kojoj su se nameračili jedan na drugog. U prvoj bilo je nerešeno 2:2. Sledeća se igrala u kupu, u januaru 1998. godine i Milan je naneo jedan od najtežih poraza svom gradskom rivalu. Bilo je 5:0 i pitanje prolaska u polufinale bilo je rešeno. Zato i ne čudi što je u sledećoj utakmici na stadion došlo nešto manje od 10.000 ljudi. To je nezapamćeno mala poseta za jedan „Derbi dela Madonina“. Inter naravno nije uspeo da stigne ogromnu prednost. Uspeo je da postigne samo jedan gol i dobije tu utakmicu. Strelac je bio Marko Branka. Međutim, iako je sve bilo rešeno rezultatski nije manjkalo dobrih poteza i duela. Jedan od takvih ostao je urezan u sećanja mnogima i pokazivao je svu raskoš talenta Maldinija i Ronalda.

Ronaldo i Paolo Maldini u jednom od mnogobrojnih duela.
Ronaldo i Paolo Maldini u jednom od mnogobrojnih duela.

Akcija Intera počela je na sredini igrališta odakle je lopta poslata Ronaldu na bok. On je prihvatio i krenuo ka sredini igrališta. Iako se sve dešavalo na 40-ak metara od gola Maldini je već bio tu. Ronldo je majstorski, desnom nogom proturio loptu pored njega što je Italijana koji je bio u trku izbacilo iz ravnoteže i ostao bi zaista „namagarčen“ i otvorio mogućnost za gol da nije posegao za jedinom opcijom. Uhvatio je Ronalda, koji je već bio za korak ispred, oko struka i bukvalno rvačkim zahvatom zaustavio dalje napredovanje.

Paolo Maldini i Ronaldo vodili su mnogobrojne duele

Iako je za ovoaj potez dobio žuti karton Maldini je svoj posao odradio. Lopta je pored njega mogla da prođe, ali igrač ne. „Ako sam prinuđen da napravim klizeći start, to znači da sam već prethodno napravio grešku.“ – govorio je jedan od najboljih odbrambenih svih vremena, a Ronaldo ga je često primoravao da pravi klizeće startove. Ni Paolo Maldini nije ostajao dužan. Tako je Ronaldo često ostajao bez lopte u prodoru na gol Milana.
Bili su to zaista grandiozni dueli. Mi vas danas podsećamo samo na jedan od njih:

Prethodni tekstDenis Rodman – Brukanje sa penala
Sledeći tekstLekcija Kurzavi o preranom i nekorektnom slavlju