Denis Rodman – Brukanje sa penala

Pojedini statističari izračunali su da je postotak promašenih slobodnih bacanja u NBA ligi koja ne dodirnu ni obruč negde oko 0,00003%. I dok se može slobodno reći da se tako nešto događa i da bi se verovatno svako od nas setio neke takve situacije, da igrač izvede oba „air ball“-a sa linije penala, e to je nešto što se vrlo retko dešava i u mnogo slabije kvalitenim ligama od NBA.
Finale Istočne konferencije NBA lige iz 1987. godine u kome su se sastali Boston Seltiksi i Detroit Pistonsi jedno je od onih koji se i danas pamte i prepričavaju. U seriji u kojoj su u svakom meču trijumfovali domaćini, Boston je posle sedam duela prošao u veliko finale. Bilo je mnogo detalja u tim mečevima koji se i danas pamte. Verovatno najpoznatiji trenutak cele te serije dogodio se u finišu petog meča, kada je Boston slavio posle čuvene „Birdove krađe“, a mi se danas podsećamo jednog drugog detalja iz te finalne serije, koji je dugo bio „ispod radara“, ali koji je veoma interesantan i neobičan.

U prvom poluvremenu drugog meča finalne serije, koji se igrao u "Boston Gardenu" 21. maja 1987. godine, Denis Rodman se posle jednog duela sa domaćim igračima našao na liniji za slobodna bacanja. Iako tokom karijere Rodman nikada nije bio posebno dobar u napadu, a procenat u karijeri sa linije slobodnih bacanja mu je slabašnih 58,4%, niko nije očekivao da će se popularni "Crv" u toj situaciji obrukati.
Denis Rodman je veoma loše izveo slobodna bacanja na susretu protiv Bostona.

U prvom poluvremenu drugog meča finalne serije, koji se igrao u „Boston Gardenu“ 21. maja 1987. godine, Denis Rodman se posle jednog duela sa domaćim igračima našao na liniji za slobodna bacanja. Iako tokom karijere Rodman nikada nije bio posebno dobar u napadu, a procenat u karijeri sa linije slobodnih bacanja mu je slabašnih 58,4%, niko nije očekivao da će se popularni „Crv“ u toj situaciji obrukati.
Da li zbog umora od defanzivnih obaveza i duela sa snažnim igračima Seltiksa, nervoze zbog važnosti meča ili jednostavno samo zbog nedostatka koncentracije, Denis Rodman prvo slobodno bacanje izvodi veoma loše i loptu upućuje ka košu i suviše slabo, pa ona jedva dolazi i do mrežice. Domaća publika se po očekivanju smejala promašaju Rodmana, a za to vreme saigrači su pokušali malo da umire „Crva“, ne bi li se bolje koncentrisao i bio uspešniji kod izvođenja drugog slobodnog bacanja. Ipak, to mu nije mnogo pomoglo…

Da li zbog umora od defanzivnih obaveza i duela sa snažnim igračima Seltiksa, nervoze zbog važnosti meča ili jednostavno samo zbog nedostatka koncentracije, Denis Rodman prvo slobodno bacanje izvodi veoma loše i loptu upućuje ka košu i suviše slabo, pa ona jedva dolazi i do mrežice. Domaća publika se po očekivanju smejala promašaju Rodmana, a za to vreme saigrači su pokušali malo da umire "Crva", ne bi li se bolje koncentrisao i bio uspešniji kod izvođenja drugog slobodnog bacanja. Ipak, to mu nije mnogo pomoglo...
Denis Rodman obrukao sa linije za slobodna bacanja na meču protiv Seltiksa.

Denis Rodman izvodi jako loše i drugo slobodno bacanje, pa lopta ne uspeva ni u njegovom drugom pokušaju da dotakne obruč, već posle ovog puta malo većeg dodira sa mrežicom završava na parketu. To je po pravilima značilo da se za loptu ne može „skakati“ i da ona automatski pripada Seltiksima. Naravno, publika u „Boston Gardenu“ bila je oduševljena i drugim „air ball“-om Rodmana, pa se smejanje i navijanje navijača Seltiksa samo pojačalo. Iako su kasnije poput Rodmana upseli da se obrukaju i DeAndre Džordan, Blejk Grifin, Bruk Lopez i još neki manje poznati NBA igrači, ostaje zabeleženo da je Denis Rodman uradio to u mnogo bitnijem trenutku nego oni.
Kako su izgledala dva vezana „air ball“-a Denisa Rodmana sa linije slobodnih bacanja u NBA finalu Istočne konferencije 1987. godine, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This