Pjerluiđi Kolina – „Život i smrt na jednom stadionu“

Pjerluiđi Kolina –
Pjerluiđi Kolina – "Život i smrt na jednom stadionu"

Toliko je vremena prošlo, a navijačima, igračima Bajerna i njihovom tadašnjem treneru Otmaru Hitzfildu verovatno ni danas nije jasno kako su uspeli da izgube to finale. Bilo je mnogo utakmica, finala, drama, tragedija, velikih pobeda… Ali ono igrano 1999. godine na „Kamp Nou“, ostaće zauvek u sećanjima navijača zbog trilera u završnici meča. Iako je prošlo mnogo godina ludi preokret „Crvenih Đavola“ se još uvek pamti. Bavarci su vodili golom Marija Baslera, ali su Tedi Šeringem i Ole Gunar Solskjer u sudijskoj nadoknadi slomili srca Nemcima i doneli ogromnu radost svojim navijačima. Taj susret je sudio tada najbolji arbitar na svetu, Pjerluiđi Kolina.

Pjerluiđi Kolina je tešio igrače Bajerna

Scena kako Italijan teši igrače Bajerna nakon drugog gola Junajteda ostao je kao jedan od najemotivnijih momenata u istoriji fudbala. Jedna od najpotresnijih slika te noći bila je Kolina koji pokušava fizički da podigne izbezumljene igrače Bajerna na noge kako bi mogao da odsvira kraj njihovog sna o Ligi šampiona. Kolina se mnogo godina kasnije prisećao svog čina saosećanja: „To je bila ljudska reakcija, apsolutno. To je nešto što se obično ne dešava. Nisam čak ni shvatao da to radim. Ako živite taj trenutak i vidite igrače koji su očajno, normalna je reakcija da im kažete: ‘Hajde momci, morate da igrate još nekoliko sekundi.’ Ležali su na zemlji. Znali su da je meč gotov. Mogli smo da završimo u tom trenutku, ali je ostalo dvadesetak sekundi i šou mora da se nastavi.“

Pjerluiđi Kolina je pokušao da uteši igrače Bajerna.
Pjerluiđi Kolina je pokušao da uteši igrače Bajerna.

Kolina se vratio u te emotivne momente i opisao ih sledećim rečima: „Igrala su se poslednja dva minuta. Video sam klupu Bajerna kako se sprema da proslavi pobedu, srećne navijače spremne da ulete na teren i proslave osvajanje Lige šampiona sa igračima. Onda je Mančester postigao dva gola za dva minuta i potpuno preokrenuo rezultat. Nikada neću zaboraviti tribinu sa Engleskim navijačima i buku koju su napravili, kao rika lavova. Sa druge strane potpuni muk na tribini sa Nemačkim navijačima, kao na sahrani. I dok su Junajtedovi igrači histerično slavili pobedonosni gol, video sam igrača Bajerna kako očajnički pada na zemlju. Potpuno slomljen. Prišao sam mu. Sve što sam mu rekao bilo je: ‘Ustaj i bori se, ima još dvadeset sekundi do kraja.’ U tom momentu sam video pravo lice fudbala. Život i smrt na jednom stadionu. Ljude koji slave kao ludi i ljude razočarane do smrti.“ – prisetio se Kolina emotivnih momenata.

Kolina nikada nije doneo sreću Oliveru Kanu

Kolina još uvek ima dres Japa Stama kao suvenir sa tog meča. Ostaće zauvek fotografije kako pokušava da u život vrati igrače Bajerna što mu nije uspelo. S obzirom na to da je sudio još neke mečeve gde su Nemci gubili od Engleza prisetio se nekih zanimljivih komentara: „Oliver Kan je rekao da mu definitivno nisam doneo sreću, jer je izgubio mnogo važnih mečeva sa mnom kao sudijom.“ – rekao je Kolina. „Mogu se složiti sa Kanom. Ali zadatak sudije nije da nekome donese sreću.“ – zaključio je on.
Podsetite se kako je izgledao finiš jednog od nadramatičnijih finala u istoriji Lige šampiona.

Prethodni tekstKada je sudija „ukrao“ Miličiću potencijalni potez karijere
Sledeći tekstJusra Mardini – Plivanje za život