Povreda koja je primorala Petra Čeha da nosi zaštitnu kapu

Tokom većeg dela njegove karijere, osim fantastičnih odbrana, zaštitni znak golmana Petra Čeha, sticajem tragičnih okolnosti, postala je zaštitna ragbi kapa. Mnogi mlađi ljubitelji fudbala koji ne pamte vreme kada je Čeh nastupao bez kape, gotovo da ni ne znaju zašto je Petr Čeh bio primoran da je nosi.
Sve se dogodilo u 8. kolu Premijer lige, 14. oktobra 2006. godine, kada je Čelsi, za koji je tada nastupao Petr Čeh, gostovao Redingu. U jednom napadu domaćih, u pokušaju da stigne do lopte, igrač Redinga Stiven Hant kolenom je udario Čeha u glavu, pri čemu je golman iz Češke zadobio vrlo teške povrede. Odvežen je Petr Čeh odmah u bolnicu, da bi tamo bilo utvrđeno da ima frakturu lobanje, a i lekari su bili prinuđeni da mu rane ušiju sa 30 kopči. Iako je na kraju uspeo da se oporavi, povreda glave bila je toliko teška, da se do decembra Petr Čeh uopšte nije sećao šta se zapravo dogodilo. „Ne sećam se ni početka utakmice, a ni incidenta!“ – izjavio je Petr Čeh i dodao da poslednje čega se seća je rukovanje pre početka duela, koji je njegov tadašnji tim dobio sa 1:0.

U 8. kolu premijer lige, 14. oktobra 2006. godine, igrač Redinga Stiven Hant kolenom ga je udario u glavu, pri čemu je zadobio frakturu lobanje, napravivši mu pritom 30 kopči. Povreda glave bila je toliko teška da se do decembra Čeh nije sećao šta se zapravo dogodilo.
Trenutak kada je Stiven Hant naneo teške povrede glave Petru Čehu, zbog kojih je golman iz Češke bio prinuđen da do kraja karijere nosi zaštitnu kapu.

Da bi nesmetano nastavio karijeru, ali i zaštitio glavu od nekih novih eventualnih udaraca koji su mogli da mu ugroze i život, Petr Čeh je bio prinuđen da do kraja karijere nosi specijalnu zaštitnu ragbi kapu, koja je napravljena sa specijalnim ojačanjima koja su postavljena na mestima gde su mu usled povrede oslabljene kosti glave.  Stiven Hant je dan posle susreta izjavio da je Čehu poslao pismo podrške i ostao dosledan svom prvobitnom komentaru, po kojem je do sudara došlo slučajno. „Garantujem da nisam pokušao da povredim Petra. Uznemiren sam što je moj start doveo do tako teške povrede i mislim da TV snimak potvrđuje moje reči. Moji saigrači i protivnici tokom čitave karijere reći će vam da nisam osoba koja bi namerno povredila protivnika.“
Pogledajte snimak incidenta koji je obeležio karijeru Petra Čeha, pa procenite sami da li su Hantove reči istinite…

Prethodni tekstFantomski gol Štefana Kislinga
Sledeći tekstVilenjak – Grent Hil