Gonzalo Hara – „Prstenac“ za Kavanija

"Prstenac" za Kavanija
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Kopa Amerika predstavlja najvažnije takmičenje za reprezentacije država iz Južne Amerike posle svetskog prvenstva. Jedno je od najstarijih takmičenja, jer se održava od 1916. godine i privlači veliku pažnju ljubitelja fudbala iz celog sveta, jer je fudbal koji se na ovom takmičenju igra, jedna bespoštedna borba, puna sa jedne strane odličnih poteza, a sa druge grubih startova i prave „muške“ igre. Te 2015. godine ovo takmičenje održano je u Čileu, gde je domaća reprezentacija došla do svog prvog trofeja u istoriji, pobedivši u finalu Argentinu na penale. Međutim, mnogima se tada nije dopao način na koji je ova ekipa uopšte došla do trofeja, jer se pored neosporno dobre igre služila i mnogim prljavim trikovima, a jedan od najsramnijih video se u četvrtfinalu ovog takmičenja.

Gonzalo Hara načinio je vrlo prljav potez

Dana 24. juna na „Nacionalnom stadionu“ u Santjagu sastali su se Čile i Urugvaj. Obe ekipe igrale su dobar fudbal i predvođene svojim zvezdama Sančezom i Kavanijem, svim silama trudile su se da prođu u polufinale. I cela utakmica bila je ujednačena, videlo se da će jedan detalj odlučiti meč, ali je nažalost taj detalj bio veoma, veoma „prljav“. U 63. minutu, u jednom trenutku Edinson Kavani i Gonzalo Hara našli su se jedan pored drugog, činilo se u jednom duelu bez tenzije, kada je Čileanac odlučio da uradi nešto nesvakidašnje. On je, kako se kasnije jasno videlo na snimku, gurnuo srednji prst u zadnjicu Urugvajca, na šta je ovaj odreagovao dosta smireno za takvu situaciju, očigledno navikao na provokacije od strane protivničkih igrača. Ipak, brzim potezom ruke je pljesnuo protivnika po obrazu, na šta je ovaj odreagovao teatralno, srušio se na zemlju držeći se za glavu.

Gonzalo Hara je "prljavim" potezom, a kasnije i simulacijom, doveo do toga da Kavani bude isključen.
Gonzalo Hara je „prljavim“ potezom, a kasnije i simulacijom, doveo do toga da Kavani bude isključen.

Kavani je bio u čudu i pokušavao sudiji da objasni šta se upravo dogodilo, ali Brazilac Sandro Riči nije imao razumevanja. Obojici je pokazao po žuti karton, što je Čileancima itekako odgovaralo. Kavani je već imao žuti karton od ranije zbog prigovora pomoćnom sudiji, pa je ovo automatski značilo isključenje sa meča. To što se svojski trudio da sudiji dokaže da je karton dobio ni kriv ni dužan nije urodilo plodom, pa je posle kratkog koškanja pognute glave napustio teren. Ispostavilo se da je ovo prelomni trenutak meča, jer je samo 15-ak minuta kasnije reprezentacija Čilea stigla do vođstva golom Maurisija Isle, što je uz još jedan crveni karton za Urugvajce i jedan za njihovog trenera Tabareza nešto kasnije, bio konačan rezultat meča. Čileanci su prošli dalje, cela nacija je slavila, ali su zato iz celog sveta stizale kritike i naslovi u medijima koji su se zgražavali nad načinom na koji je Kavani „zaradio“ isključenje.

Hara je žestoko kažnjen za svoj gest, ali su ga i mnogi branili…

I dok su jedni osuli drvlje i kamenje po Hari, bilo je i onih koji su ga branili, govoreći da se borio za svoj tim i da je sve učinio u žaru borbe. Pojavili su se i oni koji su još više prezirali potez Čileanca opisujući ga kao podli psihološki napad, jer je samo dva dana ranije Kavanijev otac u saobraćajnoj nesreći usmrtio jednog momka i ostao iza rešetaka, tvrdeći da je Gonzalo Hara iskoristio to što je Urugvajac psihički labilan. „Dovoljno je pogledati snimke i fotografije da se shvati da nema nikakve Kavanijeve krivice. Ako glavni arbitar nije video dobro situaciju, ne znam kako pomoćnik nije reagovao?!“ – „besneo“ je posle meča tadašnji selektor Urugvaja Oskar Tabarez.

Isključenje Edinsona Kavanija bilo je prelomni trenutak na meču Čile - Urugvaj.
Isključenje Edinsona Kavanija bilo je prelomni trenutak na meču Čile – Urugvaj.

Hara je, inače, već imao sličan ispad, dve godine pre ovoh incidenta, takođe protiv Urugvaja. Tada je uhvatio Luisa Suareza za genitalije, posle čega ga je prgavi napadač udario pesnicom u lice, a obojica su prošli nekažnjeno, jer sudija ništa nije video. Urugvajci nikada nisu dobili svoju pravdu. Slaba uteha bila im je što je odlukom disciplinske komisije Hara suspendovan do kraja prvenstva zbog incidenta sa Edinsonom Kavanijem. Njegov klub Majnc takođe je reagovao na ovaj sramni gest stavljajući svima do znanja da ga više ne žele u svojim redovima: „Takvo ponašanje ne tolerišemo. Čak više od njegovog gesta nervira me to što je simulirao pad. Prezirem simulante više od ičega. On sad zna da ako stigne ponuda za njega, nećemo uraditi ništa da ga zadržimo.“ – rekao je tadašnji sportski direktor Majnca Kristijan Hajdel.
I sudija Riči suspendovan je sa prvenstva i više nije sudio ni jedan meč do kraja, ali sve je to bila slaba uteha za „Uruse“. Podsetite se ovog sramnog poteza Gonzala Hare, prljave provokacije Edinsona Kavanija, zbog koje je Urugvajac isključen, a Čileanac suspendovan iz daljeg toka takmičenja:

Prethodni tekstKad se Muhamed Ali „uplašio“ Tajsona
Sledeći tekst„Fudbalski“ potez koji je prekinuo slavlje odbojkašica Dinama