Robert Čerijot – Stravičan pad na ciljnoj liniji

Robert Čerijot - Stravičan pad na ciljnoj liniji
Robert Čerijot - Stravičan pad na ciljnoj liniji
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Kenijac Robert Čerijot je četiri puta pobeđivao na čuvenom maratonu u Bostonu, 2006. godine je bio prvi na svetskoj rang listi maratonaca, ali ga sportska publika najviše pamti po događaju na maratonu u Čikagu 2006. godine. Bila je to vrlo uzbudljiva trka u kojoj su se izdvojili Robert Čerijot i Daniel Njenga, a Čerijot je u finišu uspeo da pobegne najvećem rivalu u toj trci i činilo se obezbedi trijumf, ali…
Dok je Robert Čerijot prilazio ciljnoj liniji i pozdravljao publiku slaveći već izvestan trijumf u maratonskoj trci u Čikagu, na samo nekoliko centimetra od ciljne linije, Kenijac se okliznuo i na potpuno neverovatan način pao. Čerijotu su noge „odletele“ napred, a on je pao na leđa, pri tome vrlo snažno udarivši glavom o beton. Ljudi koji su držali traku koju je pobednik trebao da „preseče“ svojim telom, potpuno su se zbunili, jer je Čerijot pao tik ispred njih, ne uspevši da „pocepa“ pobedničku traku. I dok su oni kao i jedan od organizatora prišli Čerijotu da vide kako je, Daniel Njenga je prošao kroz cilj, a mnogi prisutni su osim zabrinutosti za zdravlje Kenijca, pitali se ko je zapravo pobednik maratona u Čikagu i da li je moguće da je Robert Čerijot na neverovatan način ostao bez trijumfa.

Robert Čerijot pao je na ciljnoj liniji maratonske trke u Čikagu.
Robert Čerijot pao je na ciljnoj liniji maratonske trke u Čikagu.

Lekarska ekipa je odmah posle pada došla do Čerijota kako bi mu pomogla, a on je potom hitno prebačen u bolnicu, zbog toga što je posle pada ostao bez svesti, ali i zbog sumnje na unutrašnje krvaranje. Na svu sreću posle svih kontrola utvrđeno je da Robert Čerijot nije teže povređen i da je doživeo „samo“ blagi potres mozga i rasekotinu po glavi, pa je posle 48 sati napustio bolnicu. „Jel sam pobedio u trci?! Šta se dogodilo?!“ – bilo je prvo što je Robert Čerijot pitao svog trenera kada je povratio svest. Odgovor na to njegovo pitanje bio je potvrdan, a uskoro je javnosti stiglo objašnjenje, uz čuvenu trku na Igrama u Londonu, verovatno jednog od najčudnijih maratonskih finiša ikada: „Okliznuo se, ali srećom po njega pao je sa nogama skroz napred, a pošto je ciljna linija tačno na početku prostirke po kojoj je Čerijot pao, nema nikakve dileme da je on pobednik trke!“ – bilo je zvanično objašnjenje jednog od sudije na trci.
„Mislio sam da sam ja pobednik trke, ali su mi kasnije rekli da sam ipak završio drugoplasirani. Očigledno je da ja nisam čovek koji ima mnogo sreće.“ – rekao je uplakani Daniel Njenga posle trke, pošto su mu saopštili da je Robert Čerijot i pored pada uspeo pre njega da pređe ciljnu liniju.

Robertu Čerijotu je odmah posle pada ukazana lekarska pomoć.
Robertu Čerijotu je odmah posle pada ukazana lekarska pomoć.

Desetak dana posle trke oglasio se i pobednik maratonske trke u Čikagu 2006. godine Robert Čerijot: „Još uvek imam glavobolje zbog pada. U globalu sada sam dobro, ali se ne sećam šta se dogodilo u Čikagu. Jedino čega se sećam je da su me odveli u bolnicu. Nisam bio ni siguran da sam pobedio!“ – rekao je u intervju za medije Robert Čerijot.
Finiš maratonske trke u Čikagu 2006. godine jedan je od najneverovatnijih u istoriji atletike, a kako je on izgledao možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstDag Kristi i Rik Foks – Velika tuča na pripremnom duelu
Sledeći tekstTako mladi, a već nameštaju