Robert Prosinečki – „Gol sa Autokomande“

Robert Prosinečki – "Gol sa Autokomande"

Bio je 16. mart 1990. godine. Igrao se 86. „Večiti fudbalski derbi“ između Partizana i Crvene zvezde, a „Crno-beli“ su bili domaćini. Zvezda je povela već u 10. minutu. Robert Prosinečki je centrirao, a Darko Pančev je pokušao glavom, ali je Pandurović uspeo da odbije loptu, koju Pančev iz drugog puta šalje u mrežu. Na drugi gol na susretu se nije dugo čekalo, a po mnogima upravo taj gol je jedan od najlepših u istoriji duela dva najveća sportska kluba iz Srbije.
Igrao se 19. minut meča, dosuđen je slobodan udarac za Crvenu zvezdu, na levoj strani, tridesetak metara od Partizanovog gola. Usledilo je kratko dodavanje do Roberta Prosinečkog, koji kreće ka sredini, pa zastaje. Kratko se vraća levo, pa opet ide desno. Potom pravi nekoliko „lažnjaka“, pokušava da zbuni Bogdanovića koji se nalazio ispred njega, a onda pravi for ka sredini i na opšte inenađenje i publike i igrača na terenu, upućuje neverovatno jak i precizan udarac ka golu „Crno-belih“. Lopta je letela tridesetak metara velikom brzinom, a onda završila u suprotnm uglu gola ispod južne tribina stadiona Partizana, preletevši nemoćnog golmana Pandurovića, koji je svojom paradom učinio da pogodak izgleda još lepše.

Robert Prosinečki je na meču protiv Partizana postigao jedan od najlepših golova u karijeri.
Robert Prosinečki je na meču protiv Partizana postigao jedan od najlepših golova u karijeri.

Bio je to neverovatan gol koji je Robert Prosinečki trečeći poput vetra umeo da proslavi sa navijačima Crvene zvezde na severnoj tribini, koji su bili u „delirijumu“. Upravo su „Delije“ kasnije ovu majstoriju jednog od svojih omiljenih igrača nazvali „Gol sa Autokmande“, a Robert Prosinečki je kasnije kroz osmeh izjavio da mu je drago zbog toga: „Tako su navijači Zvezde proglasili taj gol, jer je sigurno bio jako dalek, sa 30 metara, pa su ga u žargonu prozvali da je sa Autokomande. Drago mi je zbog toga!“
Robert Prosinečki je očekivano proglašen za najboljeg igrača 86. „Večitog derbija“, na kojem je postigao jedan od najlepših golova u karijeri, ali i jedan od najlepših golova ikada u duelima Partizana i Crvene zvezde. Kako je izgledao ovaj spektakularan pogodak možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstHrvatski rukometaši – Od otpisanih do svetskog trona
Sledeći tekstRoni Heberson Furtado – Čovek sa najjačim udarcem na svetu