Rodmanove „banane“ Džabaru

NBA finale iz 1988. godine između Los Anđeles Lejkersa i Detroit Pistonsa smatra se jednim od najboljih u istoriji lige. Posle sedam mečeva i vrlo neizvesnih duela, „Jezeraši“ su uspeli da dođu do titule, a iz te finalne serije ostalo je mnogo detalja koji se i danas prepričavaju. Mi se ovog puta podsećamo jedne situacije iz šestog meča i duple „banane“ Denisa Rodmana na Karimu Abdulu-Džabaru.
19. juna 1988. godine, Lejkersi su u šestom meču NBA finala u svom „Forumu“ savladali Pistonse sa 103:102 i na taj način odluku o novom šampionu lige odložili za sedmi duel. Domaćini su brzo razmenili nekoliko dodavanja, da bi potom Majkl Tompson lepo pronašao Karima Abdula-Džabara, koji se našao u poziciji ispod samog obruča iz koje je delovalo da ne postoji šansa da ne poentira. Karim podiže loptu u vis i kreće da je lagano položi u koš, ali se u tom trenutku pojavljajuje Denis Rodman i udara mu blokadu. Lopta se odbija od table ponovo u ruke Džabara, koji kreće na popravni, ali ga „Crv“ ponovo čeka i udara mu još jednu rampu za svega nekoliko sekundi. Domaći navijači su se našli u blagom šoku, zbog činjenice da je Rodman uspeo da udari dve „banane“ u jednom napadu legendarnom centru koji je viši od njega 17 centimetara.„Lošim momcima“ iz Detroita nisu pomogla ni 43 poena Ajzea Tomasa, ali ni sjajna odbrana po kojoj su bili poznati, a u kojoj se pored ostalih isticao i Denis Rodman. Koliko je popularni „Crv“ igrao dobru odbranu, posebno nad legendarnim centrom Lejkersa Karimom Abdulom-Džabarom, najbolje se videlo u jednom napadu „Jezeraša“ u drugom poluvremenu.
Domaćini su brzo razmenili nekoliko dodavanja, da bi potom Majkl Tompson lepo pronašao Karima Abdula-Džabara, koji se našao u poziciji ispod samog obruča iz koje je delovalo da ne postoji šansa da ne poentira. Karim podiže loptu u vis i kreće da je lagano položi u koš, ali se u tom trenutku pojavljajuje Denis Rodman i udara mu blokadu. Lopta se odbija od table ponovo u ruke Džabara, koji kreće na popravni, ali ga „Crv“ ponovo čeka i udara mu još jednu rampu za svega nekoliko sekundi. Domaći navijači su se našli u blagom šoku, zbog činjenice da je Rodman uspeo da udari dve „banane“ u jednom napadu legendarnom centru koji je viši od njega 17 centimetara.
U NBA finalu 1988. godine Denis Rodman je odlično čuvao ne samo Džabara, već u pojedinim trenucima i „Medžika“ Džonsona, što samo pokazuje koliko je „Crv“ bio dobar defanzivac. Što se tiče Rodmana, njegova defanziva u finalu 1988. godine kao da je bila samo najava za narednu sezonu, kada je Denis dodatno unapredio svoju odbranu i našao se u najboljoj defanzivnoj petorci lige, ali i pomogao Pistonsima da pre svega sjajnom defanzivom dođu do prve šampionske titule.
Kako su izgledale dve „banane“ Denisa Rodmana na Karimu Abdulu-Džabaru u istom napadu, koje su se dogodile u šestom meču NBA finala 1988. godine, možete da se podsetite na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekst„Luda“ završnic meča Makedonaca i Danaca
Sledeći tekstČovek koji je simuliranju dao novu dimenziju