Ronaldova osveta sudiji

Ronaldova osveta sudiji
Ronaldova osveta sudiji

Ronaldo, „Roni“, „Zuba“, „Debeli“, „Fenomeno“, „Pravi Ronaldo“…  samo su neki od pojmova po kojima je poznat za mnoge najbolji igrač koga je fudbal ikada imao. Ne samo da je tehnički sa loptom mogao gotovo sve, ne samo da je „rešetao“ iz svih pozicija, sa obe noge i glavom, sjajno izvodio slobodne udarce i penale, Ronaldo je imao neverovatnu fudbalsku inteligenciju i nekada je tek usporeni snimak otkrivao koliko su njegovi potezi bili genijalni.
Da bismo se se podsetili jednog od njih vraćamo se u 2006. godinu, tačnije u 1. april, na „Nou Kamp“, gde se pred gotovo sto hiljada ljudi igrao jedan od najvećih fudbalskih derbija na svetu, čuveni „El Klasiko“. Ekipe su bile „pakleno dobre“. Deko, Ronaldinjo, Pujol, Eto, Roberto Karlos, Zidan, Bekam, Ronaldo… samo su neka imena koje su istrčala na teren te večeri i pružila spektakl kakav se od njih i očekuje. Barselona je povela već posle 25 minuta igre kada je sa bele tačke ekipu domaćina u vođstvo doveo Ronaldinjo. Svašta se nakon toga dešavalo, dva žuta kartona za Roberta Karlosa i Real je ostao sa igračem manje, a zatim je Ronaldo poravnao rezultat. Međutim, zanimljiva situacija viđena je u 68. minutu kada je Ronaldo pokušao da iznudi jedanaesterac.

Ronaldo se po mnogima namerno osvetio sudiji.
Ronaldo se po mnogima namerno osvetio sudiji.

Real je imao kontru, tri na tri, a Ronaldo je dobio loptu bočno, na ivicu šesnaesterca. Ispred sebe je imao Olegera, a to za njega i nije bila neka prepreka, uradio je jednu od svojih finti i efektno prošao pored Barsinog defanzivca koji je pokušao da ga stigne i pri tom koristio ruku ne bi li zaustavio „Fenomena“. Brazilac kao da je čekao bilo kakav kontakt i pao je u šesnaestercu pokazujući odmah sudiji na belu tačku. Međutim, Luis Medina Kantaljeho, koji je sudio ovaj meč, nije imao dilemu, pritrčao je i podigao žuti karton za simuliranje. Ronaldo je bio ljut i ušao je u raspravu sa sudijom smatrajući da je povučen za dres, ali su ga saigrači ubrzo razdvojili, pre svih Dejvid Bekam, koji se čak smejao celoj ovoj situaciji. Ronaldu ipak ovo nije bilo smešno, čekao je svojih „pet minuta“ kako bi se „osvetio“ glavnom arbitru za ovu, po njegovom shvatanju, nepravdu. Dočekao ih je samo tri minuta kasnije. Na polovini Reala imao je loptu u svojim nogama, a odmah se pored njega kao magnet zalepio i Karles Pujol. Ronaldo je poveo loptu, a zatim ugledao sudiju Kanteljeha i krenuo ka njemu, uradio je varku telom što je Pujola isprovociralo da krene nogom na loptu, ali je umesto nje uspeo samo da udari po nogama sudiju koji je odmah pao na travu dok je Ronaldo nastavio da vodi loptu oslobođen od protivničkog igrača, ali i zadovoljan malom fudbalskom „osvetom“ koju je upravo izveo.
Neki su ovaj potez komentarisali kao potpuno slučajan, dok su drugi čvrsto verovali da je produkt inteligencije jednog od najvećih fudbalera u istoriji. Šta god da je istina ovaj splet okolnosti koji se dogodio na „El Klasiku“ davne 2005. godine više je nego zanimljiv i jedan je od bezbroj takvih u karijeri velikog Ronalda da Lime. Podsetite se kako je sve izgledalo:

Prethodni tekstSudijske „krađe“ ili „čiste“ odluke koje su „razbesnile“ Litvance
Sledeći tekstNajnesrećniji rukometni šut ikada