„Samo igraj Razo, šta te boli ku***…“ – Istina ili mit?

StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Razija Mujanović svakako je jedna od najboljih jugoslovenskih, a kasnije i bosanskih košarkašica i sportiskinja svih vremena. Ova 202 centimetara visoka devojka iz Ratkovića ostvarila je mnoge košarkaške uspehe, predvodila reprezentaciju Jugoslavije do srebrne medalje na Olimpijskim igrama, Evropskom i Svetskom prvenstvu, predvodila Jedinstvo iz Tuzle do titule prvaka Evrope, da bi potom u „pečalbi“ osvojila još nekoliko evropskih kruna, ali i odnosila priznanje za najbolju evropsku košarkašicu. Igrala je Raza i u WNBA ligi, a na posletku je zbog svega što je uradila u karijeri zaslužila prijem u FIBA košarkašku kuću slavnih. Ipak, i pored brojnih uspeha i veličanstvene karijere, Razija Mujanović je reklo bi se potpuno nezasluženo ljudima sa ovih prostora mnogo poznatija po jednoj navodnoj anegdoti…
Priča koja vam je verovatno svima već dobro poznata govori da je Raza sa svojim Jedinstvom krajem osamdesetih godina prošlog veka na jednom gostovanju gde joj je publika zbog po njima muškobanjastog izgleda dobacivala sa tribina „Razija ti si muško“, iznervirana zbog tih uvreda, koje su se navodno ponavljale na terenima širom Jugoslavije, uplakana prišla tadašnjem treneru Jedinstva Mihajlu Vukoviću, koji želevši da je uteši izgovara joj: „Samo igraj Razo, šta te boli ku***!“ Za ovu priču znaju i mnogi sa prostora bivše Jugoslavije rođeni posle kraja osamdesetih godina prošlog veka kada se ona navodno odigrala, ali ono što su se mnogi zapitali jeste da li je ova jedna od poznatijih sportskih anegdoti iz bivše Jugoslavije istinita ili je u pitanju samo jedna za mnoge neukusna šala na račun legendarne Razije Mujanović.

Navodna anegdota u kojoj je Mihajlo Vuković poručio Raziji Mujanović „Samo igraj Razo, šta te boli ku***!“ mnogima je nažalost prva asocijacija na ovu fenomenalnu košarkašicu.

Već sama činjenica da mnogi ne znaju, koji su navodno bili prisutni ovom događaju, protiv koga je Jedinstvo igralo tog dana, ali i koje je godine bila utakmica, 1987, 1988. ili 1989. odmah u startu izražava sumnju u istinitost događaja. Ako za nedostatak preciznosti tih podataka može da se tvrdi da se ipak mogu zaboraviti, činjenica da ljudi u bivšim jugoslovenskim republikama znaju za ovu anegdotu, ali da se grad u kojem se ona dogodila menja u zavisnosti od republike (U Srbiji i Crnoj Gori je Beograd, u Hrvatskoj Zagreb, a u Bosni i Hercegovini Sarajevo), pokazuje ipak da je najverovatnije u pitanju izmišljena anegdota koja se pretvorila u urbanu legendu. Mnogi ljubitelji košarke iz tog vremena čak tvrde da je anegdota izmišljena zbog potpune dominacije Razije na košarkaškom terenu i nemoći Razinih protivnica da je zaustave. Razija Mujanović je naime tih godina bila toliko dominantna u jugoslovenskoj košarci da je beležila u proseku skoro 30 poena po susretu i preko 10 skokova, čime je mnogima „stala na žulj“, pa su oni navodno došli na ideju da smisle anegdotu koja će se podsmevati Razinom izgledu i negde pokazati da je nemoć njenih protivnica plod toga što je Raza zapravo muškarac.
I pored toga što dosta činjenica govori drugačije, mnogi ipak i danas veruju da je anegdota u kojoj trener poručuje uplakanoj Raziji Mujanović: „Samo igraj Razo, šta te boli ku***!“ zapravo istinita i da se ona zaista dogodila. Kao po pravilu se u takvim pričama o istinitosti anegdote pojavi neko ko zna nekog drugog ko je bio na utakmici kada se ova situacija dogodila i koji zasigurno zna da je anegdota o Raziji Mujanović potpuno istinita.

Razija Mujanović – Jedna od najboljih evropskih košarkašica svih vremena.

Bila istinita ili ne (o čemu bismo voleli da čujemo i vaša mišljenja), ova anegdota „živi“ već preko 30 godina i svakako je nažalost mnogima, pre bilo kojih košarkaških poteza, prva asocijacija na jednu od najboljih sportistkinja na ovim prostorima svih vremena – legendarnu Raziju Mujanović.

Prethodni tekstLuka Milivojević sa Zvezdinim kačketom na „Maksimiru“ – „Neću da ga skinem!“
Sledeći tekstBili Šarp – “Ovo je za tebe sine!”