Senzacionalni trijumf Nađe Higl na Svetskom prvenstvu u Rimu

Senzacionalni trijumf Nađe Higl na Svetskom prvenstvu u Rimu
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Kao grom iz vedra neba je 31. jula. 2009. godine odjeknula vest da je čak i za ljubitelje plivanja malo poznata plivačica iz Pančeva, Nađa Higl, osvojila zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Rimu, u disciplini 200 metara prsno. Može se slobodno reći da je objavljivanje rezultata posle stizanja plivačica na cilj prouzrokovalo pravi šok ne samo među ljubiteljima sporta, već u celokupnoj javnosti u Srbiji. Već sam plasman Nađe Higl u finale predstavljao je ogroman uspeh srpskog plivanja, ali osvajanje zlatne medalje, tome teško da su se nadali i najveći optimisti.
Nađa Higl je finalnu trku isplivala na najbolji mogući način. Nije se zaletela kao Amerikanka Rebeka Soni, koja je posle 150 metara imala „u rukama“ zlatnu medalju i svetski rekord, već je održavala priključak sa vodećima, čuvajući snagu za finiš trke. Njena taktika se pokazala sjajnom, Nađa Higl - Senzacionalni trijumf na Svetskom prvenstvu u Rimu.jer je u poslednjih 30 metara pravovremeno pojačala ritam i na kraju je uspela da prestigne i glavnog favorita pre trke Rebeku Soni i tadašnju aktuelnu svetsku rekorderku, Kanađanku An Mej Pirs i dođe do zlatne medalje. Fantastičan finiš Nađe Higl u kome je uspela da trijumfuje i napravi najveće iznenađenje na Svetskom prvenstvu u Rimu je iznenadio čitav sportski svet, a i sama Nađa je delovala potpuno zbunjeno i u neverici kada je videla rezultate trke. Posle izlaska iz bazena, priznajući da nikako nije očekivala da će nadmašiti velike favorite, Nađa je izjavila: „Samo sam želela da isplivam svoje najbolje vreme. U mojoj glavi je bilo zacrtano samo to i samo o tome sam razmišljala. Iznenađena sam, priznajem da nisam očekivala ovakav uspeh.“ Njenim rezultatom su bili iznenađeni svi u srpskom timu, a kada je za njen podvig čuo najbolji srpski plivač svih vremena Milorad Čavić, samo je odmahnuo glavom u neverici: „Nemam reči, pa to je zaista fantastično. Ne mogu da poverujem da je osvojila zlatnu medalju.” – kratko je prokomentarisao Čavić.
Koliko je čudo napravila Nađa u Rimu, možda najbolje pokazuju naslovi srpskih i svetskih portal odmah posle trke: “Zlato za anonimnu plivačicu iz Srbije“, “Nađa Higl – novo zlatno ime u plivanju“, “Higl pobedom na 200 metara proslavila Srbiju“, samo su neki od naslova na internet portalima koji su preneli senzacionalnu vest. Može se reći da je Nađa Higl te julske večeri u Rimu napravila jedno od najvećih iznenađenja u istoriji svetskih prvenstava u plivanju i ispisala svoje ime zlatnim slovima u istoriju srpskog sporta.
Pogledajte i podsetite se završnice ove legendarne trke, uz vrlo dirljiv komentar Duška Koraća, koji nije mogao da zadrži suze posle Nađinog senzacionalnog trijumfa. Uživajte!

Prethodni tekstOdbojkaški virtuoz – Barbara Jelić
Sledeći tekstBanjalučki nebeski skakač – Husnija Fazlić