Sifive Šabalala – Gol o kome je “brujala” Južnoafrička Republika

Sifive Šabalala – Gol o kome je “brujala” Južnoafrička Republika
Sifive Šabalala – Gol o kome je “brujala” Južnoafrička Republika

Sifive Šabalala, momak rođen 1984. godine u Sovetu, u Južnoafričkoj Republici, koji je najbolje godine svoje karijere proveo u Kajzer Čifsima, mnogima je ostao u sećanju iz nekoliko razloga… po svom veoma interesantnom i melodičnom imenu i prezimenu, po prvom golu koji je postigao na Svetskom prvenstvu 2010. godine, i po spekulacijama da će obući dres beogradskog Partizana, od čega nije bilo ništa. Međutim, danas pišemo o jednom njegovom golu o kome se u danima kada je postignut, zbog svoje lepote i efektnosti, pričalo u celoj Južnoafričkoj Republici.
Sve se dogodilo 22. avgusta 2015. godine, kada su “koplja ukrstila” ekipe domaćih Kajzer Čifsa i gostujućih Fri Stejt Starsa, u 2. kolu prvenstva Južnoafričke Republike. Da je domaća ekipa izraziti favorit znalo se i pre meča, ali već na poluvremenu oni su to i potvrdili sa tri gola u mreži protivnika. Publika na “Amakoši” stadionu već je bila pomislila da je videla ono najbolje od meča, ali se posle nekih 20 minuta od početka drugog poluvremena uverila da najbolje tek sledi.

Sifive Šabalala postigao je fantastičan gol protiv Fri Stejt Starsa.
Sifive Šabalala postigao je fantastičan gol protiv Fri Stejt Starsa.

Izvodio se aut za ekipu Kajzer Čifsa, a lopta je ubačena u teren pravo na glavu jednog od domaćih igrača, koji je odigrao na pravu ka Šabalali. Ovaj je podigao nogu visoko i nekako prihvatio loptu, ali taman toliko da ona padne i odskoči od zemlje, a onda je u punom naletu natrčao na nju i levom nogom „raspalio“ iz sve snage. Sve se to događalo na skoro 40 metara od golmana Fri Stejta, a lopta je neverovatnom brzinom puovala ka golu, pravo u “rašlje”, tako da je golmanov ambiciozni pokušaj da se baci i pokuša da zaustavi loptu, u startu bio osuđen na propast. Golman je bespomoćno ležao na travi, lopta se kotrljala u mreži, publika je bila u neverici, a Sifive Šabalala je slavio svoje remek delo sa ostatkom ekipe. Bio je to zaista fantastičan pogodak kapitena Čifsa koji je u Južnoafričkoj Republici, a putem medija i u ostatku sveta, bio glavna tema toga dana. Mnogi su ga poredili sa pogotkom Šabalale na otvaranju Mundijala 2010. godine, protiv Meksika, a za samo sat vremena više od 70.000 ljudi pogledalo je video tada 30-ogodišnjeg Južnoafrikanca. Iako je ovaj gol bio glavna tema za novinare koji su opsedali Šabalalu, on je skromno “spustio loptu” i izjavio da je najbitnije da je ekipa pobedila i da su momci uradili odličan posao.
A kako je izgledao gol iz 2015. godine koji je Sifive Šabalala postigao iz voleja sa preko 30 metara protiv ekipe Fri Stejt Stars, podsetite se u videu koji je pred vama:

Prethodni tekstKada je Šekil O’Nil „počistio“ Robinsona
Sledeći tekstTroj Džekson – „Čarobnjak“ od preko 200 kilograma