Kada je Šekil O’Nil „počistio“ Robinsona

Kada je Šekil O'Nil
Kada je Šekil O'Nil "počistio" Robinsona
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

NBA All-Star utakmica 1996. godine igrala se u San Antoniju. Taj 11. februar mnogi su sa nestrpljenjem iščekivali, želevši da posle tačno tri godine gledaju ponovo legendarnog Majkla Džordana na utakmici svih zvezda, a „Leteći“ je ispunio sva njihova očekivanja. Igrao je sjajno tri četvrtine, postigao je 20 poena i predvodio Istočnu konferenciju do preko 20 poena prednosti, zbog čega je poslednji deo igre posmatrao sa klupe. A upravo će se u toj poslednjoj četvrtini dogoditi situacija o kojoj danas pišemo i koja je definitivno obeležila ovaj susret.
All-Star utakmica se te godine igrala u gradu u kojem je Šekil O’Nil završio srednju školu, ali i u kojem su tih godina obožavali Šekovog „neprijatelja“ i jednog od najboljih centara na planeti, Dejvida Robinsona. Naime, dueli O’Nila i Robinsona bili su veoma zanimljivi tih godina, jer je Šek tvrdio da ga „Admiral“ nije „toplo“ dočekao u ligi i da ga je stalno provocirao, ali i da ga od pre ne voli, jer kada je bio mlađi Dejvid Robinson nije želeo da mu da autogram. Kasnije je Šekil O’Nil izjavio da je izmislio te stvari, jer ga je u prvom međusobnom duelu Robinson „razbio“, pa je želeo da nekako sebe dodatno motiviše kada igra protiv „Admirala“. Zbog svega toga Šekil O’Nil, koji je propustio prvi deo te sezone zbog teške povrede, bio je izuzetno motivisan pred All-Star utakmicu, a sav njegov kvalitet zajedno sa velikom motivacijom, došli su do izražaja u poslednjoj četvrtini.

Šekil O'Nil briljirao je na All-Star utakmici 1996. godine.
Šekil O’Nil briljirao je na All-Star utakmici 1996. godine.

Šekil O’Nil je u toj četvrtini postigao većinu od svojih 25 poena, a u jednoj situaciji „uništio“ je Robinsona. Grent Hil je poveo brzi kontranapad Istočne konferencije, da bi kada je stigao blizu koša protivnika uposlio O’Nila. Šek se nalazio u visini penala kada je prihvatio loptu, potom je napravio jedan dribling, a onda krenuo na silovito zakucavanje. Dejvid Robinson je imao nameru da ga zaustavi, skočio je vrlo visoko i podigao je obe ruke, ali ga je Šekil O’Nil prosto „oduvao“, pre nego što je fantastično i vrlo snažno zakucao loptu u koš. Šek je znao da proslavi svoje zakucavanje protiv „mrskog“ protivnika, što se domaćoj publici uopšte nije svidelo.
Navijači u „Alamo domu“ u San Antoniju zvižducima su propratili zakucavanje i radovanje O’Nila, a bili su to jedni od retkih momenata u istoriji All-Star utakmica kada su se sa tribina začuli zvižduci. Sa druge strane kolege iz tima Šekila O’Nila bili su oduševljeni njegovim potezom, a posebno je upečatljiva bila reakcija „Letećeg“ Majkla Džordana.

Šekil O'Nil je svojim zakucavanjem "uništio" Robinsona.
Šekil O’Nil je svojim zakucavanjem „uništio“ Robinsona.

Iako je igrao odlično tokom celog susreta, ali posebno bio briljantan u poslednjoj četvrtini, Šekil O’Nil na kraju ipak nije dobio priznanje za MVP igrača utakmice i to zbog jedne pomalo bizarne situacije. Naime, glasanje za MVP-a susreta organizovano je početkom poslednje četvrtine, pa se tada većina odlučila da svoj glas da Majklu Džordanu, koji je zaista bio najbolji igrač meča u prve tri četvrtine, ali i čiji je učinak u poslednjem periodu zasenio Šekil O’Nil. I sam Majkl je bio iznenađen ovakvim ishodom, pa je posle meča izjavio da je O’Nil više od njega zaslužio MVP priznanje, a kada su Šeka novinari pitali da li je razočaran činjenicom što nije proglašen za najboljeg igrača susreta, on im je odgovorio: „Jednog dana osvojiću to MVP priznanje, kao i mnoge druge trofeje!“ – rekao im je Šekil O’Nil i definitivno nije pogrešio.
Kako je izledalo zakucavanje O’Nila preko Robinsona koje je obeležilo NBA All-Star utakmicu 1996. godine u San Antoniju, na kojoj je vrlo motivisani O’Nil pružio fenomenalnu partiju, ali i koje se nije dopalo domaćim navijačima u „Alamo domu“, možete da se podsetite na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstBlam fudbalera – Zahvalio se ženi i devojci
Sledeći tekstSifive Šabalala – Gol o kome je “brujala” Južnoafrička Republika