Sinonim za žensku košarku – Razija „Raza“ Mujanović

Razija
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Kada se spomene ženska košarka, većini poznavaoca igre pod obručima sa naših prostora prva asocijacija je legendarna Razija “Raza” Mujanović. Raza je punih 27 godina profesionalne karijere harala pod obručima širom sveta.

Igrala je Raza sa velikim uspehom i WNBA ligi!Sa 14 godina je došla iz rodnih Ratkovića u Tuzlu i tada je počela košarkaška bajka. Grad soli i košarkaški klub „Jedinstvo Aida“, Raza je zadužila za sva vremena. Igrala je paralelno za mlađe selekcije i za prvi tim Jednistva, koje je tih godina postalo prvoligaš. Razinim dolaskom usledile su godine uspona Jednistva, došli su do prve lige, osvajali su potom domaće trofeje, da bi vrhunac tog tima bila 1989. godina. Predvođeni na klupi Miki Vukovićem i na terenu Razom Mujanović, košarkašice Jedinstva osvajaju titulu šampiona Evrope, pobedivši u sjajnom finalu Italijanski Primigi, višestrukog šampiona Evrope.

Odmah nakon osvajanja Evropske krune sa Jedinstvom, Razija Mujanović je potpisala ugovor sa Italijanskim Barijem. Neizbrisiv trag u Evropi ostavila je gde god da je igrala. Osvojila je još 3 titule šampiona Evrope početkom devedesetih a i 4 puta je birana za najbolju igračicu Evrope. Usledila je selidba za Ameriku i nastup u WNBA ligi za Detroit. Iako je igrala dosta zapaženu ulogu u ligi i bila u 15 najboljih igračica lige, nije se dugo zadržala u Americi, nije joj se dopao način igre u Americi i posle dve sezone vraća se u Evropu. Igrala je još nekoliko godina u Evropi, da bi karijeru završila u 41. godini. Njen poslednji klub bio je Dubrovački PGM Ragusa.

Sinonim za žensku košarku - Razija "Raza" MujanovićBila je važan deo reprezentacije koja je zablistala na OI u Seulu 1988. i ostvarila najveći uspeh u istoriji Jugoslovenske ženske košarke osvajanjem srebrne medalje. Dve godine kasnije je ta generacija opet došla do srebra, ovog puta na Svetskom prvenstvu. Bilo je to poslednje takmičenje najbolja generacije u istoriji Jugoslovenske ženske košarke a ljubitelji magične igre pod obručima se sa setom sećaju tima koji je sa klupe vodio legendarni Milan Ciga Vasojević: Vangelovska, Lakić, Lelas, Vild, Kvesić, Nakić, Golić, Dornik, Mujanović, Bajkuša, Arbutina, Milošević.
Posle raspada zemlje, nastupala je za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, sa kojom je najveći uspeh ostvarila 1993. godine osvajanjem zlatne medalje na Mediteranskim Igrama. Nominovana je za ulazak u FIBA košarkašku kuću slavnih, gde se očekuje da bude primljena tokom godine. Ostavila je neizbrisiv trag u Evropskoj košarci i siguro je da je 202 centimetra visoka legendarna Razija “Raza” Mujanović, jedna od najboljih košarkašica u istoriji magične igre pod obručima.

Prethodni tekstGoldi – Andreas Goldberger
Sledeći tekstNesalomivi Šapčani