Skolari pesnicom na Dragutinovića

Skolari pesnicom na Dragutinovića

Hrabra igra Srbije 12. septembra 2007. godine, pogotovo u drugom delu meča protiv Portigala u Lisabonu, u kvalifikacijama za EURO 2008. godine, isplatila se i sa najtežeg gostovanja u tim kvalifikacijama „Orlovi“ su se vratili sa bodom. Golove su postigli Simao Sabrosa u 11. i Branislav Ivanović u 86. minutu. U senci rezultata i cele utakmice ostao je nezapamćen skandal na kraju meča, u kojem su učestvovali defanzivac Srbije Ivica Dragutinović i tada 58-godišnji selektor Portugala, Brazilac Luis Felipe Skolari.
Iznerviran što Portugalci nisu u duhu fer-pleja vratili loptu ekipi Srbije, Dragutinović je želeo da se „objasni“ sa Kvarežmom. U ceo konflikt umešao se i Skolari, koji je pesnicom krenuo da udari Dragutinovića po licu. Igrači srpske reprezentacije jedva su smirili Dragutinovića, koji je želeo da se dočepa Skolarija i zbog toga dobio crveni karton. Posle meča, potpuno očekivano, svi u taboru srpske reprezentacije bili su šokirani ponašanjem Skolarija.

Iznerviran što Portugalci nisu u duhu fer-pleja vratili loptu ekipi Srbije, Dragutinović je želeo da se "objasni" sa Kvarežmom. U ceo konflikt umešao se i Skolari, koji je pesnicom udario Dragutinovića po licu. Igrači srpske reprezentacije jedva su smirili Dragutinovića, koji je želeo da se dočepa Skolarija i zbog toga dobio crveni karton. Posle meča, potpuno očekivano, svi u taboru srpske reprezentacije bili su šokirani ponašanjem Skolarija.
Luis Felipe Skolari je pesnicom krenuo na Ivicu Dragutinovića.

„Potez Skolarija je blago rečeno nedopustiv. Sramota je da se tako ponaša selektor koji je osvojio prvenstvo sveta. Mislim da bi UEFA morala hitno da se pozabavi ovim slučajem. Ne mogu da shvatim da takav trener ne može sportski da podnese neuspeh. Portugalci su pokazali da ne znaju šta je fer-plej, jer nam nisu vratili loptu kad smo je izbacili da bi se Vidiću ukazala pomoć.“ – rekao je ljutiti Havijer Klemente, tadašnji selector Srbije. Dragutinović je takođe izjavio da je postupak Skolarija skandalozan. „Naš pvi nesporazum nastao je nakon što Kvarežma nije hteo da nam vrati loptu iz auta kada smo je izbacili zbog Vidića. Portugalski selektor je još tada hteo da me isprovocira, ali nisam naseo. Sudija Merk je posle svega meni pokazao crveni katon, a svi su videli da je Skolari mene udario. Očekujem da UEFA promeni tu odluku i kazni Skolarija“.
Skolari je naravno imao svoje vidjenje dogadjaja: „Branio sam Kvarežmu. Dragutinović se pojavio ispred mene, ali ga nisam ni pipnuo. Samo sam ga dotakao po kosi“. Selektor Portugala je smatrao da je za sve kriv sudija Markus Merk, jer nije reagovao kada je kako kaže „Dragutinović napao Kvarežmu“. UEFA je i pored njegovog izgovora Skolarija suspendovala na četiri utakmice, ali mu je posle žalbe kazna umanjena za jedan meč, i morao je da plati 12.000 evra zbog incidenta na meču.

Luis Felipe Skolari se na kraju izvinio za nasrtaj na Ivicu Dragutinovića, ali i pokušao da nađe opravdanje za svoj postupak...
Luis Felipe Skolari se na kraju izvinio za nasrtaj na Ivicu Dragutinovića, ali i pokušao da nađe opravdanje za svoj postupak…

Luis Felipe Skolari priznao je na kraju svoju grešku i uputio zvanično izvinjenje portugalskom narodu, igračima, savezu i na kraju UEFA, zato što je, kako kaže, zamahnuo ka protivničkom igraču. „Izvinjavam se, nisam bezgrešan. Svako pravi greške, a to je bio trenutak u kom sam izgubio glavu. Jasno sam razumeo srpskog igrača koji je na španskom jeziku vređao moju familiju i to me je žestoko pogodilo. Moja reakcija bila je pogrešna i nije trebalo da se desi, ali svako drugi na mom mestu verovatno bi isto reagovao. Svestan sam da će me UEFA kazniti i prihvatiću svaku sankciju.“ – govorio je Skolari. Ipak, kasnije, kada je postao novi trener fudbalera Čelsija, izjavio je da je prijatelj sa Ivicom Dragutinovićem: „Borac sam i našao sam se u nekoliko incidentnih situacija kao i drugi treneri. To je normalno. Borim se za svoja uverenja, ali poštujem druge ljude, trenere i navijače. Taj incident teško mi je objasniti. Dragutinović, momak sa kojim sam se posvađao, sada mi je prijatelj, ali Havijer Klemente nije.“ – izjavio je tada Skolari.
Kako je izgledao sramni potez Skolarija podsetite se na snimku:

Prethodni tekstKad rukometni golman postigne gol nogom
Sledeći tekstMarko Tomas – Trojka za „osvetu“ Špancima