Marko Tomas – Trojka za „osvetu“ Špancima

Marko Tomas - Trojka za
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Hrvatska košarkaška reprezentacija je posle Atine 1995. godina doživela mnoge teške poraze i to uglavnom u eliminacionoj fazi velikih takmičenja, a možda i najbolniji od svih dogodio se u „Beogradskoj Areni“ 2005. godine u četvrtfinalu Evropskog prvenstva, kada su Španci uz pomoć sudija dobili susret posle produžetka, iako je pobeda „Kockastih“ već bila viđena. Hrvate je taj poraz mnogo boleo i čekali su prvu priliku da se „Furiji“ revanširaju za poraz iz Beograda. Dve godine kasnije, kontinentalno prvenstvo se igralo baš u Španiji, a Hrvatska se našla u grupi sa domaćinom. Rekli bi svi idealan trenutak za „osvetu“, ali bez nekolicine možda i ponajboljih igrača i protiv španskog „Dream team“-a, koga se „plašila“ košarkaška Evropa, teško da je iko razmišljao o „osveti“, više su misli bile okrenute tome da se izbegne katastrofalni poraz. Ali, ispostaviće se da je najbolja „osveta“ ona koja se dogodi kada je niko ne očekuje…
Hrvati nisu najbolje krenuli na Evropskom prvenstvu u Španiji 2007. godine, u grupi u Sevilji iznenađujuće su na startu poraženi od Letonije, da bi potom dobili autsajdera Portugal. Pred treće i poslednje kolo bili su u dosta teškoj situaciji, Pošto u preostalom vremenu Španci nisu uspeli da poentiraju (u tome ih je sprečio Zoran Planinić, zaustavivši na (ne)propisan način Rudija Fernandeza), košarkaši Hrvatske slavili su šokantnu pobedu protiv „Dream team“-a iz Španije, i na taj način su im se revanširali za nesrećan poraz doživljen dve godine ranije u Beogradu.iako nije postojala šansa da se vrate kući posle prve faze šampionata, očekivanja svih su bila da će se plasirati u narednu fazu takmičenja bez bodova, što bi bilo ravno eliminaciji. Priliku da se „vrate u igru“ imali su protiv domaćina, ali spašavati se protiv tima, koji su predvodili Gasol i Navaro i od koga se očekivalo osvajanje zlatne medalje, nije baš bilo preporučljivo. Ipak, pokazaće se na tom meču da stare sportske floskule „da je lopta okrugla“ i „da je u sportu sve moguće“, nisu uzalud izrečene.
Vodili su Španci većim delom tog susreta, imali su i dvocifrenu prednost i činilo se da sigurno koračaju ka svojoj 29-oj uzastopnoj pobedi. Ipak, izabranici Jasmina Repeše se nisu predavali i posle odlične igre u drugom poluvremenu stižu prednost Španije i uvode meč u neizvesnu završnicu. Imali su „Kockasti“ zaostatak od 2 poena, ali i napad na 10 sekundi do kraja susreta, Marko Tomas - Trojka za "osvetu" Špancima fba tada Marko Popović „probija“ odbranu domaćih i šalje izlazni pas Marku Tomasu na 7 metara od koša. Tomas u tom trenutku fintira Himeneza, „popravlja“ poziciju korakom nazad i u stranu, i sa skoro osam metara šutira trojku preko ruke Rudija Fernandeza. Šut tadašnjeg igrača Real Madrida je savršeno upućen i na zaprepašćenje skoro svih prisutnih gledalaca u „krcatoj“ dvorani u Sevilji, prolazi kroz obruč, i na samo 3 sekunde pre isteka vremena, tom trojkom Marka Tomasa Hrvatska dolazi do poena prednosti. Pošto u preostalom vremenu Španci nisu uspeli da poentiraju (u tome ih je sprečio Zoran Planinić, zaustavivši na (ne)propisan način Rudija Fernandeza), košarkaši Hrvatske slavili su šokantnu pobedu protiv „Dream team“-a iz Španije, i na taj način su im se revanširali za nesrećan poraz doživljen dve godine ranije u Beogradu.
Iako su posle pobede protiv Španije očekivanja u hrvatskoj javnosti porasla, posle samo jedne pobede do kraja prvenstva, „Kockasti“ su šampionat završili na „tek“ šestom mestu. Ipak, to ni malo ne umanjuje njihovu sjajnu „osvetničku“ pobedu protiv Španije, izvojevanu posle spektalularne trojke Marka Tomasa, koje možete da se podsetite na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstSkolari pesnicom na Dragutinovića
Sledeći tekstStiv Frensis – 10 sekundi neverovatnih krosovera