„Slučajne“ sudijske greške koje su koštale Hrvate evropske titule

„Slučajne“ sudijske greške koje su koštale Hrvate evropske titule
„Slučajne“ sudijske greške koje su koštale Hrvate evropske titule
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Hrvatska rukometna reprezentacija osvajala je olimpijske i svetske titule, ali im je titula na kontinentalnim šampionatima uvek nekako izmačinjala. Iako su imali dobre timove, igrali dobro, uvek bi se nešto isprečilo što bi Hrvate zaustavilo na putu ka zlatu na evropskom prvenstvu. Jedno od svojih evropskih finala Hrvati su igrali u Norveškoj 2008. godine, kada su se u borbi za tron sastali sa Dancima.
Nošeni podrškom svojih navijača, koji su „okupirali“ susednu Norvešku (finale se igralo u Lilehameru), Danci su odigrali odličan meč i slavili sa 24:20. I dok su se oni zahvaljivali svojim navijačima i isticali svoju odličnu igru kao glavni razlog njihovog trijumfa, Hrvati krivicu za poraz nisu našli u svojoj igri, već u španskom sudijskom paru Brito-Uelin. I čini se da njihove priče nisu bile bez osnova, pošto su Španci u završnici meča u nekoliko navrata isključivali hrvatske igrače zbog protesta i krajnje sumnjivih startova, da bi na posletku zbog protesta udaljili sa susreta i tadašnjeg selektora „Kauboja“ Linu Červara. I dok su se sve te situacije mogle voditi kao slobodna sudijska procena, jedna situacija je posebno razbesnela „Kockaste“ i o njoj se mnogo pričalo, jer je po mnogima pokazala da je španski sudijski par sve odluke donosio sa namerom.

Kasper Hvid bio je jedan od najboljih igrača Danske na duelu sa Hrvatskom.
Kasper Hvid bio je jedan od najboljih igrača Danske na duelu sa Hrvatskom.

Igrao se 37. minut susreta, Danci su imali 5 golova prednosti i napad, kada je Petar Metličić odličnim postavljanjem uspeo da iznudi faul u napadu protivnika. Istog trenutka Ivan Čupić je krenuo da trči u kontranapad, pa se posle odličnog dodavanja saigrača našao sam ispred gola Danaca. Desno krilo Hrvata tada se odražava i posle malo dužeg zadržavanja u vazduhu rutinski šalje loptu u mrežu pored nemoćnog golmana Danaca, legendarnog Kaspera Hvida, i smanjuje rezultat na 16:12. Bar je tako trebalo da bude…
Ipak, Brito i Uelin nisu smatrali tako, već su odlučili da ponište gol, zbog toga što je navodno Čupić dotakao tlo pre nego što je ispustio loptu. Ovakva odluka Španaca je potpuno razbesnela hrvatske rukometaše i stručni štab, koji su žestoko protestovali, pa su sudije morale na kratko i da zaustave igru i klupu Hrvata „nagrade“ žutim kartonom. Pošto je odgledao snimak i video da Čupić nije dotakao tlo pre nego što je izbacio loptu, besan je bio i stručni konsultant HRT-a, legendarni golman Vlado Šola, koji je tada u prenosu rekao da sudije očigledno ne dozvoljavaju „Kaubojima“ da se rezultatski vrate u igru i da se ovakve stvari ne sude ni kada su baš očigledne, što je po njemu jasno govorilo o tendenciji Španaca.

Sudije su kaznile Hrvate zbog protesta.
Sudije su kaznile Hrvate zbog protesta.

Na kraju su Hrvati finale završili sa „gorkim ukusom u ustima“, iako je i srebrna medalja bila najveći dotadašnji uspeh rukometne reprezentacije na kontinentalnim šampionatima. Čini se da razlog za ljutnju i razočaranje nije bila činjenica da nisu odigrali najbolje što su mogli, već to što im je neko sa strane uskratio priliku da se ravnopravno bore za zlatnu medalju.
Kako je izgledala situacija u kojoj je Čupiću poništen regularan gol i koja je po mnogima dokaz tendencije španskih sudija na finalnom susretu, podsetite se na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstKako je maskirani navijač sa bakljom preplašio Nadala
Sledeći tekstPresmešni sukob Luisa Ibanjeza i Saše Ilića