Šolina odbrana šuta Sudžuma, koja je „raspalila“ Hrvatsku i rastužila SCG

Šolina odbrana šuta Sudžuma, koja je
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Kada se u bilo kom sportu odigrava „komšijski derbi“ između Jugoslavije i Srbije i Crne Gore nekada, a danas između Srbije i Hrvatske, to uvek budu mečevi sa puno tenzije koji nose posebnu draž kod navijača oba tima. Još ukoliko ti mečevi imaju veliki rezultatski značaj, kao što je imao onaj u grupnoj fazi rukomentog prvenstva planete 2005. godine, onda je spektakl i meč za dugo pamćenje zagarantovan.
Pred meč poslednjeg kola druge faze grupe 2 Svetskog prvenstva u Tunisu 2005. godine, znalo se da će jednog učesnika polufinala odlučiti duel taka aktuelnog svetskog i olimpijskog šampiona Hrvatske i Srbije i Crne Gore. „Plavi“ su pre meča bili u boljoj poziciji, jer ih je i nerešen rezultat vodio u borbu za medalje, Od samog starta duela videlo se da tu neće biti mnogo rukometne lepršavosti, već uglavnom „tuče“ i velike borbe obe ekipe, koje su na sve načine želele preko velikog rivala da dođu do borbu za odličja. Reprezentacija Srbije i Crne Gore se nekako bolje snalazila u tim okolnostima, već posle 20 minuta igre imali su „Plavi“ tri gola prednosti, koje su uz manje padove održavali do 46. minuta, kada je na semaforu pisalo 20:17. Tada Hrvati prave seriju od 4:0, dolaze u vođstvo, koje će “Plavi” juriti do kraja susreta. U tim trenucima bilo je i “čudnih” odluka danskih arbitara, koje su poprilično nervirale srpsko-crnogorsku reprezentaciju, ali je i pored svega toga odluka o putniku u polufinale doneta u poslednjem minutu susreta.dok je za „Kockaste“ sve osim njihovog trijumfa značilo da se za njih posle tog duela prvenstvo završava. Pred oko 2.500 gledalaca u tuniskom Nabelu igrao se „susret nad suretima“ ili kako novinari na ovim prostorima često znaju da kažu „meč stoleća“.
Od samog starta duela videlo se da tu neće biti mnogo rukometne lepršavosti, već uglavnom „tuče“ i velike borbe obe ekipe, koje su na sve načine želele preko velikog rivala da dođu do borbu za odličja. Reprezentacija Srbije i Crne Gore se nekako bolje snalazila u tim okolnostima, već posle 20 minuta igre imali su „Plavi“ tri gola prednosti, koje su uz manje padove održavali do 46. minuta, kada je na semaforu pisalo 20:17. Tada Hrvati prave seriju od 4:0, dolaze u vođstvo, koje će “Plavi” juriti do kraja susreta. U tim trenucima bilo je i “čudnih” odluka danskih arbitara, koje su poprilično nervirale srpsko-crnogorsku reprezentaciju, ali je i pored svega toga odluka o putniku u polufinale doneta u poslednjem minutu susreta.
Kod rezultata 24:23 za Hrvate, golman Srbije i Crne Gore Danijel Šarić odbranio je šut Gorana Šprema sa levog krila, pa je SCG reprezentaciji ostalo 40 sekundi za poslednji napad. Tadašnji selektor Srbije i Crne Gore Veselin Vujović je 16 sekundi pre kraja zatražio “tajm-aut”, na kome je dogovorio uigranu akciju sa svojim igračima, Kod rezultata 24:23 za Hrvate, golman Srbije i Crne Gore Danijel Šarić odbranio je šut Gorana Šprema sa levog krila, pa je SCG reprezentaciji ostalo 40 sekundi za poslednji napad. Tadašnji selektor Srbije i Crne Gore Veselin Vujović je 16 sekundi pre kraja zatražio “tajm-aut”, na kome je dogovorio uigranu akciju sa svojim igračima, a potom je za finiš meča izveo golmana i pokušao da sa sedam igrača u polju dođe do izjednačenja. “Plavi” su tada odigrali zanimljivu akciju, koju je trebalo posle cepelina da završi Marko Krivokapić, ali pošto je on bio dobro čuvan, tadašnji kapiten reprezentacije Srbije i Crne Gore Žikica Milosavljević loptu šalje ka Draganu Sudžumu, koji se nalazio u dosta dobroj poziciji na levom krilu. Krenuo je Sudžum nekako sporo u realizaciju, kao da je razmišljao da li da pokuša da iznudi sedmerac posle kontakta sa hrvatskim rukometašima koji su krenuli ka njemu, ali je umesto toga uputio spor šut “kroz noge” legendarnog Vlade Šole, koji je čini se rutinski uspeo da zaustavio njegov šut i baci hrvatske navijače u trans.a potom je za finiš meča izveo golmana i pokušao da sa sedam igrača u polju dođe do izjednačenja. “Plavi” su tada odigrali zanimljivu akciju, koju je trebalo posle cepelina da završi Marko Krivokapić, ali pošto je on bio dobro čuvan, tadašnji kapiten reprezentacije Srbije i Crne Gore Žikica Milosavljević loptu šalje ka Draganu Sudžumu, koji se nalazio u dosta dobroj poziciji na levom krilu. Krenuo je Sudžum nekako sporo u realizaciju, kao da je razmišljao da li da pokuša da iznudi sedmerac posle kontakta sa hrvatskim rukometašima koji su krenuli ka njemu, ali je umesto toga uputio spor šut “kroz noge” legendarnog Vlade Šole, koji je čini se rutinski uspeo da zaustavio njegov šut i baci hrvatske navijače u trans. Tako je Vlado Šola, golman koji je bio jedan od najvećih sportskih ljubimaca Hrvatske, postao još veći heroj nacije, a sa druge strane Dragan Sudžum sportski tragičar u Srbiji i Crnoj Gori.
“Svaki put kada smo vodili dva gola razlike imali smo igrača manje. Svaki put kada smo bili u situaciji da nešto napravimo odsvirano je nešto u napadu. Imali smo do kraja šansu, ali nismo je iskoristili.” – rekao je posle susreta Veselin Vujović, koji nije krio nezadovoljstvo suđenjem na susretu. Sa mišljenjem svog selektora, složio se po završetku meča i kapiten “Plavih” Žikica Milosavljević: “Mislim da je bilo mnogo čudnih sudijskih odluka. Oštetili su nas nekoliko puta kada smo bili u napadu. Posle ovog meča Hrvati su uspeli da dođu do finala u kome su poraženi od Španije, dok se reprezentacija Srbije i Crne Gore dugo nije oporavila od poraza, pa je na narednom takmičenju izgledala prilično loše, uz velike probleme unutar ekipe. Teško mi je da govorim. Sada posle ovakve utakmice zaista nemam reči. Mnogo puta se pitam zašto igram rukomet i zašto dolazim na velika takmičenja ako neko drugi određuje moju sudbinu.” – rekao je utučeni Milosavljević.
Sa druge strane, potpuno očekivano tadašnji strateg Hrvata Lino Červar nije krio oduševljenje onim što je uspeo da uradi njegov tim: “Ovo je veliki trenutak hrvatskog sporta. Sada smo četvrti put uzastopno u polufinalu jednog velikog takmičenja. Ne znam ko se time može pohvaliti. Veoma sam ponosan na to. Moram da kažem da je protivnik dobro igrao i borio se. Čujte, i sreće treba. Mislim da je na kraju pobedilo naše ogromno uverenje. Imali smo psihičku stabilnost, verovali smo da možemo da pobedimo i kada se to činilo nemogućim.” – rekao je posle susreta hrvatski “Vudi Alen”, Lino Červar.
Posle ovog meča Hrvati su uspeli da dođu do finala u kome su poraženi od Španije, dok se reprezentacija Srbije i Crne Gore dugo nije oporavila od poraza, pa je na narednom takmičenju izgledala prilično loše, uz velike probleme unutar ekipe. Kako je izgledala Šolina odbrana „zicera“ posle šuta Dragana Sudžuma, koja je obradovala Hrvatsku, a rastužila Srbiju i Crnu Goru, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstStonoteniski „poen veka“
Sledeći tekstKarles Pujol – Lekcija iz fer-pleja Đeraru Pikeu