Karles Pujol – Lekcija iz fer-pleja Đeraru Pikeu

Karles Pujol - Lekcija iz fer-pleja Đeraru Pikeu
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Kada je Karles Pujol otišao u “penziju” fudbal nije ostao siromašniji samo za fantastičnog igrača i borca na terenu… ostao je pre svega bez čoveka i sportiste u punom smislu te reči. Navijači ga neće pamtiti samo po požrtvovanju i po lavovskoj borbi koju je vodio sa najboljim napadačima na svetu i u kojima je u većini slučajeva izlazio kao pobednik, već i po fer-pleju koji je bio sastavni deo njegove fudbalske filozofije. Pujol, koji je u 36. godini i nakon pola života provedenog u jednom klubu otišao u penziju, nije bio simulant, nije se “folirao”, bespotrebno valjao po terenu… bio je upravo suprotno, čvrst kao stena i pravedan, dostojan kapitenske trake koju je dugo godina nosio u jednom od najboljih klubova u Evropi.
Prvu utakmicu polufinala Kupa Kralja 2013. godine, Barselona i Real Madrid odigrali su na “Santijago Bernabeu” pred oko 83.000 navijača koji su ispunili stadion ne bi li videli još jednu fudbalsku poslasticu, najveći od svih derbija, čuveni “El Klasiko”. Očekivalo se da Mesi i Ronaldo nastave takmičenje u postizanju golova, međutim, nisu oni bili ti koji su pogađali te večeri. Posle prvog poluvremena koje je proteklo bez golova, drugo su bolje otvorili igrači Reala, ali ipak prvi primili gol. Bilo je to u 50. minutu, kada je Sesk Fabregas iskoristio šansu koja mu se iznenada ukazala posle lošeg ispucavanja Kaljehona. Fabregas je ostao sam sa Dijegom Lopezom i rutinski ga savladao. Borba na terenu se nastavila, puna grubih startova i verbalnih duela, ali ono što je po mnogima ostavilo najveći utisak sa ovog meča bio je gest kapitena Barselone Karlesa Pujola, koji se dogodio u 66. minutu, pri vođstvu Barselone od 1:0.

Karles Pujol je sprečio Pikea da se žali sudiji na gađanje sa tribina.
Karles Pujol je sprečio Pikea da se žali sudiji na gađanje sa tribina.

Zasuti različitim predmetima sa tribina „Santijago Bernabeua“, fudbaleri Barselone često su bili meta gnevnih pristalica Madriđana. Međutim, kapiten Katalonaca nije „izgubio glavu“, već je ličnim gestom pokazao da mu je osnovni i jedini cilj da na terenu pobedi u 222. „El Klasiku“. Bez ikakvih kazni za organizatora. Naime, štoper Barselone Đerar Pike podigao je sa zemlje upaljač kojim je navodno bio pogođen sa tribina i krenuo ka sudiji sa idejom da ga prosledi nadležnima. Epilog takvog postupka uvek je lako pretpostaviti. Međutim, Karles Pujol, kapiten Katalonaca, zaustavio ga je, oteo mu upaljač iz ruke i bacio ga pored terena. Potom mu je blago ljutito poručio da nastavi sa igrom i pokazao mu da obrati pažnju na igrača koga čuva. Ovakav gest, naročito u današnjem fudbalu teško je videti, zato su navijači širom sveta hvalili ovaj potez i veličali Pujola, jer je po njima pokazao kolika je fudbalska veličina u svakom smislu.
Nešto kasnije izjednačenje Realu doneo je Varan. Francuz je bio uspešniji u skoku od Pujola i Fabregasa, pa je centaršut Ozila sa desne strane sproveo u gol. Utakmica je ovim rezultatom i završena, ali malo ko pamti golove sa nje. Sa 222. “El Klasika” samo je jedan detalj ostao u sećanju ljubiteljima fudbala. Kako je Pujol oteo upaljač Pikeu i bacio ga van terena, iako je mogao da zadrži vreme ili iznudi kaznu za najvećeg rivala.
Podsetite se kakva je fudbalska i pre svega ljudska veličina bio Karles Pujol, legendarni kapiten Barselone koji je traku oko ruke shvatao između ostalog i kao obavezu promovisanja fer-pleja:

Prethodni tekstŠolina odbrana šuta Sudžuma, koja je „raspalila“ Hrvatsku i rastužila SCG
Sledeći tekstDarel Armstrong – Najgore „zakucavanje“ u istoriji NBA All-Stara