Šon Kemp – Lister Blister

Šon Kemp - Lister Blister
Šon Kemp - Lister Blister

Ako ste ikada gledali bilo kakvu kompilaciju najboljih poteza legendarnog Šona Kempa, onda smo sigurni i da vam nije promaklo čuveno “Lister Blister” zakucavanje, koje se smatra najboljim u Kempovoj karijeri, ali i jednim od najboljih u istoriji NBA plej-ofa.
Bio je 30. april 1992. godine, u Sijetlu se igrao četvrti meč prve runde plej-ofa Zapadne konferencije između domaćih Supersoniksa i gostujućih Golden Stejt Voriorsa. Sijetl je vodio sa 2-1 u vrlo zanimljivoj seriji, koja je obilovala prelepim potezima, i na tom susretu imali su prvu meč loptu za plasman u polufinale konferencije. Uspeli su Soniksi da slave u toj utakmici sa 119:116 i da se plasiraju u sledeću rundu doigravanja, a taj meč je obeležio Šon Kemp. “The Reign Man” je postigao 21 poen na susretu, ali je meč ipak najviše obeležio jednim zakucavanjem, koje je širom planete, a posebno u Americi, dostiglo veliku slavu.

Šon Kemp izveo je fantastično zakucavanje preko Altona Listera.
Šon Kemp izveo je fantastično zakucavanje preko Altona Listera.

Na minus 1 njegovog tima negde na sredini drugog kvartala, Šon Kemp je pod svojim košem zabeležio skok, jedan od ukupno 20 na susretu, da bi odmah potom dodao loptu Geriju Pejtonu. Ovaj upošljava na protivničkoj polovini Nejta MekMilana, koji biva udvojen blizu čeone linije i u nedostatku boljih rešenja šalje loptu slobodnom Kempu, koji se nalazio na oko 6 metara od koša. Umesto da šutira sa distance, što bi verovatno većina košarkaša uradila, Šon odlučije da prodorom napadne koš “Ratnika”. Kreće silovito na ulaz, legenda Voriorsa Kris Malin mu se “za svaki slučaj” sklanja sa puta, ali odlični defanzivac Alton Lister odlučuje da se postavi za faul u napadu. Bila je to idealna situacija za Šona Kempa, koji pravi neverovatan odraz i posle “nebeskog leta” izvodi zakucavanje za nezaborav, a da pritom silovitim udarcem sklanja Listera sa puta, koji je od duela sa Kempom odleteo nekoliko metara. Usledila je proslava sjajnog zakucavanja i “trash talk” sa “jadnim” Listerom, koji se nalazio na parketu i izgledao kao da ga je “pregazio” voz.
U Americi je zakucavanje odmah steklo veliku popularnost, nazvano je “Lister Blister”, a popularnost ovog Kempovog zakucavanja, zahvaljujući pre svega YouTube-u, ne bledi ni danas. Iako je Aliston Lister važio za odličnog košarkaša, koji je bio posebno dobar u odbrani, iako je čak jedne godine dobio jedan glas u izboru za MVP-a lige, čini se da će ljubiteljima košarke, ipak najviše ostati u sećanju po zakucavanju koje preko njega izveo „The Reign Man“ Šon Kemp. A kako je izgledalo to „brutalno“ zakucavanje Kempa preko Listera iz aprila 1992. godine, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama. Ne sumnjamo da ćete uživati.

Prethodni tekstPjerluiđi Kolina – „Nema ceka Lazo!“
Sledeći tekstPoen Brazilki koji ne prestaje da oduševljava navijače