Sparing Holifilda i Tajsona – „Koristi samo levu ruku!“

Sparing Holifilda i Tajsona –
Sparing Holifilda i Tajsona – "Koristi samo levu ruku!"
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Sredinom devedesetih godina prošlog veka mečevi između Majka Tajsona i Ivandera Holifilda bili su pravi spektakli. Ovi mečevi čekali su se nedeljama, izazivali su puno polemike, a obrtala se i ogromna svota novca. Nakon što je u prvoj borbi Holifild pobedio tehničkim nokautom, 1996. godine sve pomenuto se takoreći dupliralo. Tajsonovi navijači bili su očajni. Čekali su revanš i bili ubeđeni da je „Gvozdeni“ imao samo loš dan. Međutim, ni godinu dana kasnije, u drugom meču, Tajson nije uspeo da pobedi. On je diskvalifikovan zbog jednog od najvećih skandala u istoriji boksa, čuvenog ujedanja za uvo Holifilda. Gotovo da nema onih koji ne znaju za ovaj događaj. Međutim, u intervjuu za medije, Ivander Holifild je pričao o susretima sa Tajsonom iz daleke prošlosti, o tome kako su davne 1984. godine u Američkom centru za Olimpijski trening u Kolorado Springsu njih dvojica sparingovali. Podsetio je on kako su izgledali ti momenti.

Ivander Holifild je ispričao kako je bilo sparingovati sa mlađanim Tajsonom

„Bili smo amateri. Ja sam nastupao u poluteškoj, dok je Majk bio teškaš. U to vreme gotovo svakog sparing partnera Tajson bi patosirao pa mu se događalo da bukvalno nema sa kim da sparinguje uoči svojih borbi…“ – Kroz osmeh se prisetio Holifild i nastavio. „Pitao sam ga da li želi da sparinguje sa mnom. On mi je odgovorio: ‘Hej, čoveče, ti si moj prijatelj, ne želim da te povredim.’ To me je nekako uvredilo… On je tada imao svega 17 godina dok sam ja imao 21.

Ivander Holifild i Majk Tajson su imali veoma zanimljiv sparing duel u mladosti.
Ivander Holifild i Majk Tajson su imali veoma zanimljiv sparing duel u mladosti.

Momci su navukli rukavice i ušli u ring. Ivander Holifild se prisetio da su treneri dobacivali Tajsonu: „Koristi samo levu ruku!“ – Želeći time da Ivandera „spasu“ strahovitih udaraca desnom, jer je Tajson ipak bio kategorija više. „Nema šanse! Rekao sam mu da boksuje sa obe ruke.“ – Prisetio se Holifild, a onda otkrio kolika je bila snaga mlađanog Majka Tajsona: „Tajson me je jednom toliko snažno udario desnom rukom da sam gotovo izleteo iz ringa. Ali kada bi prestao da zadaje te strahovite udarce ja bih navalio na njega svojim kombinacijama. Sećam se da sam ga izudarao više nego bilo kog drugog sparing partnera!

Bilo je teško pronaći sparing partnera „Gvozdenom“ Majku

Priče o snazi „Gvozdenog“ Majka gotovo da su postale legenda. Govorilo se da su njegovi sparing partneri bili plaćani 100 dolara po rundi i da ih je bilo veoma teško naći. Ipak, pored ovih zanimljivih priča ostaje sećanje da su se ova dva šampiona borila dva puta i da je oba puta pobedu odneo Ivander Holifild.
Majkove pristalice neće se složiti da je to bilo zasluženo. Pomenuće i te famozne udarce glavom koji su Tajsona isprovocirali da ga ujede. Tajson će jednostavno za njih i za mnoge druge biti sinonim za boks. Ostaje samo da budemo zahvalni što smo imali prilike da uživamo u duelima ova dva sjajna boksera.

Prethodni tekstKada se Džastin Getlin poklonio Boltu
Sledeći tekst„Kanonada“ Peđe Stojakovića