Stiv Jang – Neverovatan „slalom“ za pobedu

Stiv Jang - Neverovatan
Stiv Jang - Neverovatan "slalom" za pobedu

Bio je kraj oktobra 1988. godine, Fortinajnersi i Vikingsi igrali su u San Francisku deveti meč u NFL sezoni, u kojem su domaćini bili lišeni pomoći velike zvezde i prvog kvoterbeka ekipe Džoa Montane. Njega je na tom meču zamenio Stiv Jang, koji će kasnije postati velika legenda ne samo Fortinajnersa, već i celog NFL-a. Meč je prema očekivanjima bio veoma neizvestan, a na nešto više od 2 minuta do kraja gosti su imali 4 poena prednosti, dok su domaćini bili u napadu.
Lopta je bila postavljena na 49 jardi od end zone Vikngsa, a Fortinajnersi su imali treći daun za malu jardažu. Očekivalo se da će kvoterbek domaćih Stiv Jang uposliti svog trkača ili se odlučiti za kratko dodavanje na stranu, ali je on ipak imao drugačiju ideju. Fintirao je dodavanje na levu stranu, a onda kada su tri igrača gostiju krenula na njega i kada je delovalo da će biti oboren, Jang pravi fantastičan „roling“, izbegava protivnike i kreće u prodor. Ispred njega se nalazilo još puno protivničkih igrača, koji su imali nameru da ga zaustave, ali Jang i uz pomoć odličnih blokova svojih saigrača, izbegava sve igrače Vikingsa i čini fantastičan prodor. U nekoliko navrata delovalo je da će Stiv Jang sigurno biti oboren, ali je on na „čudesan“ način izbegao sve igrače Minesote i došao na korak od end zone protivnika i poentiranja. Kada su svi već bili ubeđeni da će Jang postići tačdaun, on na nekih 5 jardi od protivničke end zone gubi korak i posrće, ali ipak nekako uspeva da krajnjim naporom ostane na nogama i uskoči u end zonu.

Stiv Jang je posle fantastičnog prodora postigao tačdaun za pobedu Fortinajnersa protiv Vikingsa.
Stiv Jang je posle fantastičnog prodora postigao tačdaun za pobedu Fortinajnersa protiv Vikingsa.

„Nisam mogao da verujem da imam problema da uđem u end zonu. Izgledalo je sramotno! Pomislio sam da ću pasti na 3 jarde od protivničke end zone, ali mi je drago da sam uspeo da pređem preko linije. Pretpostavljam da je problem bio što sam previše gledao u saigrače.“ – izjavio je posle meča o svom tačdaunu Stiv Jang. „Bio je to neverovatan fizički poduhvat za koji je bio potreban ogroman napor.“ – izjavio je posle meča tadašnji trener San Franciska Bil Volš o prodoru Janga, dok je defanzivac gostiju legendarni Al „Buba“ Bejker dodao: „Jel ste videli kako se bacio u end zonu?! To morate da poštujete! On je imao veliku želju da postigne tačdaun. Rekao sam mu posle meča: ‘Sjajna utakmica Stive, uopšte nije ni bitno koliko si imao uspešnih dodavanja.'“
Iako je na tom susretu imao bačena 232 jarda i 14 uspešnih dodavanja iz 25 pokušaja, to je palo u drugi plan posle prodora kojim je Stiv Jang doneo pobedu svom timu i koji je jedan od najboljih prodora u istoriji NFL-a. Kako je izgledao ovaj fantastičan prodor Stiva Janga možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstKad preko interneta izazivaš bokserskog šampiona spremi se za dobre batine
Sledeći tekstAna Ivanović – Poen protiv Šarapove koji je „naterao publiku da ustane“