Stiven Bredberi – Od „turiste“ do olimpijskog šampiona

Stiven Bredberi - Od turiste do olimpijskog šampiona
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

U sportu se dešavalo dosta iznenađenja i neočekivanih pobeda takmičara kojima niko nije davao velike šanse, ali čini se da je najveće iznenađenje u istoriji sporta napravio australijski takmičar u šort treku na ZOI u Solt Lejk Sitiju 2002. godine Stiven Bredberi.
On je krenuo na ZOI u Solt Lejk Siti sa dve stvari na umu. Prva, da se dobro provede, a druga da ispoštuje onu staru Kubertenovu da je važno učestvovati. Izašao je tako na klizalište u diciplini 1500 metara. U četvrtfinalu je stigao treći, što je trebalo da bude kraj njegovog takmičenja. Ali, čovek na razglasu je rekao da je jedan klizač diskvalifikovan, tako da se Bredberi popeo na drugo mesto i stigao do polufinala. U polufinalnoj trci do pred kraj je bio po očekivanju ubedljivo poslednji. Ali, brzo klizanje na kratke staze je takav sport, da je guranje dozvoljeno i da se dešavaju česti padovi. Tri takmičara su pala i izgubila ravnotežu i U poslednjoj krivini sva četiri konkurenta padaju, a polako stižući u cilj, Bredberi se u neverici uhvatio za glavu. Dok su se ostali vukli po ledu kako bi uzeli srebro, on je već briznuo u plač pokušavajući da svari činjenicu da je olimpijski šampion. Najneočekivaniji olimpijski šampion koga ste mogli da zamislite i prvi Australijanac sa zlatnom medaljom na zimskim Olimpijskim igrama.Bredberi je tako stigao drugi na cilj. Verovali ili ne, plasirao se u finale.
U finalnoj trci, ponovo kao u polufinalu zaostajao je dosta za drugim konkurentima. Stiglo se do poslednjeg kruga i prva četvorica klizača su počela da se guraju. Sigurno, grom ne udara dva puta na isto mesto, istorija se ne ponavlja, jel tako? E, pa, nije. U poslednjoj krivini sva četiri konkurenta padaju, a polako stižući u cilj, Bredberi prvo širi ruke i proslavlja neočekivanu pobedu, a potom se u neverici hvata za glavu. Dok su se ostali vukli po ledu kako bi uzeli srebro, on je već briznuo u plač pokušavajući da svari činjenicu da je olimpijski šampion. Najneočekivaniji olimpijski šampion koga ste mogli da zamislite i prvi Australijanac sa zlatnom medaljom na zimskim Olimpijskim igrama. “Ne, ova medalja nije za ove dve trke, koje nisam zaslužio da dobijem. Ova medalja je otplaćivanje duga za sve što sam preživeo za ovih 29 godina.” – rekao je posle trke Bredberi.
Pod time „šta sam sve preživeo”, mislio je na neke stvari koje su mu se ranije dogodile. 1994. godine na jednoj trci Svetskog kupa pao je. Klizaljka jednog od trkača mu je presekla butinu. Izgubio je četiri litra krvi, umalo i život. Imao je 111 šavova na rani, ali nije odustajao. Tri godine kasnije, takođe na jednoj trci Svetskog kupa, pao je i polomio vrat. Osam nedelja je proveo u invalidskim kolicima sa okovratnikom. A pored toga, bio je ismejavan u Australiji zato što se bavio nekim po njima glupim i totalno nepoznatim sportom. Kako se sve to brzo preokrenulo. Sada su svi čuli za Stivena Bredberija, uz Dejla Smita jedinog Australijanca sa zlatnom medaljom na zimskim Olimpijskim igrama.
Bredberi je jedan od najpopularnijih sportista u Australiji, a njegova slava i podsećanje na uspeh iz Solt Lejka ne prolaze. Uspeh sa ZOI doneo mu je veliki novac i veliku slavu širom sveta, a njegova autobiografija „The last man standing“ je jedna od najprodavanijih knjiga u Australiji. Podsetite se sva tri nastupa Stivena Bredberija na ZOI u Solt Lejk Sitiju i kako je na čudesan način kao potpuni autsajder stigao do olimpijskog zlata.

Prethodni tekstMario Baloteli – Glupost na prijateljkom meču
Sledeći tekstAjzea Tomas – „Banana“ za „Golijata“